HIV virüsünün yol açtığı AİDS kanla ve cinsel yolla, Hepatit A, B ve C virüslerinin neden olduğu hepatit de kanla bulaşır ve “normal koşullarda öpüşme ile bulaşmaz”.
Hepatit A, kontamine yiyecek, su veya enfekte bir kişiyle kişisel temas yoluyla yayılabilir. Hepatit B ve C, kan veya meni gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır.
Öpüşme yoluyla bulaşan ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları sıralayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Kum "Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen infeksiyöz mononükleoz, tüberküloz ve herpes (uçuk) öpüşme yoluyla bulaşan hastalıklardır" dedi.
Aşı tedavisi ile birlikte hepatit a iyileşmiş olur. Hepatit A hastalığı çağımızdaki en bulaşıcı hastalıklardan biridir. Temas yolu ile veya solunum yolu ile bulaşmaktadır.
Hepatit A Nasıl Bulaşır? Hepatit A virüsüne temas edilmesi sonucunda Hepatit A hastalığı kişiden kişiye bulaşır. Hasta kişinin dışkısına temas etmek, hazırladığı yemeklerden yemek çok risklidir. Bu besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi de risk taşır.
İlgili 36 soru bulundu
Hepatit b hastalığı kan ve cinsel ilişki dışında tükürük veya salyayla da bulaşabilir. Öpüşme durumunda da tükürüklerin buluşması, hepatit b virüsünün aktarılmasına neden olacaktır.
Hepatit A, Hepatit A Virüsü (HAV) genellikle bu virüs ile enfekte bir kişinin dışkısı ile kontamine olmuş gıda, içecek veya materyallerin ağız yoluyla alınması ile bulaşır. HAV akut bir enfeksiyona yol açar ve kronikleşmez. HAV'den korunmanın en iyi yolu aşılanmaktır.
Hepatit A, nadiren karaciğer yetmezliği ve ölüme neden olur. 50 yaş üzeri kişiler, Hepatit B ve C enfeksiyonları ile diğer karaciğer hastalıklarına sahip olanlar, bu virüsün yol açabileceği komplikasyonlar açısından risk altındadır.
Hepatit A virüsünün neden olduğu hepatittir. Kirlenmiş su ve gıdalarla bulaşarak salgınlara neden olabilir. Özellikle alt yapının yetersiz olduğu bölgelerde oldukça yaygındır. Yaklaşık %99'u kendiliğinden ve tam olarak iyileşir, kalıcı karaciğer hasarı oluşturmaz.
Hastalık çoğunlukla dışkı ile kirlenmiş, hastalık etkeni içeren su ve gıda tüketiminden kaynaklanır. Yemek hazırlayan ve gıda sektöründe çalışan kişilerin temizlik önlemlerine dikkat etmemesi, kanalizasyon suları ile kirlenmiş besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak yenilmesi en sık bulaşma yollarıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), oral seksin tehlikeli bir bulaşıcı hastalık olan "bel soğukluğuna" (gonore) neden olduğu ve prezervatif kullanımındaki düşüşle birlikte hastalığa yol açan bakterinin de yayıldığı uyarısında bulundu.
En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez. CYBE'ler (cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar) ağırlıklı olarak vajinal, anal ve oral seks de dahil olmak üzere cinsel temasla yayılır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşında üç temel yol vardır: Korunmasız cinsel ilişki sırasında sperm, vajinal salgı, tükürük, kan gibi vücut salgılarının karışımı sonrası
Hepatit A, virüsü taşıyan dışkı ile kirlenmiş su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) ağızdan alınması ile bulaşır. Bulaşmada ellerin rolü büyüktür. Virüs ellerde saatlerce canlı kalabilir. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir.
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.
HAV IgM pozitifse akut hepatit A enfeksiyonu anlamına gelir. HAV IgM negatif, total HAV antikorları pozitifse aktif enfeksiyon yok ama geçirilmiş HAV nedeniyle bağışıklık var anlamına gelir. Total HAV antikorları ve HAV IgM pozitifse Hepatit A virüsüne maruz kalınmış, akut bir enfeksiyon var demektir.
Hepatit A Aşısı
Aşı, yapıldıktan 15 gün sonra koruyucu etkisini göstermektedir. Bu aşıdan sonra ömür boyu Hepatit A virüsünden korunmak mümkündür. Ancak aşı, Hepatit B ve Hepatit C'den korumamaktadır.
Hepatit A virüsünün kuluçka süresi ortalama 28 gündür (15-50 gün arasında). Hepatit A virüsü çevresel koşullara bağlı olarak aylarca vücut dışında canlı kalabilir. Virüs 85°C< ısıda 1 dakikada ölür.
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
HEPATİT A AŞISI KİMLERE, NE ZAMAN YAPILIR? Hepatit A hastalığından korunmanın bir diğer yöntemi de aşılanmadır. Ülkemizde 2012 yılı sonunda çocukluk dönemi aşı takvimine girmiş olup 1 Mart 2011 ve daha sonra doğan çocuklara 18 ve 24 ay sonunda olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanmaktadır.
Hepatit virüsünün varlığı, karaciğer kanseri gelişimi için de çok önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilir. Bu nedenle bu hastalıklardan muzdarip veya kronik karaciğer hastalığı olan herkesin, karaciğer kanseri açısından risk altında olduğu için düzenli aralarla takip edilmeleri gerekmektedir.
Genellikle >10-20 IU/L üzerinde çıkan değerler virüse karşı koruyuculuk göstergesi olarak kabul görür. Anti HAV Değeri Yüksek Çıkarsa Ne Yapılır? Hepatit A virüsünün taşıyıcılığı gibi bir durum yoktur.
HBV kişiden kişiye kan, meni veya başka vücut sıvılarının temasıyla bulaşabilir. Öksürük, hapşırık, ortak kullanılan çatal, bıçak, tabak ve bardak, öpüşmek veya aynı evi paylaşmak gibi durumlarla bulaşmaz.
Hepatit A ve suçiçeği aşısı da artık Sağlık Bakanlığı'nın zorunlu tuttuğu ve sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılan aşılar arasına alındı.
Erişkinlerde hastalık bulguları genellikle virüsün alınmasından 2-6 ay sonra ortaya çıkar. HBV ile enfekte erişkinlerin %60 ında hastalık bir belirti oluşturmadan sessiz seyreder veya genellikle hafif bir gripal enfeksiyon veya yorgunluk, halsizlik dönemi şeklinde geçiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri