Peki, kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi? Kiralanan hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmiyor.
Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor. Ancak prefabrik evlerin de bağ evinde olduğu gibi belirli şartları var.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşın ev yapabilmesi için hazine arazilerinin satışa çıkarılacağını söyledi. Bakan Kurum, vatandaşların tek parselde kendi evini yapabileceğini ya da talep örgütlenmesiyle daha büyük parseller alabileceğini kaydetti.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Prefabrik ev yaptırmayı düşünüyorsanız, Devletten tam 150 bin TL'lik destek.
İlgili 45 soru bulundu
Prefabrik ev yapım yardımı başvurusu hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az (2022 yılı için 1.833,45-TL) olmakla birlikte yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birini taşıması ile alınabiliyor.
Devletten 150 bin liralık prefabrik ev desteği alabilmeniz için şu şartları sağlamanız gerekiyor: Kendinize ait bir arsaya sahip olmak. Hane içindeki bireylerde kişi başına düşen asgari ücret oranının 1/3'ten az olması. Engellilik, yaşlılık, boşanma ve dul kalma gibi özelliklerden en az birine sahip olmak.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
İhtiyaç sahipleri; ön başvurularını TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile e-devlet platformu üzerinden de kolaylıkla yapabiliyorlar. Prefabrik ya da betonarme ev yardımı ön başvurularını https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresinden sağlanıyor.
İkamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılarda yapı tanımına girmektedir. İmar mevzuatında prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmamakta olup bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekmektedir.
Özdoğrular - Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
Peki, kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi? Kiralanan hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmiyor.
Kadastro Kanunu'nun 18. maddesi gereğince bu alanlar 'ham toprak' ya da 'hali arazi' olarak adlandırılır. Bu özelliklere sahip olan yerler hazine adına belirlenmekte ve tutanakta yazmaktadır.
Eğer imar izniniz yok ise yasal olarak prefabrik bir ev yaptıramazsınız. İmar izniniz var ise bu şartlara bağlı olarak süreç izlenir. Bu süreçte öncelikle Trend Yapı Prefabrik´ten beğenmiş olduğunuz evin projesi ve beton planını alarak belediyeye bağlı mimarlık ofisine iletebilirsiniz.
Prefabrik ev nerede yaptırılacaksa kişi, arsasının imar durumunu ilçe belediyesinden öğrenir. Köyde yaşıyorsa İl Özel İdaresi'ne başvurur. Daha sonra üretim fabrikasını ziyaret edip istediği modeli seçer. Evin projesiyle birlikte mimarlık ofisine müracaat ederek ruhsat dosyasını hazırlatır.
Tarlaya ev yapmak İmar Kanunu'nun 20. maddesinde belirtilen prefabrik evler imar planı ve yönetmeliğine uygun olmalıdır. Ev yapılacak alanda herhangi bir altyapı sorunu yaşanmayacak nitelikte olmalıdır. Arsanın prefabrik ev yapılacak kısmının resmi yola cephesi bulunmalıdır.
PREFABRİK EVLER KIŞIN SOĞUK OLUR MU? Prefabrik yapılar, yüksek ısı yalıtımı sağlayan malzemelerden üretilir. Bu sayede dört mevsime de uygun yapılar olarak karşımıza çıkar. Prefabrik evler; yalıtım performansı ile sıcak veya soğuk tüm iklim bölgelerinde tercih edilen yapılardır.
Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler.
Prefabrik ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara devletten geri ödemesiz destek sağlanmaya devam ediyor. 2024 prefabrik ev yardımı detayları oldukça merak edilmeye devam edilirken Prefabrik ev ya da betonarme ev yaptırmak isteyen kişiler bu evler için geri ödemesiz nakit yardımı alabiliyor.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Bu kurallar, İmar Kanunu gereğince yürütülür. Tarlaya ev yapma şartları: Yapılacak olan evin inşaatı genellikle arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. Ayrıca, yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile, en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
– İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir. – Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) metreyi veya 2 katı aşmayacaktır.
Devlet tarafından bu kişiler için sunulmakta olan hibe ve destek kredisi farklı tutarlarda olabilir. Kişilerin köye dönerek ev yapmak istemesi durumunda 30 bin TL olarak ücret verilmektedir. Buna ek olarak çiftçilikle uğraşmakta olan kişiler için de KOSGEB tarım kredisinin verilmesi söz konusudur.
Bankaların sunduğu kredi sayesinde prefabrik ev sahibi olunabiliyor. Ancak bu krediye ulaşabilmek için bazı işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Prefabrik ev kredisine ulaşabilmek için ilk olarak istenen konuta ait proforma fatura, gelir belgesi ve kimlikle banka şubesine gitmek gerekiyor.
Prefabrik Ev Yardımı Başvurusu Telefon Numarası
Ev sahibi olmanın düşünü kuran dar gelirliler; ön başvuruları için ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarının yanı sıra bağlı oldukları yani ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri