Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Genel olarak balık tüketim miktarının ise haftalık 300- 450 gram olması gerektiği bildirilir. Ancak somon balığı haftada yalnızca 1 kez tüketilmelidir.
Genel bir kural olarak, buzdolabında saklanan somon "paketleme" tarihinden itibaren bir veya iki gün daha taze kalabilir.
Düzenli balık tüketimi, ölümcül kalp hastalıklarına yakalanma riskini %36 oranında azaltır. Bunun yanında depresyon, yüksek tansiyon, bazı romatizmalar, inme (felç) ve bazı kanser türleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
İnsanların çok fazla balık tüketmesi ve neredeyse her gün balık yemesi merkür zehirlenmesine neden olabilir. Merkür zehirlenmesi normalden fazla cıvaya sahip olmaktır. Bu nedenle de uzmanlarında dediği gibi her şeyden azar azar yemelisiniz sözünü unutmayalım.
İlgili 33 soru bulundu
Yüksek oranda omega 3 içeren somon balığı ayrıca protein, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besindir. Günlük protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. 85 gram somon balığında yaklaşık 22 gram protein bulunur. Somon balığı A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Ancak, çok fazla balık yemek sağlığa zarar verebilir. ABD'de yaklaşık 500 bin kişinin incelenmesiyle yapılan yeni bir araştırma, haftada iki porsiyon balık yemenin, türünün en ölümcülü olan cilt kanseri (melanom) riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.
Türkiye'ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi'nde balığın yüksek omega–3 yağ asidi içeriği nedeniyle haftada en az 2-3 kez (1 porsiyon 150 gram) ızgara, fırın ve buğulama şeklinde pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.”
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Morina, somon ya da balık yağı tüketen erkekler, sekiz hafta içinde 6,5-7 kilo verdi. Bu sonuç kadınlar ve erkekler arasında bulunan doğal ayrımlara yüklenebileceği gibi, genel kalori alımının kadınlar için daha az olmasına da yüklenebilir.”
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
·Buğulama yapmadığınız sürece somonun derisini ayırmayın, bu balığınızın hem daha lezzetli olmasını sağlar hem de derisinde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri, pişirme sırasında etin içine karışır. ·Somon zaten yağlı bir balık olduğundan fırınlama, buğulama, ızgarada pişirme gibi yöntemler daha uygundur.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Somon: İlk Bahar aylarında somon balığı yağlı ve eti çok lezzetli olur. Tavası, şişi, ızgarası, haşlaması, yahnisi ve buğulaması yapılarak tüketilir.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gereken balık, farklı pişirme alternatiflerine açık olan yapısı sayesinde tüketirken sıkılmayacağınız besinlerden. Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli.
Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
Balık kolajeni, diğer çeşitlere oranla daha çok tavsiye edilmektedir. Balık kolajeni, balığın pullarından elde edilmektedir. Bu balıklar; somon, orkinez, morina, turna, mercan gibi pullu balıklardır.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Somon balığı protein açısından da zengin bir besin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda içerdiği protein sebebiyle kas gelişimine olumlu katkıları olduğu unutulmamalı. Aynı zamanda beyin gelişimi ve göz sağlığı için faydalı, enerji üretimine yardımcı, hafıza ve dikkatle ilgili olumlu etkileri mevcut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri