TDK'ya göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda hergün kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Her gün zarftır. TDK'dakelimenin doğru yazımı"her gün" şeklinde ayrı yazılır.
Her kelimenin tek bir yazım şekli vardır. Toplum genelinde her ne kadar bazı kelimeler zaman zaman yanlış yazılıyor olsa da bu, o kelimelerin kullanımını meşru kılmaz. Bu nedenle 'herzaman' kelimesi hiçbir zaman ve hiçbir şekilde birleşik yazılamaz. Her zaman kelimesi ayrı yazılan kelimeler arasındadır.
Her an ise birleşik bir kelime değildir, çünkü burada ki her belirsizlik sıfatı görevi görmektedir. Bu sebeple oluşan kelime grubu yani her an ayrı şekilde yazılmalıdır, heran şeklinde birleşik yazılışı yanlış kabul edilir doğru yazılışı 'her an' şeklinde olmalıdır.
BİTİŞİK Mİ, AYRI MI? Türk Dil Kurumu'na göre 'bu da' ayrı olarak yazılır.
İlgili 34 soru bulundu
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan şuara kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan şuara kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Hak Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Hak etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "haketmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre her zaman kelimesinin yazılışı bitişik değildir. Kişiler bu kelimeyi bitişik yazarak yazım yanlışı yapabiliyor. Fakat her zaman kelimesi mutlaka ayrı şekilde yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
3. Kelimelerden her ikisi veya ikincisi, birleşme sırasında anlam değişmesine uğradığında bu tür birleşik kelimeler bitişik yazılır.
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hafta sonu şeklindedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK sözlüklerine göre "bir an" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "biran" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Zarf olarak kullanılan "bir an" kelimesinin TDK'ya göre anlamı ise şöyle: Çok kısa bir süre.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
TDK sözlüklerine göre "her biri" ayrı yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "herbiri" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır.
Günbegün Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Günbegün kelimesi birçok kişi tarafından günbe gün şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımı bitişik bir şekildedir ve Günbegün olarak yazılmaktadır. Günbegün doğru bir yazımdır ve bu şekilde yazılması doğru yazıldığı anlamına gelmektedir.
Her Ne Kadar Nasıl Yazılır? Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de Soluk soluğa birleşik kelimesidir.
Başyapıt kelimesinin nasıl yazılır şekliden sorulan sorunun yanıtı: Başyapıt şeklinde bitişik olarak yazılır. Baş yapıt şeklinde yazılması durumunda kelimenin yazılımında önemli bir hata yapılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri