Öğrencilerin hazırlık sınıfında, birinci sınıfta veya ikinci sınıfta yaz veya kış dönemlerinde kendi istekleri doğrultusunda staj yapmaları durumunda bu stajlar gönüllü staj statüsünde olur ve bu durumda stajyerin (kaza ve sağlık) sigortası fakültemiz tarafından karşılanmaz.
MADDE 15 – Öğrenciler staja ancak dördüncü yarıyılın sonundan itibaren başlayabilir. Staj, esas olarak eğitim öğretimin yapılmadığı yaz aylarında yapılır. Ön lisans diploması alarak fakülteden ayrılmak isteyen öğrenciler 2.sınıf stajlarını (4. yarıyıldan sonraki 20 iş günü stajlarını) yapmakla yükümlüdürler.
Öğrencilerin ilgili bölümde eğitim alıyor olması gerekir. Bunun en büyük sebebi stajyer öğrenci için zorunlu olan staj sigortasının eğitim alınan kurum tarafından yapılmasıdır. Stajyer sigortasını kendi ödeyen şirketler bulunduğu için bu şirketlerde eğitimini tamamlamış olan yeni mezunlar da stajyerlik yapabilir.
Örgün eğitim veren lisans programlarında son sınıfa geçmiş olan, ortalaması 4 üzerinden en az 2 ve üzeri (diğer sistemlerde dengi) olan T.C. vatandaşları, Mavi Kart sahipleri ve yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Stajınızı birinci sınıf veya ikinci sınıf yazında yapabilirsiniz.
Öğrencilerin okulu başarılı bir şekilde bitirip mezun olması için zorunlu staj yapması gerekir. İsteğe bağlı stajlar ise tamamen öğrencilerin kendi kararına bırakılır. Yani, bölümünde staj zorunlu tutulmasa bile kendini geliştirmek ve iş hayatına adapte olmak için gönüllü staj yapabilirsin.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar. Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.
MADDE 7 − (1) Öğrenci staj yerini, ya kendi imkânları ile bulur ya da Dekanlıklar ve/veya Bölüm Başkanlıkları tarafından ilan edilen staj yerlerinden seçer.
Staj Yeri Bulamazsak Ne Olur? Öncelikle, staj yeri bulmak öğrencinin sorumluluğundadır. Zorunlu stajını yapmayan öğrenciler, tüm derslerde başarılı olsalar bile mezun olamaz ve diploma alamazlar.
Çalıştığınız kurumun, kayıtlı olduğunuz programın staj kılavuzunda belirtilen staj yapılabilecek firma, kurum ve kuruluşların koşullarını sağlaması durumunda yapabilirsiniz.
SORU: 4.sınf öğrencisiyim, isteğe bağlı staj yapabilir miyim? CEVAP: 4.sınıf olup da mezuniyet sürecinde olan öğrencilerimiz ya da dönemini uzatan öğrencilerimiz staj yapamazlar.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Üniversite Stajı Yapan Öğrencilerin 2024 Yılı Maaşları Açıklandı Staj ücretleri, Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 5.100,64 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret, 20 ve üzeri çalışanı olan işletmeler için geçerlidir.
Öğrencinin geçme notu, sınavlardan alınan notların ortalaması alınarak hesaplanır. Staj sonu sınavından 60 ve yukarı puan alan öğrenciler başarılı sayılırlar. Staj sonu sınavına mazereti olduğu halde sınava giremeyen öğrenciler sonraki tarihlerde staj yapan öğrenciler ile birlikte staj sonu sınavına girer.
Staj değerlendirme işlemleri alan uzmanı öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olabilir mi? Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Anadolu Meslek lisesi programında 12.sınıfda öğrenciler ekim ayı başından haziran ayı başına kadar haftada 3 gün olmak üzere işletmelerde beceri eğitimine (staja) alınırlar. Haftada 2 gün ise okullarında derslerine devam ederler.
2023 yılı için staj ücreti net asgari ücretin %30'u üzerinden hesaplanmıştı ve stajyer maaşı 3.420,6 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücretin açıklanmasıyla 2024 stajyer maaşları ise aşağıdaki gibi şekillendi; 20'den çok personel çalıştıran işletmeler için - 5.100 TL.
Gönüllü staj yapan kişi, diğer çalışanlardan farksızdır. Dolayısıyla gönüllü stajyer maaşı, en az asgari ücret tutarında olmalıdır.
Ulusal Staj Programı'na yalnızca aktif ve örgün eğitimi olan öğrenciler başvurabilir. e-Devlet üzerinden gelen öğrencilik durumunda “Pasif Öğrenci (Kayıt Yenilememiş)” ibaresi yer alıyor ise üniversite kariyer merkezin, üniversite yönetimin veya öğrenci işleri ile iletişime geçmelisin.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Dönem uzatmazsın hocam.Derslerini bitirdiğin takdirde stajı da yapınca mezun olursun.Tabi eylül ekim aylarında anca mezun olabilirsin ama dönem uzatmazsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri