4. Kilo alabilirsiniz. Yemekten hemen sonra yatağınıza uzandığınızda, vücudunuza yediğini yakması için yeterli zaman vermezsiniz ve kalori yakımı gerçekleşmez. Bu da kilo almanıza neden olabilir.
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
Yemekten hemen sonra uyumak, mide ekşimesine neden olabilir. Yemeklerin sindirilmesini sağlayan mide asidi, yatma pozisyonundayken yukarı doğru hareket eder ve midenin hassas kısımlarıyla temas edebilir. Bu da mide ekşimesine, göğüs ve boğazda yanmaya neden olur.
Ancak yemek yedikten hemen sonra uyumak midede bulunan besinlerin yemek borusuna kaçışına sebep olabilir bu da oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Bu Reflü olarak adlandırılır. Genel olarak yemekten sonra uyunacaksa en az 2 saat beklenmelidir.
Geceleri yemek yiyip yatmanın, sanıldığı gibi kilo aldırmadığı, aksine metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırdığı belirlendi.
İlgili 30 soru bulundu
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Beslenme uzmanları bunun yaklaşık 3 saat içinde gerçekleştiğini söylüyor. Yani yemek yedikten 3 saat sonra uyumanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Yemek yedikten sonra sakın bunu yapmayın!
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
UYKUSUZLUK ACIKTIRIYOR
Dr. Yaşar Küçükardalı “Uykusuzlukla birlikte, ghrelin denilen iştah hormonu artar. Bu durum yeme davranışı bozukluğuna, obeziteye ve dolaylı olarak bağışıklık düzensizliğine yol açmaktadır. Yani uykusuzluk bağışıklık sistemini etkilemesinin yanında, kilo almaya da neden olmaktadır” dedi.
Egzersiz yapın: Egzersizler, kısa bir yürüyüş kan şekeri seviyenizin yükselmesine yardımcı olur ve size enerji verir. Yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkın. Bu, vücudunuzun daha iyi sindirmesine yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumak kilo alımına neden oluyor. Uzmanların önerisi mavi ışık olmayan odalarda 7-8 saatlik deliksiz uyku.
Az uyku, artan açlık duygusuyla ilişkili olup çok fazla yemek yemek için potansiyel oluşturuyor deniliyor. Araştırmacılara göre uyku eğitimi ve düzeni başarılı kilo verme programında çok önemli bir parçadır.Yetersiz uyku ile kilolu olma arasında bağlantı var.
Yetersiz uykunun kilo artışına neden olmasının yanı sıra çok uyku da insanların fiziksel çalışma hızını etkilemektedir. Uzun süre hareketsiz kalan kişilerde metabolizmada yavaşlama fark edilmektedir. Bu durum kilo artışına neden olur.
Gaz ve hava
Midede şişkinlik ve gaz sorunu yakın ilişkilidir. Gaz, özellikle yemek yedikten sonra mide şişkinliğinin en yaygın sebebidir. Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir. Her insan yerken veya içerken hava yutar.
Kilonuzu Neler Etkiler? Ağırlık, gün içinde çok değişkendir. Gün içinde tüketilen yemek türü ve sıvı miktarı ile kilonuz değişim gösterir. 2 bardak su içtiğinizde veya yemek yedikten sonra tartı, sizi 500 gr ile 1kg arasında fazla gösterir.
Daha yavaş ve tempolu hareketlerdir. Bu yüzden her akşam yemeği sonrası düzenli yapılan tempolu uzun yürüyüşler hem kişiyi zinde tutacak hem de yenilenlerin kolayca erimesini sağlayacaktır. Akşam yemeğinden yaklaşık 20-25 dakika kadar sonra yenilen elma da yenilenlerin eritilmesini sağlayabilir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
–Akşam yemeği, yatmadan 4-5 saat öncesine kadar; meyve, süt, yoğurt gibi hafif bir ara öğün ise yatmadan 2-3 saat öncesine kadar tüketilebilir. -“Akşam 19'dan sonra yememek” bir kilo verme çözümü değildir. -Bütün gün bol kalorili ve yağlı beslenip, akşam 19'dan sonra birşey yemeyerek kilo veremeyiz, kilo alabiliriz!
Kilo aldırıcı protein içeren et, tavuk, balık ya da kuru baklagil yemekleri kilo aldırıcı programın olmazsa olmaz protein kaynaklarıdır. Ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kilo aldırıcı gıdalar ara öğünlerde önerilen miktarlarda tüketilmelidir.
Yapılan araştırmaya göre sıcak banyo yapmak, kilo vermeye de yardımcı oluyor. Sıcak duş alarak 240 kalori yakabilirsiniz ki bu da 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşe eşdeğerdir.
Akşam yemeği yememek zayıflatır mı? Akşam saatlerinde metabolizma hızımız gün içerisindeki kadar hızlı değildir fakat akşam hiçbir şey yememek de kilo verme hızınızı yavaşlatacaktır. Çağımızın büyük bir problemi haline gelen obezite ve şişmanlığın önüne geçebilmek için herkes birçok yöntemle zayıflamak istiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri