Arsenik hızlı bir şekilde idrara geçer. Büyük çoğunluğu metil türündedir. Bu nedenle idrarda arsenik, vücuda alımından 1-3 gün içinde aranabilir.
Ağır Metal Zehirlenmelerinde Tedavi
Klasik anlamda yapılan şelasyon tedavisi, Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) ile birlikte çoğu kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko verilmesine dayanır. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer.
Cilt kanserine ek olarak, uzun süreli arsenik maruziyeti de mesane ve akciğer kanserlerine neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC); arsenik ve arsenik bileşiklerini insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır ve ayrıca içme suyunda arsenikin insanlar için kanserojen olduğunu belirtmiştir.
Kronik Arsenik Maruziyeti
Kronik zehirlenme belirtileri iştahsızlık, genel zafiyet, kusma, dişetlerinde kanama, dişetlerinde siyah çizgi, dermatit, hiperkeratozis, şiddetli deri döküntüsü, kolik, nefeste sarımsak kokusu, el ve ayak tırnaklarında açık lekeler en belirgin özelliklerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Etkilerini hücrelerin mitokondriyal enzimlerini bozarak gösterir. Bu etkiye damar endoteli hücreleri çok hassastır, geçirgenlik artışı ve kanamalar oluşur. Otopside midede kırmızı kadife görünümü saptanır. 200-300 mg kadar arsenik alımı akut arsenik zehirlenmesi oluşturmak için yeterlidir.
Arseniğin bol bulunduğu gıdalar deniz ürünleri, pirinç, mantar ve kümes hayvanlarıdır. Tavuk tüketilmesi ile günlük 21-30 mikrogram arsenik alınmaktadır. Organik arsenik, kümes hayvanlarında antimikbiyal olması nedeni ile kullanılmaktadır.
Ağır metaller, Ağır metal kan testi, kanda potansiyel nitelikte bulunan zararlı metallerin seviyelerinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir laboratuvar testidir. Ağır metal kan testleri yoluyla miktarı ölçülen en yaygın metaller; kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur.
Arsenik konsantrasyonu deniz suyundaki 0.09-24 µg/L, yüzeysel sularda ise 0.15 – 0.45 µg/L arasındadır [24]. Arseniğin doğal kaynakları arasında kaplıcalar, ılıcalar, volkanik kayalar, çöküntü kayaları (organik/inorganik killer), başkalaşım kayaları, deniz suyu ve mineral çökeller yer alır [25].
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır.
Şelasyon bedende biriken zehirli mineral ve metallerin atılması amacıyla yapılır. Demir,kurşun,kadmiyum,civa bu yöntemlerle atılabilir. Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir. Çok kez vitamin B, C, magnezyum ve çinko birlikte verilir.
Kadmiyum ağır metali vücuttan böbrek ve karaciğer aracılığıyla atılmaktadır. Bu maddeyi atmak için böbrek ve karaciğer sağlığı korunmalıdır. Bakır da bir ağır metaldir ve en yaygın şekilde hava yoluyla vücuda bulaşır. Bakır zehirlenmesinin önüne geçmek için; tesisat borularının bakır olmamasına özen gösterilmelidir.
Arsenik karaciğerde, böbreklerde, deride, tırnaklarda ve saçlarda birikir. Hücre solunumunu yapan enzimlerin vazifelerini yapmalarına engel olur. Ayrıca kılcal kan damarlarını da tahrip eder. Birçok arsenik bileşikleri deri yolu ile vücuda geçer.
Arseniğe uzun süreli maruz kalındığında, mesane, akciğer, cilt, böbrek, karaciğer ve prostat kanserine neden olabilir. İnsan sağlığı üzerindeki yüksek toksik etkileri nedeniyle, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı ve Dünya Sağlık Örgütü içme suyunda maksimum arsenik derişimini 10 µg/L ile sınırlamıştır.
Arsenik çok zehirli bir madde olduğundan ötürü bir seferde tüketilen arsenik kansere, kalpte ritim bozukluklarına ve daha birçok hastalığa yol açacaktır. Suda ufak miktarda bulunan arsenik ise uzun vadede bu etkileri yaratacaktır.
arsenik konsantrasyonunun akciğer ve mesane kanseri riskini ve arsenikle ilişkili cilt lezyonları riskini artırdığı bildirilmiştir (Mahurpawar, 2015).
Arsenik zehirlemesi, hem soluma hem de ağızdan alınmayla canlıları zehirler. Çoğunlukla inorganik arsenik bileşikleri organik olanlara nazaran daha zehirlidir. Çoğunlukla Arsin gazına maruz kalınması ciddi zehirlenmelere sebep olur. Ağız vasıtasıyla alındığında etkin olan arsenik bileşeni ise Arsenik trioksittir.
Pirinçte bulunan arsenik miktarını önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olabilecek iki yöntem vardır: Bol suyla ıslatma ve pişirme. Pirinci pişirmeden önce bol suya batırın ve bütün gece bekletin, sonra süzün ve akan suyun altında durulayın. Bu şekilde arseniğin yüzde 80'inden fazlasını ortadan kaldırmış olursunuz.
Pirinç doğası gereği sulak yerlerde yoğun su ile yetişen bir bitkidir. Pirincin yetiştiği sulak bölgeler aynı zamanda Arsenik konsantrasyonunun da en fazla olduğu bölgelerdir. Pirinç, su içerisinde çözünmüş halde bulunan arseniği kökleri aracılığı ile emerek tanelerine taşımaktadır.
Arsenik, yer kabuğunun doğal bir bileşenidir ve havada, suda ve karada çevreye yaygın bir şekilde dağılmıştır. İnorganik formunda oldukça zehirlidir. Arsenik hemen hemen her yerde bulunur. Kayalar ve toprak yoluyla yeraltı sularına sızabilir ve böcek ilacı, ahşap koruyucuları ve tütünde kullanılır.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Diyafram kesilerek kaburga kemikleri alınıyor. Ardından Perikart açılarak kalbe bakılıyor. Bu işlemin ardından dil, boyun ve göğüste yer alan organlar çıkarılıyor. Tüm bu organlar uzmanlara gidiyor ve orada parçalara ayrılarak tartılıyor.
Bazıları 36-72 saatte, bazıları 5. -6. günde başladığını belirtmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri