E-devlet üzerinden, tapu takas sistemine giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girerek, alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girerek, Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Ödeme yöntemleri arasında çek, elden ödeme, online ödeme gibi yöntemlerin yanı sıra tapu takası olabilir. Bu durumda, alıcı satıcıya başka bir gayrimenkul verebilir. Emlak satışı, birçok kişi için hayatlarında yapacakları en büyük yatırımlardan biridir. Bu nedenle, emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi önemlidir.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Satış sırasında alıcı, bankası aracılığıyla gayrimenkul değeri tutarında bir çek hazırlatır. Ardından noter işlemleri tamamlandıktan sonra bu çeki satıcıya vererek ödemeyi gerçekleştirmiş olur. Satıcı çek ile beraber kendi bankasına giderek parayı kendi hesabına aktarılmasını sağlar.
Banka Havalesi veya EFT: Alıcı, evin değerini banka havalesi veya elektronik fon transferi (EFT) ile satıcıya öder. Bu yöntem, paranın güvenli bir şekilde transfer edilmesini sağlar ve genellikle güvenilir bir seçenektir. Kredi veya Banka Çeki: Alıcı, evin değeri için bir kredi veya banka çeki kullanarak ödeme yapar.
İlgili 26 soru bulundu
E-devlet üzerinden, tapu takas sistemine giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girerek, alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girerek, Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Tapuya başvuru yapıldıktan sonra Tapu Takas Sistemi web sitesi ya da tablet/ akıllı telefonlara indirilen uygulamaya alıcı ve satıcı, banka hesap/ IBAN numaraları ile tapudan verilen e- ödeme makbuzu numarası ve sistem tarafından istenen diğer bilgilerin girişini sağlamaktadır. Alıcı parayı sisteme göndermektedir.
Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin yüzde 4'ü tek bir taraf tarafından da ödenebilmektedir. Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?
Şöyle ki bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Buna karşın, gayrimenkul satışlarında bankadan ödeme zorunluluğu yoktur. Ödeme nakit, bankadan havale/eft yoluyla veya çek verilmesi suretiyle yapılmaktadır. Fakat bu yöntemlerden sadece banka ödemeleri hukuki açıdan alıcının beklediği düzeyde güvence sağlayabilmektedir.
Tapu dairesi, devir teslim işleminin gerçekleşeceği tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirir.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Tapuda yazan isim ile kimliğini gösteren kişinin isminin aynı olmasına dikkat edilmeli. Ev ve arsa mutlaka görülmeli. Ödeme tapuda ismi yazan kişiye banka üzerinden yapılmalı. Projenin inşaat ruhsatı ve irtifakına dikkat edilmeli.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Ücretlerin elden ödenmesi işçinin emeklilik ücretlerinde kayıplara yol açacağı için uygulanmaması gereken bir işlemdir. İşverenler tarafından yasal olmayan şekilde yapılan bu ödemelerin haklı fesih nedeni teşkil edeceği İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir.
Her iki tarafın da (hem alıcı hem de satıcı) tapu harcı ödediğini yukarıda belirtmiştik. Devir işlemi yapılan gayrimenkulün beyan edilen satış değerinin binde 20'si (%2) oranında hesaplanarak, hem alıcıdan hem de satıcıdan olmak üzere ayrı ayrı binde 20, yani toplamda binde 40 oranında masraf alınır.
Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir. Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Tapuda evin bedeli eksik gösterildiğinde harç avantajı artar ya da azalır. Gerçek bedel ile satış bedeli arasındaki fark büyüdüğü zaman ödenmesi gereken harç tutarı da azalır. Harç bedele göre belirlendiği zaman evin bedelinin % 50 oranında düşük gösterilmesi, yarı yarıya fiyat farkı anlamına gelir.
Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2'si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder.
14 NisTapuda Evin Satış Değerinin Düşük Gösterilmesi
Bilindiği üzere tapudaki işlemlerde gayrimenkulün satış değeri, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında bedel beyan edilememektedir.
Hizmet Bedeli
Noterde tescil işlemi gerçekleştiğinde Satıcı'nın hesabından hizmet ücreti 66,26-TL otomatik tahsil edilecektir. 2023 yılı için hizmet bedelinin 33,13 TL'si Türkiye Noterler Birliği'ne, 33,13 TL'si Halkbank'a aktarılacaktır.
Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir. Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür.
Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satımı sırasında bir kez ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri