6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 416 maddesinin son fıkrasında avans ile ilgili olarak ''İşçi, sözleşmeden doğan borçlarını yerine getirmek için düzenli olarak masraf yapıyorsa, kendisine en az ayda bir olmak üzere belirli aralıklarla uygun bir avans verilir.'' hükmü düzenlenmiştir.
Uygulamada işverenlik tarafından işçilere her ayın sonunda veya sonraki ayın başında ilgili ayda hak edilen ücret ödemeleri yapılırken; talepte bulunan işçilere de genellikle her ayın 15'inde aylık ücretin yarısı kadar avans ödemesi yapılmaktadır.
Çalışanın ücretinin, ilgili döneme ilişkin çalışmasını tamamlamasından sonra ödenmesi gerekmektedir. Ancak bazen çalışanlar maddi açısından zor durumlarda kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda, maaşın ödeneceği zamandan önce çalışanın işverenden talebi üzerine tarafına yapılacak olan ödemeye avans denilmektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yasal olarak avans konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır. İşçinin talebi üzerine avans ancak işverenin kabul etmesi halinde ödenebilecektir.
Sözleşme konusu işin ifası için gerekli hazırlıkları yapmak üzere verilecek avans tutarı sözleşme bedelinin 1/3'ünü geçemez. Örneğin; sözleşme bedeli 1.500.000,00 TL olan bir işte verilecek maksimum avans tutarı 500.000,00 TL dir.
İlgili 24 soru bulundu
Yasal düzenlemeler kapsamında bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa, asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılan kredi kartlarınız ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri gerçekleştirilemez ve bu kredi kartı limitleriniz arttırılamaz.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği ile kredi kartlarından nakit çekim işlemleri 12 ay olarak sınırlandırılıyor. Bankanın kampanyasına göre değişkenlik göstermekle birlikte neredeyse tüm kredi kartları 3 ile 12 taksit arasından nakit avans kullandırımı yapıyor.
Nakit avans, müşteri bazında 500.000 TL limit sınırı ile kullanılabilir. Bu sınır taksitli nakit avans işlemleri ile ortak sınırdır. Nakit limiti 500.000 TL'nin altında olan müşteriler nakit limitleri kadar kullanım yapabilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası "Kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacak" açıklamasında bulundu. Böylece kredi kartında Nakit Avans sınırı olmayacak. Kredi kartında 15 bin lira nakit avans sınırı getirilmişti, bu karar ortadan kaldırıldı.
Nakit avans faizi kredi kartı faizi oranlarının üzerindedir. Çektiğiniz avansı ödemediğiniz her gün faiz işlemeye devam eder. Kısa zamanlı nakit ihtiyaçlarda kullanılabilecek bir yöntem olabilir fakat uzun vadeli olarak kredi kartından avans çekmek sizlerin zararına olacaktır.
Avans isteme sürecini bir prosedüre bağlamış şirketlerde, Avans Talep Formları hazırlanır ve muhasebeye gönderilir. Eğer şirket içinde bir avans isteme prosedürü yoksa genelde kullanılan yöntem e-posta göndermek veya doğrudan muhasebeyi aramaktır.
Avans, işi yapacak, mal veya hizmeti sağlayacak olan kişi veya kuruluşa ödenmek üzere, doğrudan harcama yetkilisi mutemedine verilir. Avanslar hangi iş için verilmiş ise yalnızca o işte kullanılabilir.
Avans verilmesini gerektiren ihtiyaçların ortadan kalkması halinde avansın veya kullanılmayan artıkların, son harcama tarihini takip eden 3 iş günü içinde bekletilmeden muhasebe birimi vezne veya banka hesaplarına iadesiyle mahsubunu yaparak hesabını kapatmak zorundadır.
İşçinin Hak Ettiği Ücretini Aşan Avans Talepleri
Kural olarak maaş avansının ödendiği ay sonunda o ayın maaşından kesilmesi gerekmektedir. Maaştan kesilmeyen avansların avans olma niteliğinden çıkarak, personele ödenen borç olarak nitelendirilmesi söz konusu olacaktır.
Borçlar Kanunun'da Avans
6098 sayılı Borçlar Kanunu madde 406 son paragrafta avans ödemesine ilişkin “İşveren, işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması halinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlüdür.'' hükmü düzenlenmiştir.
Buna göre, 196 Personel Avansları hesabında izlenen ve personelin maaşından kesilen avansların ücret bordrosunda mahsup olarak gösterilmesi gerekmektedir.
Ücretsiz Taksitli Nakit Avans çekmek kredi notunu düşürür mü? Kredi notu, ücretsiz taksitli nakit avans ve Taksitli Para kullanımından doğrudan etkilenmez. Kredi notunuz ödemelerinizi düzenli yapmadığınızda düşer.
Nakit avans kullanıldığında çekilen tutarın tamamı kredi kartı borcunuza eklenir ve faiz oranları genellikle yüksek olur. Taksitli nakit avans ise kredi kartınızdan belirli bir tutarı çekip bunu taksitler halinde ödeme imkanı sunar. Bu seçenek büyük harcamalar veya daha uzun vadeli borçlar için daha uygun.
Taksitli Avans Hesap, bir diğer adıyla Taksitli Kredili Mevduat Hesabı, beklenmedik harcamalar için acil nakit paraya gerek duyduğunuzda ihtiyaçlarınızı karşılayabilmenize yardımcı olan, bütçenizi sarsmadan harcama ve ödemelerinizi taksitlendiren, kredili mevduat hesabınıza tanımlı yeni bir özelliktir.
Aradaki Fark Ne? Taksitli nakit avansı, nakit avanstan ayıran nokta ödeme sürecidir. Nakit avansta alınan borca günlük faiz işlerken taksitli nakit avansa aylık faiz işler. Nakit avans borcunuzu en hızlı ödemek sizin için kârlı olacakken taksitli nakit avansı seçtiğiniz vadede ödeyebilirsiniz.
Nakit avans ve krediyi birbirinden ayıran temel fark ise ödeme planıdır. Buna bağlı olarak da faiz oranları belirlenir. Nakit avansın faiz oranları, kredi kullanımına göre daha yüksektir. Uzun vadeli çözümler için ise kredileri tercih etmenizde fayda var.
Erken ödeme ve kısmi ödeme yapıldığında nakit avans işlem ücreti iptal edilmez. Erken ödeme ve kısmi ödeme yapılması halinde, kalan anapara üzerinden günlük mevcut nakit avans faizi işletilir.
Taksitli Nakit Avans işlemlerinde vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunulabilir veya borçların tamamı erken ödenebilir. Bu durumda erken ödenen miktara ve gün sayısına göre faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapılır.
Taksitli nakit avans işlemi için erken kapama ve bir taksitten az olamamak koşuluyla kısmi ödeme yapılabilmektedir. Erken kapama yapılması durumunda vadesi gelmemiş taksitler için ödeme tarihine göre faiz indirimi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri