Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) kağıt ortamında bulunan nüfus kayıtlarının elektronik ortama aktarılarak merkezi bir yapıda tutulmasını sağlayan bilişim teknolojileri ve ortak veritabanı işlemciliği açısından Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli ve temel projesidir.
Mernis adresini öğrenmenin birkaç yolu vardır: > e-Devlet üzerinden: e-Devlet şifresi ile e-Devlet portalına giriş yaparak "Adres Bilgilerim" sekmesinden mernis adresini öğrenebilirsiniz. > Nüfus müdürlüğünden: Nüfus müdürlüğüne giderek kimlik bilgilerinizi vererek mernis adresini öğrenebilirsiniz.
Mernis adresi ikametgah adresini ifade etmektedir. Mernis adresi, ülkemizde ikamet eden tüm vatadaşların kişisel bilgilerini barındırdığı için ikametgah, nüfus bilgileri gibi verilerin güncel tutulması gerektir.
Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi ya da kısaltılmış haliyle MERNİS; kağıt ortamında bulunan kimlik bilgilerinin, nüfus kayıtlarının ve ikametgah adreslerinin elektronik ortama aktarılarak merkezi bir yapıda tutulmasını sağlayan online devlet sistemidir.
İnternet ile http://tckimlik.nvi.gov.tr adresinden öğrenilebilir. Nüfus cüzdanları ile (halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanları geçerlidir. Nüfus cüzdanlarının değiştirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.)
İlgili 45 soru bulundu
MERNİS'te bulunan bilgiler kişinin nüfus bilgileri, aileye ait bilgiler, nüfus cüzdanında yazan bilgiler ve adres bilgileri yer almaktadır.
MERNİS adresi hiç olmayan kişiler için, icra müdürlüğünden adres araştırması için borçlunun nüfusa kayıtlı olduğu ilçe emniyet müdürlüğüne müzekkere yazılmasını ve adres araştırmasını talep etmek gerekmektedir. Gelecek tutanağa göre kişinin bildirilen adresine yapılacak olan tebligat usulüne uygun olacaktır.
Alıcıya Tebligat Öncelikle Bilinen Son Adresine, Bu Adresine Tebligat Yapılamaması Halinde İse Mernis Adresine Yapılmalıdır. Tok Hukuk Bürosu 2024.
Yüzyılı aşkın süredir nüfus kayıtları, kayıtlı bulunulan yer nüfus müdürlüğünden temin edilmekte iken; MERNIS'in hayata geçmesiyle birlikte, bu kayıtlar kayıtlı olduğu yere bakılmaksızın herhangi bir nüfus müdürlüğünden on-line olarak anında temin edilir hale gelmiştir.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi (mernis adresi), bilinen en son adres olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır (Teb. K. m. 10/2, leb. Y. m. 16/2, c. 1).
Maddede: “Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. ... ” denilmektedir.
Bildirim ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere şahsen başvuru yapılarak ya da internet üzerinden adres bildirimleri https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresinden; TURKCELL İletişim Hizmetleri A.Ş. ya da Türk Telekom Genel Müdürlüğü operatörleri tarafından sağlanan mobil imza ile.
Adres bilgileriniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtları kapsamında güncellenir ile güncelleme yapmanıza rağmen yeni adresiniz sistemde görünmüyor ise T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ilgili birimlerine başvurmanız gerekmektedir.
TC kimlik numarası ile arattığınızda eğer kayıtlı bir mernis adresi çıkmıyorsa bu TR de kayıtlı ikametgahı olmadığı anlamına gelir.
Mernis Projesi tüm Ahvali Şahsiye bilgilerini elektronik ortama aktaran ve Ahval-i Şahsiye bilgilerinde meydana gelen her tür değişikliğin ülkenin her tarafına dağılmış 970 merkezden anlık güncellenmesini ve bir ağ üzerinden güvenle paylaşımını sağlayan bir projedir.
Avukat portaldan borçlu Mernis Adres sorgulama artık ücretli!
MERNIS ile; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde bir bilgi bankası oluşturularak, nüfus kütükleri üzerinde tam anlamıyla hukuki ve teknik açıdan denetim sağlanmıştır. MERNIS kapsamında Vatandaşlarımıza verilen T.C. Kimlik Numarası, kimliği belirleyen tek ve değiştirilemez bir numaradır.
Mernis Adresinin Sözleşmeyle Geçersiz Kılınması
Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” şekilde düzenlenmiştir.
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Taslağı, Mernis Projesi hayata geçmeden önce kanunlaşmadığı takdirde tüm bu veritabanındaki bilgilerin korumasız kalacağı düşünülebilir. Ancak, mevcut kanunlara göre Mernis'in hukuki koruma altında olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi (mernis adresi), bilinen en son adres olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır (Teb.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde Kişinin Adresinin Olmaması durumunda ise, başkaca resmi makam veya önceden bildirilen adrese tebligat yapılmalı ve ayrıca Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kişinin adresi olmadığında Yargılama Mercileri, İcra Daireleri ve benzer makamlara suç duyurusunda bulunma yükümlülüğü ...
MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.
Büyükşehir olmayan şehirlerde ilçe belediye yetkisindedir. Büyükşehirlerde ise bünyesinde bulunan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı Adres Yönetim Şefliği'nden alınır.
Madde 16- (Değişik: 19/3/2003-4829/2 md.) Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.
Evde yoksanız ya da tebligatı almazsanız, ihbar kapıya yapıştırılıp tebligat muhtara bırakılır. Tebligat muhtara bırakıldığı gün size bırakılmış sayılır. Almasanız dahi süreler işlemeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri