✅ "Hepsi" kelimesi, bir edat değildir. ❄ Bir zamirdir.
Edat ad dır. Bir görevi vardır. Edat bir kelimedir. Diğer adı ilgeç dir.
“İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Cümleler arasında türlü anlam ilgileri kurarak onları birbirine bağlayan edatlardır: âdeta, ama, ancak, bari, belki, binaenaleyh, çünkü, eğer, fakat, gerçi, güya, hakeza, hâlbuki, hatta, hazır, hele, illâ, illâ ki, kaldı ki, keşke, keza, lâkin, madem, mademki, mamafih, meğerki, nasıl ki, nitekim, oysaki, öyle ki, sanki ...
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Cevap: Hiç sözcüğü edat değildir.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Bu sözcükleri “Cevap Edatları” baĢlığı altında inceler (Hacıeminoğlu, 1992: 290-292). Edat, bağlaç ve ünlemleri ayrı birer sözcük türü olarak ele alan Ediskun evet, hayır, olur, peki, yok sözcüklerini edatlar içinde ele alır (Ediskun, 2005: 291, 294, 298, 300).
Başlıca edatlar ise şunlardır: için, ile, gibi, kadar, göre, doğru, başka, dolayı, beri, ötürü, öte, yana, itibaren, nazaran, sanki, üzere, rağmen, sadece, yalnız, dek, karşı, karşın, dolayı, ancak…
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
Öyle kelimesi sıklıkla kullanılmakta olan kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Öyle kelimesinin edat olduğunu söylemekte mümkündür.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
İse Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Değin, dek, doğru, kadar, karşı, yan gibi yer veya yön bildiren edatlardır.
Tek başlarına anlamı olmadığı halde cümledeki sözcükler ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kuran sözcüklerdir. "diye" kelimesi de bu sebepten dolayı edattır.
Türk Dil kurumuna göre için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir.
Bile kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir. Cümlede bile kelimesi geçiyorsa bu bağlaç olarak kullanılmıştır. Bile kelimesi edat olarak kullanılamamaktadır.
Örneğin; Gibi, bir edat örneğidir.
Yoksa: Edat Mı Bağlaç Mı ?:
Bağlaçtır.
Yüzünden kelimesi edat değildir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Kadar kelimesi tek başına bir anlam ifade eden bir kelime olmaması edat olduğunu gösteriyor. Kadar Edat mı Bağlaç mı? Kadar kelimesi edat olarak kullanılıyor. Tek başına bir anlam ifade etmeye her kelime edat olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri