Uzmanlar yetişkinlerin gün içinde 60 ile 80 gram arasında bal tüketmesini önermektedir. Bu miktarın fazlası sağlık için tehlikeli olup kilo alımına neden olabilir.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Genel olarak açık hatları ile bal birçok farklı faydası üzerinde önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bir doğal tatlandırıcı olarak tüketilir. Dengeli ele alındığı ve abartı olmadığı takdirde bal kilo aldırmaz. Hatta özellikle diyet listesinde her sabah bir kaşık veya suya karıştırılma şeklinde de tüketilir.
Bal, kilo kaybı için gerekli olan metabolizmanızı hızlandırır. Balın hiç kolesterolü yoktur. Günlük bal tüketimi, vücuttaki aşırı kolesterolle savaşabilen antioksidan bileşiklerin seviyesi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.
BAL KİLO YAPAR MI? Balın içerisinde vitamin, mineral ve amino asitler bulunur. Bu besin türleri kilo yapmaya değil kilonun kontrol altında tutulmasını sağlar. Ayrıca obeziteyi önleyerek kilo vermeye de yardımcı olur.
İlgili 40 soru bulundu
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Bal Ne Zaman Yenmez? Bir süper gıda olarak lanse edilen balı, ne zaman tükettiğiniz önemli değildir. Önemli olan ne kadar tükettiğinizdir. İhtiyaç duyduğunuz anlarda önerilen tüketim miktarlarını aşmamaya dikkat ederek bal tüketebilirsiniz.
Muz içerdiği vitamin ve mineraller ile gerçek bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Çocuklar tarafından büyük bir iştah ile tüketilen muz yüksek kalorisi ve sahip olduğu şeker oranı ile birlikte kilo aldıran meyveler arasında yer alır.
Bal iştahı keserek zayıflamada yardımcı bir rol oynar. Aynı zamanda kan şekerini de düzenleyici özelliği vardır.
Peygamber Efendimiz buyurmuş ki; Her sabah aç karnına bal yiyen büyük hastalıklara yakalanmaz.Sabah ve akşamları aç karnına yenilecek bir çorba kaşığı bal, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Balın üstüne su içilir mi? Sabahları ballı ılık bir bardak su içmek sindirim sisteminizi iyileştirmeye yardım eder. Balın antiseptik etkisi midenizdeki asitlik derecesini hafifletir. Kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler ve kabızlık sorunu yaşamazsınız.
Tarık Güven'e göre, bal insan vücudunda mucizeler yaratıyor. Güven'e göre beynin mükemmel çalışması için sabahları ve akşamları aç karnına bir çorba kaşığı bal yemek ve beyin ısısını vücut ısısından 1 derece üstünde tutmak gerekiyor.
Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler.
BALIN ZARARLARI NELERDİR? Bal aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın tamamının şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır. Bal, prebiyotiktir.
Halk dilinde 'deli bal', 'acı bal' ya da 'tutan bal' olarak bilinen orman gülü balının gereğinden fazla tüketilmesi ölümcül olabiliyor. Nedeni ise damar açıcı özelliği bulunan balın tansiyonu hızla düşürmesi.
Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
Yaşam için gerekli vitamin, mineral, amino asit ve enzimler içeren balın, enerji kaynağı ve besleyici özelliğinin yanı sıra yara ve yanıkları iyileştirdiği, kabızlığa iyi geldiği bildirildi.
Astıma karşı etkilidir. Balın mideye etkisi olumlu yöndedir ve sindirimi kolaylaştırır. Her gün tarçın ve bal karışımı tüketmek diyet yapmak isteyenler için pratik ve sağlıklı bir yöntemdir. Karışım metabolizmayı hızlandırır ve şeker isteğini azaltır.
Balın Göze Faydası: Eski tarihlerde göz sağlığı için kullanılan bal şimdilerde çok bilinmese de etkisi oldukça fazla. Kaşıntı, kızarıklık, kuru göz ve göz enfeksiyonlarına iyi gelen bal görme yetisini de arttırmaktadır.
Ceviz ve bal karışımı; beyin konsantresini artırarak halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısını engeller. Soğuk havalarda bir kaşık olarak düzenli tüketilen ballı ceviz , vücudun direncini artırır. Cevizin içerisinde kalsiyum, demir, bakır, çinko ve selenyum gibi birçok mineral vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri