Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ünal, "Yaptığımız planlamalar sayesinde, 2023'te hekim ve hemşire açığının kapanacağını öngörüyoruz" dedi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doğan Ünal, yaptıkları planlamalar sayesinde 2023'te hekim ve hemşire açığının kapanacağını öngördüklerini bildirdi.
Yekta Saraç, "Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre mezun olan ve olacak kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir." dedi. YÖK tarafından, Prof.
Dr. Karadağ, “Hemşirelik, sadece yeni normalin en gerekli ve gözde mesleği değil aynı zamanda geleceğin vazgeçilmez meslekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. En iyi öğrencileri, en iyi eğitimcilerle ve araştırmacılarla bir araya getirerek bilime ve insanlığa hizmet yolumuza devam ediyoruz” dedi.
2022 yılında hemşirelik atama puanı taban puanı 83 olarak belirlendi.
Dünyada 17 milyon hemşireye ihtiyaç var şu anda. 2030'da dünyanın 80 milyon sağlık profesyoneline ihtiyacı olacaktır. Dünya çapında bu hızla sağlık personeli yetiştirilmeye devam edilirse, 2030'da ancak 65 milyon sağlık personeli bulunacaktır. Geriye 15 milyon açık kalacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
KPSS HEMŞİRELİK PUAN TÜRÜ NEDİR? KPSS Genel Kültür – Genel Yetenek sınavına giren hemşire adaylarının atama gerçekleştirilmesi için P3 puan türü altında ortalama olarak 69-73 puan almaları yeterli olacaktır.
Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeylerinde tercih işlemlemleri tamamlandı. Atama yapılacak 31 bin 600 kadrodan 6 bin 69'u hemşire, 1530'u ebe ve 22 bin 507'si sağlık teknisyeni-sağlık teknikerinden oluşacak.
Üniversite sınavında hemşirelik için taban puanı en yüksek üniversiteye göre bilgi verilecektir. Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Sağlık hiç bitmeyen bir ihtiyaç olduğu için hemşirelik bölümü mezunu olan kişiler iş bulmakta hiç zorlanmıyor. Dolgun maaş ile pek çok kamu kurum ve kuruluşta ya da özel sektörde rahatlıkla kendilerine uygun bir iş bulma şansı elde ediyor.
Hemşirelik Lisans Programı (Türkçe) (B.S., 4 Yıl)
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Hemşire İhtiyacı 2024, Ebe Ve Tıbbi Sekreter İhtiyacı İse 2025'Te Karşılanmış Olacak - Memurlar.Net.
eleman.net verilerine göre, Hemşire 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hemşire , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Serbest çalışacak hemşireler lüzumlu vesikalarını bir dilekçeye bağlayarak mahallin en büyük sağlık amirine verirler. Serbest çalışan hemşire ev adresiyle çalışmak istediği yerde bir değişiklik olduğu takdirde bir hafta içinde aynı makama haber vermeye mecburdur.
HEMŞİRE KAÇ PUANLA ATANİR? Hemşirelik alımları için Kamu Personeli Seçme sınavından 70 üstü puan alınması gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde hemşirelik için alım yapılırken en düşük atama puanı 79,705 olarak belirlenmişti.
Başhemşire olmak için 4 yıllık sağlık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ekstrem durumlarda liseden mezun hemşireler bu göreve getirilebilir. Başhemşireler yöneticilik ve liderlik özellikleriyle ön plana çıkmalıdır. İnsanlarla iyi anlaşan ve iletişim gücü kuvvetli olan kişiler bu görevi yerine getirebilir.
Aynı yıl mezun olan öğrenci sayısı 15 bin 484. Hemşirelik programlarına yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 21 bin 565. Her yıl Türkiye'de ortalama 15 bin-16 bin hemşire mezun oluyor.
YÖK verilerine göre, ülkemizde lise ve dengi okul mezunu olan ve halen bir yerde çalışmayan yaklaşık 48 bin sağlık personeli bulunuyor. Ayrıca 10 bin önlisans ve 25 bin de lisans mezunu sağlık personeli atama bekliyor. Atama bekleyen hemşire sayısı ise 8 bin.
Hemşirelik (Fakülte) (SAY) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Lisans mezunu olacak olan bir hemşirenin sadece Genel kültür-Genel yetenek sınavına girmesi yeterlidir. Kpss B grubunda 120 soru çıkmaktadır ve 130 dakika süre verilmektedir. 60 soru Genel kültür (25 soru Tarih,20 soru Coğrafya,15 soru Vatandaşlık-Güncel) derslerinden gelmektedir.
Haftada 16. -08. saatleri arasında iki sefer çalışan bir hemşire ardışık 72 saat izin kullanabilir.
Hemşirelerin çalışma süresi haftalık belirlenmelidir ve en çok 45 saat olmalıdır. Bu çalışma süresini haftanın günlerine dağıtmak yetkisi işverene aittir. Ancak kural olarak hemşireye haftada en az bir gün hafta tatili vermek zorunlu olduğuna göre, hemşirenin haftada çalışabileceği azami gün sayısı da 6 olur.
Ebelik ve hemşirelik hizmeti görenlerin miktarı yeterli olduğu ve hizmetin icapları gerektirdiği takdirde baştabiplik ayrı ayrı yerlerde birden fazla hizmet yeri için hemşirelik nöbeti ihdas edilebilir. (Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri