Vatansızlık (veya Yurtsuzluk), hiçbir devletle uyrukluk (vatandaşlık) bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos (Almanca: Heimatlos) denmektedir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından vatansız olduğuna karar verilen yabancılara, Türkiye'de yasal olarak ikamet edebilmelerini sağlayan ve ikamet izni yerine geçen “vatansız kişi kimlik belgesi” verilir.Belge, en fazla ikişer yıllık sürelerle ve vatansızlık hali devam ettiği sürece uzatılacak şekilde düzenlenir.
Uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde haymatlos; vatandaşlık bağını kaybedenler, tekrar kazanamayacak olanlar ve bir yenisini alamayacak kişileri niteler.
“Yine, memleketimizde çeşitli mesleklere mensup 266 Haymatlos (vatansız) bulunmaktadır.
Bizzat valiliklere yapılacak başvurunun ve kayıt işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte mecburi sebepler istisna olmak kaydıyla en geç 15 gün zarfında başvuru sahibiyle mülakat yapılır. Vatansızlığın tespiti noktasında yetkili kurum Başkanlıktır.
İlgili 39 soru bulundu
Vatansızlık (veya Yurtsuzluk), hiçbir devletle uyrukluk (vatandaşlık) bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos (Almanca: Heimatlos) denmektedir.
Einstein'ın aslında Alman vatandaşı, Hitler'in ise Avusturya vatandaşı olarak doğduğunu ilk öğrendiğimde şaşırmıştım. Üstelik ikisinin bir de ortak noktaları var: Einstein hayatının beş yılını, Hitler ise yedi yılını “haymatlos” olarak geçirmiş, yani vatansız.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 62. Maddesinde Avrupa ülkeleri dışında yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan yabancıya veya bu tür olaylar sonucu korku sebebiyle ülkesine dönmek istemeyen vatansız kişiye şartlı mülteci statüsü tanınır.
Türkiye'de doğan ve ana ve babasının belli olmaması veya vatansız bulunması ya da milli kanunları gereğince vatandaşlık kazanamaması gibi nedenlerle herhangi bir devletin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumundan itibaren Türk vatandaşlığını kazanır.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Bir kişinin haymatlos statüsüne erişebilmesi için genel olarak hukuk kurallarını çiğnemek, kanun değişikliği esnasında hak kaybına uğramak, dolandırıcılık ya da bir takım yüz kızartıcı suçlar işlemek gibi sebepler sıralanabilir.
(1) Sözleşmeci Devletler ülkelerinde yasal olarak ikamet eden vatansız bir kişiyi ulusal güvenlik ya da kamu düzeniyle ilgili nedenler dışında sınırdışı edemezler. (2) Böyle bir vatansız kişinin sınırdışı edilmesi, ancak ilgili yasal sürece uygun olarak alınmış bir kararı izleyebilir.
Buna göre Türkiye'de 2008 yılında 2.734, 2009 yılında 2.739, 2010 - 2016 yılları arasında 780, 2017 yılında ise 117 vatansız kişi vardır.
Mülteci statüsü sahibi kişiye Göç İdaresi Başkanlığınca verilecek kimlik belgesi, çalışma izni yerine geçer ve bu durum kimlik belgesine yazılır. Bu statüyü kazanmış kişiler söz konusu kimlik belgesiyle ülkemizde çalışma izni almadan çalışabilirler.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
MADDE 50 – (1) Vatansızlığın tespiti Genel Müdürlükçe yapılır. Vatansız kişilere, Türkiye'de yasal olarak ikamet edebilme hakkı sağlayan Vatansız Kişi Kimlik Belgesi düzenlenir. Başka ülkeler tarafından vatansız kişi işlemi görenler bu haktan yararlandırılmaz.
Haymatlos, vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim olarak geçiyor. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos denmektedir. Siyasal gerekçelere dayanarak devletler, uyruklarını yurtsuz duruma düşürebilmektedir.
Suriyeli bir yabancının Türk vatandaşıyla evlenmesinde herhangi bir yasal engel yoktur. Suriyeli yabancının vatandaşlık başvurusunda bulunabilmesi için ise yukarıda da belirtildiği gibi öncelikle bir ikamet izni alması gerekmektedir.
Türkiye'de Suriyeliler de dahil olmak üzere ikamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde 5 yılın sonunda vatandaşlık veriliyor, böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor. Bunun dışında, Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai hallerde de vatandaşlık verilebiliyor.
Bunlar, yaşama hakkı, işkence ve kötü muameleden korunma, vatandaşlık hakkı, hareket özgürlüğü hakkı, ülkeyi terk etme ve ülkeye geri dönme hakkı ve zorla geri gönderilmeme hakkını içerir.
Giriş yapmış oldukları ilk ülkeden başka bir ülkeye geçerlerse, en uygunu onların 'göçmen' olarak tanımlanması olmaz mı? Bir mülteci, kendisini ağırlayan bir ülkeyi terk edip de, sadece başka bir ülkeye geçtiği için mülteci statüsünü kaybetmez veya 'göçmen' statüsüne geçmez.
Bu küçük göçlere rağmen 2011 yılında meydana gelen iç savaş sonucunda Türkiye'ye yapılan göçler Suriyelilerin Türkiye'ye yaptığı ilk kitlesel göç olarak tanımlanmaktadır. Mayıs 2023 itibarıyla Suriye'ye geri dönen sığınmacı sayısı 554.609 kişidir.
Einstein Amerika'daki üniversitelerde ders verirken öğrencilerin ona en çok sorduğu soru, “Tanrıya inanıyor musun?” olmuştur. O da her zaman, “Ben Spinoza'nın Tanrısına inanıyorum.” cevabını vermiştir.
Albert Einstein iyi bir yemek ve kaliteli uykuya değer verenlerden... Çırpılmış yumurta, mercimek çorbası, şnitzel, ringa balığı ve makarna Einstein'ın en sevdiği yemekler arasında yer alıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri