Hayrabolu Tatlısı, pişirilip kurutulmuş halde paketli olarak ve şerbeti dökülmüş olarak iki şekilde satışa sunulur. Kurutulmuş halde satılan Hayrabolu Tatlısı, fırınlanarak 8 ay süreyle muhafaza edilebilir. Şerbetlenmiş olanlar ise +4℃'de muhafaza edilmek kaydıyla 10 gün içerisinde tüketilmelidir.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Şerbetli Tatlılarınızı Buzdolabına Koymayın!
Bu nedenle tatlılarınızı buzdolabına koymak yerine, kuru, serin ve güneş almayan bir yerde saklamanız daha uygun olacaktır. Böylece tatlılarınızın uzun süre tazeliğini kaybetmeden kaldığını göreceksiniz.
Bu tatlı türleri dolapta ise en fazla 3 ya da 4 gün dayanır. Bu nedenle tatlının tüketilme süreci oldukça önemlidir. Bu zaman diliminden sonra tatlının tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Şambali Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Bunun amacı ise sıcak tatlının soğuk şerbeti daha rahat çekmesi ve hamur yapısının bozulmamasıdır.
Böylede 15 dakika kadar pişirip ( iyice kızartın şerbeti dökünce rengi açılır çünkü) fırından alıyoruz ve soğuk şerbeti her yerine gezdiriyoruz. En az 5 saat mümkünse 1 gece dinlendirip servis yapabilirsiniz.
Ana malzemesi irmik olan Şam tatlısını yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası hamurunun yağsız oluşudur. Böylece Şam tatlısı o benzersiz kıvamına ve lezzetine kavuşur. Eğer hamuruna yağ koyarsanız kek gibi süngersi bir kıvam elde edersiniz, bu da tatlınızı Şam tatlısı olmaktan çıkarır, revani olur.
Bunun yerine şerbetli tatlıları mutlaka buzlukta saklamak istiyorsanız önerilen, tatlınızı fırınlayıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra şerbetini vermeden buzluğa kaldırmanız ya da kadayıf dolması gibi tatlıları hazırlayıp kızartmadan, fırında pişirmeden çiğ haliyle saklamanız.
Tamamen soğumadan kızarmış hamurları şerbete atmanız durumunda ortaya daha yumuşak ve hamurumsu bir tulumba tatlısı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle ilk olarak şerbeti yaparsanız soğuması için vakit kaybetmemiş olursunuz. - Tatlınızı yapmaya ilk şerbetinden başlamalı ve şerbeti soğumaya bırakmalısınız.
Şerbetli tatlıları buzdolabında saklıyorsunuz
Şerbetli tatlıları birkaç gün önceden yapabilirsiniz. Örneğin bayram için onları birkaç gün önceden hazır etmenizde sakınca yok, durdukça tatları iyice oturacağından daha iyi bile olabilir.
Hazırladığınız hamurdan mandalinadan biraz büyük olacak şekilde parçalar kopartın ve elinizle yuvarladıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstleri kızarana dek yaklaşık 40 dakika pişirin.
Sütlü tatlı oda sıcaklığında bırakılmamalıdır, buzdolabında saklanmalıdır. En fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Hayrabolu Tatlısı Tarifinin Püf Noktası: Kurabiyeleri şerbetle beraber yaklaşık 10 dakika kadar kaynatmalı ve ardından şerbeti çekmesi için bir kenarda soğumaya bırakmalısınız.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şambali tatlısı nasıl saklanır? Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir.
Tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. Bu arada tatlı da pişmiş olacak. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan tatlı sıcakken dilimlenir ve şerbetiyle buluşturulur. 2-3 saat dinlendirilip servis edilir.
Kıvamı olmamış şerbeti tatlı güzelce çekmez ve sulu bir şekilde kalabilir. Bu nedenle bu maddeler oldukça önemli. Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Hazırlanan hamur, yağlanmış fırın tepsisine aktarılır ve 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Üzerine fıstık içleri dizilir ve 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Pişen tatlı önce dilimlenir sonra üzerine soğuk şerbet dökülür. Tatlı iyice soğuduktan sonra servis edilir.
Pişirme süresi: Yaklaşık 35 - 40 dakika
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ısıdaki ocakta şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin ve ocağı kısın. 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir.
İlk aşama: Şekeri ve suyu tencereye döktükten sonra şekeri ocakta iyice karıştırarak eritin. İkinci aşama: Kaynayan şerbeti 10 dakika kadar kısık ateşte kıvam alması için bekletin. Üçüncü aşama: Şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce çeyrek limonun suyunu şerbete sıkın.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri