Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
Mavidağ Suyu
Ülkemizde mineral seviyesi ve pH değeri en yüksek olan sular içerisinde birinci sırada yer alan Mavidağ suyun derecesi 8,81' dir.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
İlgili 31 soru bulundu
Su hayati sıvımız olduğu için en çok tükettiğimiz sıvı maddedir. Bu nedenle de tükettiğimiz su sağlıklı olmalıdır. Suyu sağlıklı olarak nitelendirmek için pH değerlerinin 7,2 ila 8,5 aralığında olması gerektiğini yukarıda açıklamıştık. Sağlıklı aralıkta pH değeri en yüksek su 8.5 değerde olmalıdır.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: “Gençsu", “Karlık Madran", “Alka Madran", “İvriz Su!, “Beysu", “EDK Lara", “Hünkar", “Revan", “Kardelen", “İdeal", “Hazar Vox Nida", “Bahçeayran", “Esensu Özayran", “Kabalak".
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir.
TDS ölçümleri sonucunda suyun PH değeri 6,5 ile 9,5 arasındaysa, bu değerleri suyun içilebilir olduğunu kanıtlıyor. Suyun en yüksek sağlıkta ve tazelikte içilebilir olması için PH değerinin 7,5 ile 8,5 arasında olması gerekir.
İçme sularının yanı sıra doğal kaynak sularının da pH değeri ya nötr olmalı ya da hafif alkali sayılıp 7 üstünde olmalıdır. Kaynak sularında en uygun pH değeri 6,5 - 8,5 arasında kabul edilirken, içme sularında ise bu değer 6,5 ile 9,2 arasında olması gerekir.
Özetle: İçme suyunun pH değeri, genellikle 6.5 ile 8.5 arasında olmalıdır. Bu aralık, suyun hem lezzetini hem de içerdiği minerallerin vücut tarafından emilimini optimize etmek adına önemlidir. İdeal pH seviyesine sahip su, sindirim sistemimizi rahatlatır.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Su, bir gıda maddesidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye'deki musluk suları, içilebilir sular. İyi bir filtrasyon ile musluk sularımız içilebilir. Ama hayatımızı sadece çeşme suyu içerek de geçiremeyiz; mineral oranı iyi, sağlıklı ambalajlı sulardan da tüketmek gerek.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür.
Su şişelerinde mavi kapak doğal kaynak suyunu, beyaz kapak arıtılmış suyu, kırmızı kapak ise gazlı suyu simgelemektedir.
Suyun logosu damacanada kabartılmış halde bulunmalı. Kapağın üzerinde üretim ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası yazmalı. Etiketlerde suyun analiz değerleri hiçbir eksik olmaksızın bulunmalı. Suyun rengi berrak olmalı, bulanık ya da yeşilimsi olmamalı.
1-Fuska Su
Sağlık Bakanlığı Su Analizi'ne göre 2020 yılının en sağlıklı ve içilebilir su markası seçilen Fuska mineral açısından oldukça zengin, pH 7,5 ve yüksek mineral yapısıyla da listenin ilk sırasında. 19 litrelik damacana fiyatı 12 TL ve cam şişede de ürünlerini servis edebiliyorlar.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamayla sağlıksız su sattığı tespit edilen satış noktalarını ve buralarda satılan kirli suların markalarını açıkladı. Listede Erikli, Hayat, Nestle, Saka, Sırma, Damla gibi büyük su şirketleri de var.
WHO'nun içme suyu kalitesi yönergelerine göre, pH değeri 9'dan büyük olan alkali su, farelerde ve tavşanlarda deri ve göz tahrişine neden olur. İnsanlarda, pH değeri 10'dan yüksek olan su, deri, göz ve mukus zarı tahrişine neden olur; hassas kişilerde gastrointestinal tahrişe neden olabilir.
Eğer su kalitesi kullanıcının önceliği ise, su arıtma cihazı en iyi seçenek olabilir. Ayrıca, uzun vadede maliyet tasarrufu sağlamak isteyenler de su arıtma cihazlarını tercih edebilirler. Ancak, damacana suyu kullanmak daha kolay ve uygun maliyetli bir seçenek olabilir.
Ters osmoz teknolojisine sahip sağlıklı su arıtma cihazları aracılığı ile elde edilen suyun son derece sağlıklı olduğu biliniyor. Ağır metallerden, zararlı mikroorganizmalardan ve partiküllerden arındırılarak içime hazır hâle getirilen arıtma suları güvenle tüketilebiliyor.
En sağlıklı su kesinlikle arıtılmış olan sudur. Çeşme Suyu ile Arıtılmış Suyun Farkı: Çeşme sularının içerisinde çok sayıda zehirli atık bulunur ve klor miktarı her zaman için daha yüksektir. Mineral değeri azalan çeşme suları, lezzet ve koku olarak da sizleri tatmin edecek ölçüde değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri