2013 yılından sonra üretilen bütün arabalarda bebek oto koltuğu bulunması zorunludur. 2013 öncesinde üretilen bir araca sahip olanlar ise oto koltuğunu emniyet kemeriyle de sabitleyebilir. Tabii isofix emniyet kemerinden daha ileride bir güvenlik hizmeti sunar.
ISOFIX Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı? Standartlara uygun olarak üretilen çocuk koltukları, ISOFIX bağlantı noktaları ile uyumlu olarak çalışıyor. Günümüzde üretilen tüm araçlar ve çocuk koltukları bu standartlara uygun olarak geliştiriliyor. Bu nedenle de herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Buna göre bir aracın üretim yılına bakılarak isofix sistemine sahip olup olmadığı anlaşılabilir. 2013 yılından sonra üretilen tüm araçlarda, zorunlu olarak isofix bulunuyor. Aracın arka koltuklarının arasında isofix aparatı ya da logosu olup olmadığına bakılarak da bu durum anlaşılabilir.
Yapılan araştırmalar, arabalardaki bebek koltuğunun arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğunu gösteriyor.
İlgili 21 soru bulundu
Günümüzdeki otomobillerin hemen hepsinde isofix kullanılıyor. Avrupa otomobillerinde 2001, Japon otomobillerinde 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem. 2013 yılından sonra üretilen tüm arabalarda ise isofix donanımı bulunması zorunlu.
Bebekler Oto Koltuğuna Ne Zaman Oturur? Bebekler doğumdan itibaren araba puseti içerisine oturtulabiliyor. Grup 0 ve Grup 0+ olarak da bilinen, yeni doğan bebeğe uygun olarak tasarlanan araba koltukları 45-50 derecelik açıyla kullanıldığı için bebeğe konforlu ve güvenli bir yolculuk sağlıyor.
Geliştirilen yapısı ve uluslararası standartlara uygunluğu ile çıktığı yıldan sonra üretilen araçlarda isofix donanımın zorunlu hale getirilmesi önemli bir adımdır. İsofix genel olarak bebek koltuklarının araç içerisine montajı olarak adlandırılabilir.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
Aracınızda isofix varsa yaklaşık 4 parmak uzaklıkta isofix demirine ulaşılacaktır. Yaptığınız kontrolde isofix demirine ulaşamazsanız bu demiri sonradan da taktırabilirsiniz.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor.
İsofix aparatı koltuğun güvenli bir şekilde olmasına olanak sağlamak için oluşturulan standarttır. Aracın gövdesine kolay bir şekilde entegre edebileceğiniz bu aparatlar, çift bağlantı noktalarından oluşur. Bu bağlantı noktaları, araçta bulunan koltuğun sırt kısmı ile oturak kısmının kesiştiği noktalardır.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Bebeğinizin kemikleri henüz yeterince gelişmiş olmadığından koltuğa yatar pozisyonda yerleştirilmelidir. Bu nedenle mutlaka yatar pozisyona alınabilen ve mümkünse çift yönlü oto koltuklarını tercih edebilirsiniz. Böylece koltuğunuzu çocuğunuz biraz büyüdükten sonra ileriye dönük şekliyle de kullanmanız mümkün olur.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
Bebek araba koltuğu bir yaşından küçük bebeklerin kalbini durduruyor. Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalması kalbini durdurabilir.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler.
Boyu 1.35 metreden kısa ve 36 kg. altındaki çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu yasaya uymayanlara ise para ve puan cezaları uygulanmaya başlanacak.
Puset Kullanımında Bebeğin Pozisyonu
Aslında bu durumu tıpkı uzaya fırlatılan bir astronotun koltuklarının geri bir pozisyonda durması gibi düşünebilirsiniz. O şiddetli güce ancak bu şekilde dayanılıyor. Bu nedenle puset arabaya mutlaka ters takılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri