Bu sorunun cevabı ne yazık ki evettir. Klor sarıya boyanmış saçları ya da balyaj ve omre gibi sarışın vurgular yapılmış saçların yeşillenmesine sebep olur.
Klorun saçlarımıza zararı nelerdir? Havuz suyunun içinde bulunan klor saçlarımıza ve cildimize zarar veren kimyasal bir maddedir. Mayomuzun renginin açılmasına, lastiklerinin bozulmasına neden olan klor, saçlarımızda uzun süre kaldığında kuruluğa ve yıpranmaya neden olabilir.
Klorlu suya maruz kalmak, bazı insanlarda ciltteki melanin pigmentinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir.
Saç rengini olumsuz etkileyebilir
Klor bir ağartma maddesi olduğundan elbette boyalı saçların da olumsuz etkilenmesine yol açıyor.
Klorlu suya devamlı maruz kalan kişilerde, saçın üzerindeki koruyucu keratin tabakası bozulur. Saçlar yıpranarak mat bir görünüme bürünür ve kırılma ve yıpranmalar daha sık olur. Saçlarda kuruma ve çatallanmalar görülür. Boyalı, permalı, ince telli, zayıf ve kuru saçlar klorlu sudan daha fazla etkilenir.
İlgili 28 soru bulundu
Klor, boyalı veya boyasız her saç için fazlasıyla zararlı bir madde. Özellikle de saçınız boyalıysa ekstra dikkat etmelisiniz, çünkü saçınızın rengini değiştirebilir. Bu yüzden, havuza girmeden önce saçınıza hindistan cevizi yağı sürün. Böylelikle saçınızı koruyabilirsiniz.
Klor ve klor bileşikleri özellikle leke çıkarıcı, renk açıcı ve mikrop öldürücü gibi işlemlerde kullanılır.
Havuz suyunun klorlanması, yüzme havuzunuzu hızlı bir şekilde dezenfekte etmenin en etkili yoludur. Klor, bakteri ve mantarları ortadan kaldırarak suyun güzel rengini ve nötr kokusunu korumasını sağlar.
Bu sorunun cevabı ne yazık ki evettir. Klor sarıya boyanmış saçları ya da balyaj ve omre gibi sarışın vurgular yapılmış saçların yeşillenmesine sebep olur.
Yüzme havuzu suyu gözde tahrişe neden olabilir fakat saç dökülmesine neden olmaz. Yüzme havuzları suyunda kullanılan antibakteriyel ürünler ve klor yüzünden kötü bir üne sahiptir.
Klorlu su, saçı korkunç boyutlarda yıpratıyor. Dikkat edilmediği takdirde, klorlu su saçta kuruma, kopma ve matlaşma gibi birçok sorun oluşturabiliyor. Ayrıca, kuru saç yapısına sahip olanlar ile saçları boyalı olan kadınlar, klorlu su konusunda çok daha fazla risk altında.
Deniz suyunda ve Havuzda, boyalarımız daha hızlı akacaktır. Bu etkiyi hafifletmek için bone takmanızı ve renk koruyucu spreylerden kullanmanızı tavsiye ederiz. Akmadan dolayı saçlarınızda oluşan solmayı, şampuan veya saç kreminizin içine koyacağınız bir miktar boya ile canlandırabilirsiniz.
Düzenli bakım yapılmayan havuz suyu ile metalik bileşenler bir araya geldiği zaman havuz yüzeyinde çeşitli lekeler meydana gelebilir. Bu yüzden lekelerin giderilmesi için en önemli etken düzenli havuz bakımı yaptırmaktır.
Klorlu suya devamlı maruz kalan kişilerde, saçın üzerindeki koruyucu keratin tabakası bozulur. Saçlar yıpranarak mat bir görünüme bürünür ve kırılma ve yıpranmalar daha sık olur. Saçlarda kuruma ve çatallanmalar görülür. Boyalı, permalı, ince telli, zayıf ve kuru saçlar klorlu sudan daha fazla etkilenir.
Klorlu Su ve Klorun Etkileri
Klorlu su, Klor, VIIA grubunda bulunan hafif, keskin kokulu, yeşilimsi sarı renkli, tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır.
Denizden veya havuzdan çıkar çıkmaz duş almalı ve şampuan kullanarak saçlarınızı, saçlarınızda biriken klor ve tuzdan arındırmalısınız. Her gün saçlarınızı şampuanla yıkamak önerilmiyor fakat her gün yüzüyorsanız bunu yapmanız gerekiyor. Saçlarınızın uçları daha kolay kırıldığı için krem kullanmayı unutmayın.
Klorlu su saç boyanızın akmasına neden olur. Bu yüzden havuza girerken bone kullanırsanız hem suyu kirletmemiş hem de saçrenginizi korumuş olursunuz.
Deniz Suyu Saç Rengini Açar mı? Denizden çıktıktan sonra güneşlenmeniz ya da güneşin altında vakit geçirmeniz durumunda deniz suyunun doğal saç renginizde açılma sağladığını gözlemleyebilirsiniz. Ancak burada bir uyarıda bulunalım. Eğer saçlarınızda boya varsa, deniz suyu saçınızdaki boyanın akmasına da neden olabilir.
Havuzları temizlemede kullanılan solüsyonlarda bulunan oksitlenmiş metallerdir (örneğin; Özgürlük Anıtında olduğu gibi zamanla kahverengiden yeşile dönen bakır). Bu metaller, saç tellerine açık renk saçlarda kendini gösterecek derecede yeşilimsi bir ton verebilir. Neyse ki eski haline döndürmek zor değil!
Havuz sonrası bakım için en önemli konu hemen saçınızda bulunan kloru, taze su ile durulamaktır. Bu esnada arındırıcı bir şampuan kullanmak daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. Durulamadan veya şampuanlamadan sonra, saçınıza durulanmayan bir saç kremi ile biraz nem vermeniz de önerilir.
Saç bakım süreci deniz ve havuza maruz kalmadan önce başlamalıdır. Deniz ve havuz öncesinde de UV ve zararlı güneş ışınlarına karşı üretilen saç şampuan, krem ve saç spreyleri kullanılmalıdır. Saçların tatil süresince zarar görmemesi için su tüketimine de özen gösterilmelidir.
Ayrıca tahrişe neden olur; bazen aşırı havuz kokusu yaratır ve gözleriniz yanar. Siyanojen klorid de tahriş edici bir maddedir ve vücudun oksijen kullanma yeteneğini gerçekten etkileyebilir. Ne kadar idrarla dolu olursa olsun, bir havuzda bundan dolayı ölünmez- fakat kesinlikle bunu solumanız sizin için iyi değil.
Havuzlar doğal olarak kloru yüzeyden buharlaşarak gaz klor olarak çıkacak özellikle kapalı havuzlar olmak üzere uzun süre solunduğunda hava yollarını ve akciğerleri tahriş edebilir. 10 ppm üzerindeki klor seviyelerinde, mayolar solmaya başlayabilir ve havuz örtüleri hasar görebilir ve yüzücüler için sağlıksız olabilir.
Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar. Aylık olarak belirli havuz kontrol periyotları vardır. Bu periyotlara göre klor atılması gerekir.
Fazla klor zehirlenmeye bile neden olabilir. Uzun süre klora maruz kalındığında kanserojen riski de ortaya çıkabilir. Ayrıca gereğinden fazla olan klorlu su, göze ve karaciğere de zarar verebilir. Bu nedenle oldukça dikkatli olmak ve fazla klora maruz kalmamak çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri