Kan tetkiklerinde bu bakteriye karşı oluşturulan antikorların aranması özellikle kişinin bağışıklık cevabını ve tedavi etkinliğini ortaya koymada kullanılan bir tanısal yaklaşımdır. Kan tetkiki dışında üre nefes testi olarak isimlendirilen tetkik de helikobakter pilori enfeksiyonunun varlığını ortaya koyabilir.
Kan testi: Bir kan numunesinin analizi, vücudunuzdaki aktif veya önceki H. pylori enfeksiyonunun kanıtlarını ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, nefes ve dışkı testleri, aktif H. pylori enfeksiyonlarının tespitinde kan testinden daha iyidir.
Üre nefes testi, aktif helikobakter pilori enfeksiyonunun tespit edilmesinde kullanılan pratik ve güvenilir bir testtir. Helikobakter pilori, insanlarda mide veya onikiparmak bağırsağı (ince bağırsağın ilk kısmı) mukozasına yerleşerek çoğalır.
Ülser, mide ve duodenum gibi sindirim sistemi organlarının yüzeyinde oluşan hasarlı alanlardır. Ülserler, genellikle ağrı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına neden olabilirler. Ülserlerin tanısında kullanılan en yaygın testlerden biri, kan testidir.
İlgili 35 soru bulundu
En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. GastroPanel isimli test ile, mide ile ilgili geniş bilgi alınabiliyor.
Vücuttaki iltihap ve patojenleri tespit etmek için kan testleri yapılabilir. Örneğin otoimmün gastrit varsa mide hücrelerinin bileşenlerine karşı antikorlar kanda tespit edilebilir. Dışkı incelemesi de yapılabilir.
Kan tetkiki dışında üre nefes testi olarak isimlendirilen tetkik de helikobakter pilori enfeksiyonunun varlığını ortaya koyabilir. Bu testte üre içeren bir kapsülün yutulmasını takiben 15-20 dakika sonrasında nefes örneği verilir.
Bakterinin antibiyotik direnci nedeniyle, tedavisi 2'li ya da 3'lü antibiyotik tedavisi ve proton pompa inhibitörü, bizmut içeren ilaçlarla yapılabilir. 7 ve 14 günlük seçenekler kullanılabilir. Tamamen tedavi edilebilen bu hastalığın tekrarlama olasılığı da mevcuttur.
Helikobakteri Tedavisi
Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90'lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir.
Diğer önemli gastrit testi, GastroPanel testidir. GastroPanel test yeni bir yöntemdir. GastroPanel test, hastadan kan alınarak yapılmaktadır.
Bu, sindirim sisteminizde ishale ve diğer sorunlara neden olabilecek herhangi bir anormal bakteri arar. Küçük bir dışkı örneği alınır ve laboratuvara gönderilir. 2 veya 3 gün içinde test, herhangi bir anormal bakteriniz olup olmadığını gösterecektir.
Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir.
Helikobakter Pilori Tedavisi
Bir mide koruyucuyla beraber verilen iki haftalık antibiyotik tedavisiyle, hastalık yüzde 85-90 oranında başarıyla tedavi edilebiliyor. Mikroorganizmanın ölüp ölmediği ise üre nefes testi, dışkıda antijen taraması gibi girişimsel olmayan yöntemlerle saptanabiliyor.
Ev Fermente Elma Sirkesi: ev elma sirkesinin mide rahatlatıcı ve Helicobakter Pylori semptomlarını hafifletici etkisi olmaktadır.
Mide mikrobu olan ne yememeli sorusunun herkes için cevabı aynı olmayabilir. Genel olarak mide problemi yaşayan kişilerin acılı baharatlardan, kızartmalardan, portakal gibi mide ekşimesi yapabilen meyvelerden, özellikle çiğ domates ve soğandan uzak durmaları önerilmektedir.
Helikobakteri Yorgunluk Yapar Mı? Helikobakter pilori bakterisinden kaynaklanan mide enfeksiyonları, mide ve duodenumda yarattığı iltihaplar sonucu belirtiler oluşturabilir. Bu belirtiler arasında yorgunluk, karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı gibi semptomlar yer alabilir.
Buna göre H.pilori kolonizasyonu azaltıldıkça obezite/şişmanlık oranlarının artış gösterdiği belirtilmiştir. Bu sonuçtan hareketle H.pilori tedavisi gören bireylerde kilo artışı olabileceği bilinmeli ve tedavi sürecinde ve sonrasında sağlıklı beslenme ilkeleri benimsenerek kilo alımının önlenmesi hedeflenmelidir.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Prokalsitonin testi olarak da bilinen PCT, kandaki prokalsitonin değerini ölçer. Genellikle bakteriyel enfeksiyon ve sepsis gibi ciddi tabloların göstergesi olarak bilinir.
C-reaktif protein'in kısaltması olan CRP, vücuttaki iltihabın varlığını tespit etmeye yönelik karaciğer tarafından üretilen ve kan dolaşımına salınan protein miktarını ölçen testtir. Sağlıklı bir insanın kanındaki CRP değeri aralığı 0 ile 5 mg/l'dir.
1) Helikobakter IgG antikorları (H.pylori IgG)
Genellikle çocukluk çağında başlamakta ve inflamasyona (gastrit) neden olmaktadır. Eğer tedavi edilmezse kronikleşmekte ve yaşam boyu sürmektedir. Gastrit ve atrofi varlığı, çeşitli hastalık riskini de artırmaktadır (mide kanseri, duodenal ülser, peptik ülser gibi).
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Mide ağrısı tanısı için kan tahlili yapılabilir. Kan tahlili ile enfeksiyon gibi durumların teşhisi konulabilir. Midedeki ağrının nedenini bulmada kullanılan en etkili yöntemlerden biri endoskopidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri