Çünkü bulgur içinde bulunan B vitamini, folik asit, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral ve vitamin sayesinde bağışıklık sistemimizizn zaman içinde güçlenmesini sağlıyor. Düzenli olarak bulgur tükettiğimizde bir süre sonra vücudumuz hastalıklara karşı çok daha korunaklı bir hale geliyor.
Her gıda da olduğu gibi fazla tüketildiği takdirde hiçbir rahatsızlığınız olmasa bile şişkinlik ve gaz yapması bulgurun zararları arasında sayılabilir.
İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar. Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.
Bulguru yağda kavurmak ya da fazla yağ ekleyerek pişirmek az da yense kilo yapan bir besin haline gelmesine neden olur. Bulgurdan kilo almamak için yemeği az yağla yapmak, yağda kavurmak yerine de suda haşlamak ya da buğulama şeklinde pişirmek gerekir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
Bulgur pilavı içinde bulunan lif nedeni ile bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yarar ayrıca midede uzun süreli tokluk sağlar. İçinde bulunan folik asit nedeni ile de hamilelik zamanında da tüketilmesi gerekmektedir. Bu faydaları sayesinde dengeli ve güzel bir şekilde tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
Bulgur her ne kadar diyetlerde tercih edilse de pişirilme yöntemlerinin de buna uygun olması gerekir. Bulguru yağda kavurmak ya da fazla yağ ekleyerek pişirmek az da yense kilo yapan bir besin haline gelmesine neden olur.
İçindeki sindirilebilir besin lifleri sayesinde bulgur, bağırsaklardaki hareketliliğin devamlılığını sağlıyor. Bu da sık sık kabızlık sorunu çekenler için en önemli destekçilerden biri oluyor.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Yüksek oranda life sahip olan Bulgur , bağırsak çalışmasında önemli bir role sahiptir. Tok tutucu özelliğe sahip lifler sayesinde kilo kontrolünün sağlanabilmesi açısından önemlidir.
Bulgur pilavı sağlıklı olsa da sınırlı tüketmekte fayda var. Sağlıklı olsa dahi bütün besinler dengede olduğu sürece her şey yolunda demektir. Yemeklerinize ilave olarak bulgur pilavı tüketmek istiyorsanız o zaman 4-5 yemek kaşığı kadar tercih edebilirsiniz.
Bolca lif bulunduğu için uzun süre tok tutma etkisi de olan bulgur, diyet beslenmeleri için tercih edilebilir. Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli.
Muz çok fazla tüketildiği takdirde kilo aldırabilir. Sindirim sisteminin hızlanması için de muzun düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Yüksek miktarda lif içeren muzun kilo aldırmaması için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
Günde Haşlanmış ya da tavada 2 adet yumurta tüketmek kilo aldırabilir. Aldığınız kalori miktarını azaltmak istiyorsanız yumurtayı tavada pişirerek değil haşlayarak tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulgur, Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın seferlerinde ordu erzakları arasında yer almaktaydı. MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.
Önceden ısıtılmış 3 su bardağı sıcak su eklenerek orta ateşte pişmesi için bırakılır. Bulgur pilavı suyunu çektiği zaman karıştırarak ocağın altını kapatın. Bulgur pilavı birkaç dakika dinlendikten sonra servise hazır hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri