HbA1c yüksekliği, kan şekerinin yüksek seyrettiği anlamını taşır. Yüksek HbA1c değerleri, diyabet ve diyabete bağlı gelişen komplikasyonlar açısından risk oluşturur. Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır.
HbA1C değerleri hangi aralıklarda olmalıdır? Diyabet hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde kan HbA1C düzeyinin %4,7 ile %5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1C düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet olarak da adlandırılan gizli şeker durumu söz konusudur.
Test sonucu; %6.5 ya da daha yüksekse diyabetiniz olduğu manasına gelir, %5.7 ila 6.4 aralığındaysa prediyabet yani şeker hastalığına yakalanma olasılığınızın yüksek olduğu manasına gelir, %5.7 ve altındaki seviyelerdeyse normaldir.
Şeker hastalığı (diyabeti) bulunmayan kişiler için HbA1c normal aralığı %4 ile %5,6 arasında olmalıdır. hemoglobin A1c seviyeleri %5,7 ile %6,4 arasında ise bu prediyabet (gizli şeker) olduğuna işaret eder. %6,5 ya da daha yüksek seviyeler ise diyabet hastası olunduğu anlamına gelir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
İlgili 31 soru bulundu
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır. Bu durumun anlamı, kişinin ilerde şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğudur.
3 aylık ortalama değerler açlıkta 90 – 145 mg/dl olmalıdır. Tokluk durumunda ise 90 – 180 mg/dl olmalıdır. 3 aylık kan şekeri ortalaması ise bu değerlerin ortalama olarak %7,5 altında olmalıdır. Bir kişinin şeker hastası olmadığına karar vermek için en ideal değerler bunlardır.
HbA1C kan şeker oranına ilişkin 2-3 aylık ortalama seviyesine gelmesini sağlamakta olan glikozillenmiş hemoglobin testi olarak bilinir. Kandaki glikozillenmiş hemoglobin oranının fazla olması, kan şeker seviyesinin uzun bir zaman boyunca fazla ilerlediğinin önemli bir göstergesidir.
Sağlıklı kişilerde, HbA1c değerleri %5.7'nin altındadır. Diyabete yatkın olan kişilerde yani prediyabet diye adlandırılan kişilerde HbA1c oranı %5.7 ile %6.5 arasındadır. Diyabetli bireylerin HbA1c değerleri %6.5'in üzerindedir. %6.5 üzerindeyse diyabet tanısı konur.
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Ağız kuruluğu ve bu yüzden daha sık susama, geceleri daha sık idrara çıkma, yorgunluk, plansız kilo kaybı, yaraların daha geç iyileşmesi, daha fazla acıkma ve bulanık görme diyabetin yaygın belirtileridir.
Gizli Şeker Önlenebilir mi? Hastalıktan Korunmak İçin Neler Yapılmalı? Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Üç aylık şekeri ölçen testin adı HBA1c. Bu değeriniz 3 ayda bir değişir. Yüksekliği dokularınızda az oksijen olduğunu işaret eder. Evet, yüksek HBA1c, az oksijenli haliniz yani bir tür biyokimyasal boğulma halinizdir.
Sağlıklı bireylerde kan HbA1c düzeyinin % 4,7 ile % 5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1c düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet denilen durumu gösterebilir. % 6,5 'ın üzerindeki değerler diyabeti göstermektedir.
Tip 2 Diyabet, insan vücut hücrelerinde insüline direnç gelişmesi sonucunda, kan şekerinin yükselmesi ve organlara hasar vermesi ile seyreden, ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. İleri dönemde insülin üreten hücrelerin de zarar görmesiyle, yetersiz insülin salınımı da eşlik eder.
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Normal aralığın altındaki bir seviye, kan şekeri seviyelerinin çok düştüğü aşırı hipoglisemiye işaret edebilir. Bu durum agresif diyabet yönetimi, yanlış ilaç dozajı veya düzensiz beslenme düzeninden kaynaklanabilir. Düşük HbA1c seviyeleri baş dönmesi, kafa karışıklığı ve bayılma gibi semptomlara yol açabilir.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Özellikle Hba1c testi sağlık ocağında yapılır mı sorusu popüler. Öncelikle eski adı sağlık ocağı olan ve yeni adı ile aile sağlığı merkezlerinde pek çok tahlil ve test yapılıyor. Hekim isteğiyle sağlık ocağında Hba1c testi de yapılabiliyor. Ayrıca pek çok hastanede, özel sağlık kurumunda da bu testi yaptırabilirsiniz.
Hemogram testi yaptırarak da hemoglobin oranı ölçülebilir. HGB değerinin olağan aralıkta oranları kişinin yaşı ve cinsiyetine göre şu şekildedir; Kadınlarda HGB, 1/dl 12 il3 15 gr aralığı Erkeklerde HGB, 1 /dl 13,5 ile 17,5 gr aralığı
HbA1c testi: Ortalama son 2-3 aylık kan şekeri ortalamasının genel olarak verildiği tetkiktir. Sınır değer 5,7 olarak belirlenmiştir. Bu değerin üzerinde 5,7-6,4 diyabet öncesi riskli aralıktır. 6,5 ve üzeri değer ise diyabet tanısı olarak değerlendirilir.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
8-10 saatlik açlık sonrasında alınan kan şekeriyle açlık insülin düzeyi çarpılıp 405'e bölünerek HOMA-IR adı verilen insülin direnci düzeyi belirlenir. 2.5 üzerinde bir sonuç çıkmış ise, hastada insülin direnci mevcut demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri