Hanımefendi, TDK kayıtlarına göre kelimenin doğru yazılım şeklidir. Hanfendi ya da hanım efendi şeklindeki yazımlar hatalıdır. Doğru yazım; Hanımefendi.
Ağa, baba, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa, kadınnine, paşababa vb.
Hanımefendi doğru yazılışı konusunda birleşik mi ayrı mı yazıldığı karıştırılabilen bir kelimedir. Bu kelime hanım ve efendi kelimelerinin birleşmesiyle oluşur ve birleşik olarak yazılması doğrudur. Hanımefendi doğru yazılışı birleşik şekilde olmaktadır. Buna benzer birçok kelime de yine birleşik yazılmaktadır.
EFENDİ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Yeni ev, Rüstem Efendi'ye kiraya verildi. Köylü memleketin efendisidir. Bizim efendi artık geceleri de eve gelmiyor. Efendi!
TDK sözlüğüne göre ise kelimenin doğru yazılışı birleşik olarak 'hanımefendi' şeklindedir.
İlgili 19 soru bulundu
Erkekler için beyefendi tabiri kullanıldığı gibi kadınlar için de hanımefendi kelimesi kullanılır. Bir kadına nazik şekilde hitap etmek için bu kelimenin etkili gücünden istifade edebilirsiniz. Hanımefendi, dilimizde yaygın şekilde kullanılan bitişik kelimelerden biridir. Yani kelimenin bitişi şekilde yazımı uygundur.
UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
TBMM, Prof. Dr. Mehmet Öz • Bir özel isme bağlı olan unvan sıfatları, saygı sözcükleri, takma adlar büyük harfle yazılır. Mustafa Bey, Ahmet Efendi, Yüzbaşı Hasan Not: Akrabalık bildiren sözcükler büyük harfle başlamaz.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: • Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.
Takma adlar da büyük harfle başlar. > Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar.
Elbette ki bir kadın ile konuşmanız, ona seslenmeniz gerektiğinde 'bayan' bir hitap kelimesi olarak kullanılır. Ayrıca dilimizde 'bayan' yerine 'hanımefendi', 'bay' yerine 'beyefendi' kelimelerinin kullanımı kişiyi daha nezih gösterir. Bir kadın olarak şahsi tercihim 'hanımefendi' diye hitap edilmesidir.
Osmanlılar'da padişah ve şehzade kızlarının kız çocukları için kullanılan unvan. Türk hakanlarına, hakanların eşlerine ve kızlarına verilen unvan. Hindistan'da Bâbür ve halefleri devrinde (1526-1858) hükümdarların anne, kız kardeş ve dul kadınları gibi aile fertlerine verilen unvan.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Konu ile ilgili TDK sözlüğüne baktığınızda kelimenin "beyefendi" şeklinde yazımının doğru kullanım olduğu görülmektedir. Ayrıca Türkçede beyfendi şeklinde yazılan bir sözcük de yoktur.
Efendi (Arapça: أفندي Afandī ; Farsça: آفندی); Bizans'ta bir saygı unvanı olan Orta Yunancadaki "avthéntis" (otantik) kökünden türetilmiş, bey, üstad, hazret anlamında bir kelimedir. Kadınlar için "hanımefendi" olarak kullanılır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Adnan Bey, Dr. Atilla Çelik, Hasan Efendi, Fatma Hanım, Bay Ahmet Koç, Mareşal Fevzi Çakmak, Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
14. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları ile hanım, bey, efendi gibi kelimeler büyük harfle başlar: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kaymakam Ahmet Bey, Sayın Prof. Dr.
Bu tarz isimlerde kan bağı ile akrabalık olup olmaması önemli değildir. Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Efendi kelimesi için Türk Dil Kurumu sözlüğünün yapmış olduğu açıklama özel isimden sonra kullanılan san şeklindedir. Efendi Kime Denir?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
Bu kelimenin doğru yazım şekli Bey şeklindedir. İsimden sonra yazılan bu kelime büyük harf ile başlamaktadır. Kimi yerlerde ise Beg olarak yazılmaktadır. Ancak doğru yazılışı Bey olmalıdır.
Kural: Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Bu sene Fransızca öğrenmek için yurt dışına gidecekmiş. Ali, babasının Ankaralı, annesinin ise Kayserili olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri