Güveç ; insan sağlığı için zararlı olmayan topraktan yapılan ağzı geniş özel kap olup Türk mutfağında da bu kapların içerisinde pişirilen yemeklerin genel adıdır. Güveçte sadece et yemekleri yapmakla kalmayıp her türlü sebze, bakliyat hatta deniz ürünlerinin yemeklerini yaparken de kullanabilirsiniz.
Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Sebze ve et yemekleri pişirmekte kullanılan özel toprak kap.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara güveç denir. Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin lezzeti de farklı hale gelir, kısık ateşte pişmiş olması da cabasıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz.
Küçük ocakta kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. 2 saatin sonunda pişmiş olacaktır. Ama güveciniz küçükse, ya da etler küçük doğranmışsa daha kısa sürede de pişecektir.
Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli ve kullanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinmelidir. Daha sonra güvecin içerisine büyüklüğüne göre yağ konulup, hafif ısıtılmış fırına sürülerek, boş halde ısıtılmalı, böylelikle kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
Genellikle markette satılan güveçler sırlı güveç olarak geçtiğinden bulaşık makinelerinde ve deterjan kullanılarak yıkanması mümkündür İçindeki yemek kalıntılarını temizledikten sonra deterjanlı sünger ile iyice yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Sebzeler güvece yerleştirilir.
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur. Üzerinden sıvı yağ gezdirilir. Baharatlar eklenir.
İnsan sağlığına zararı olmayan killi topraktan pişirilerek yapılan kaplara güveç denir. Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur.
Gerçek güveç dediğin toprak kabında pişirilir. Yemeğe tat vermesi için çok az kuyruk yağı kullanılabilir ama daha sağlıklı olması için tereyağı ile de güveç kabı güzelce yağlanabilir. Fırın yerine ocakta pişirmek için kısık ateşte yavaş yavaş, lezzetler içine sine sine pişirilir.
Balıkesir güveci dana incikten yapılır.
Kaburga etleri gibi kemikli et kullanılır. İlk önce etler bir bardak su ile düdüklü de yarım saat haşlanır. Kemiğinden kolay ayrılacak kemikleri etten ayrılır. Güvecin dibine sıvı yağ döküp yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip üzerine kemikli ve kemiksiz etler yerleştirilerek pişirmeye başlanır.
Fırın yeterince ısınmamışsa ısınmasını bekleyip tamamen ısınan fırının zeminine güveç konur. 35-45 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir. 35-45 dakika sonra 180 dereceye getirilir. 45-60 dakika da böyle pişirilir.
Hem yemeğiniz hem de sağlığınız risk altında kalır. Eğer yağladığınız güveçte herhangi bir çatlak yoksa, tamamen yağı çeken güveci fırına sürün. Ortalama 1 saat kadar 180 derecede güveç ısınmalıdır. Isınma aşamasına yağı çekecek ve toprak güveç yeni yemekleri pişirmek için kendini hazırlayacaktır.
Yöresel Yemekler
Fırında Tavuklu Sebzeli Güveç yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, yalancı kelle paça çorbası, fırında tavuklu sebzeli güveç, havuçlu pilav ve gofretli muhallebi tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Cam ocaklarda, toprak kaplarla yemek pişirmeyiniz. (Güveç) Bek ve bek kapaklarının doğru ve merkezli yerleştirildiğinden emin olunuz. Yanıcı gözler üzerine konulan kaplar için belirtilen ölçülere riayet ediniz.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Ocaktan veya fırından aldığınız sıcak güveci doğrudan soğuk veya ıslak zemin üzerine koymayın. Bir altlık kullanın. Güveç kabınızı buzdolabına koymayın.
Toprak güveci ilk kez kullanacaksanız, güvecin içini ve dışını kuru bir bez yardımıyla güzelce temizleyin. Ardından güvecin boyutuna bağlı olarak ayçiçek yağı veya zeytinyağını güvecin içerisine dökün. Temiz bez ile bu yağı güvecin içine tamamen yedirin. Aynı işlemi, varsa kapağına da uygulayın.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Fırında güveç yaparken tepsiye su konur mu? Çatlama ihtimalini azaltmak için porsiyonluk güveç kaplarının konulduğu tepsiye su konulur. Bu güveçlerin tabanlarının yanmasını Üst tarafın da aşırı kurumasını önler. Yani kaseleri suyun içine oturtulur.
Doğranmış domatesi ve salçayı ilave ederek, baharatları da ekleyip 2 dakika daha kavurup ocaktan alalım. Güveçlerin içerisine sotelemiş olduğumuz etleri paylaştıralım. Haşlanmış etten kalan et suyundan biraz üzerlerine dökelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika bekletelim ve servis edelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri