Şöyle ki , bir mutasyon vücut hücrelerimizde gerçekleşirse o hücrede yapı, şekil ve işlev bozukluğuna sebep olabilir, kansere yol açabilir ancak yavrulara aktarılmaz. Mutasyonlar ancak üreme hücrelerinde olursa yavruya aktarılabilir ve her aktarılan mutasyon türleşmeye yani evrime yol açmaktadır.
Mutasyon, evrimin bir şartıdır. Her bir organizmadaki her bir genetik özellik, başlangıçta, mutasyondan meydana gelmiştir. Yeni genetik varyant (allel), üremeyle yayılır ve bu üreme evrimin belirleyici unsurudur.
Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Hücre çoğukez mutasyonları tamir eder. Fakat bazan mutasyonlar kalıcı olur. Mutasyonun genler üzerinde etkileri farklı olur. Bazısı biraz bazı tamamen etkisiz olur.
Genel anlamda, tüm mutasyonların: %70 civarı nötr veya nötre yakın (ani etkili olmayan mutasyonlar), %20 civarı ani etkili ve zararlı, %10 civarı ani etkili ve yararlı mutasyonlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Örneğin insan genlerindeki bir mutasyon, eğer insan için faydalıysa buna faydalı mutasyon denir; aynı şekilde örneğin bir bakteride meydana gelen mutasyon bakterinin yaşamını iyileştiriyorsa, yine faydalı mutasyon denir.
İnsanlar da dahil olmak üzere tüm canlı türlerinde mutasyonlar söz konusu olabilse de tek hücreli canlılarda ve virüslerde, mutasyon geçiren bireylerden sonra gelecek nesillerin genetik yapısının tamamen farklılaşması nedeniyle mutasyonun etkileri çok daha belirgindir.
İnsanlarda, her nesilde birey başına yaklaşık 30 mutasyon olduğu, dolayısıyla DNA'nın fonksiyonel kısmında üç mutasyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu, nesil başına birey başına ortalama olarak yaklaşık 3/2000 faydalı mutasyon ve yaklaşık 1.5 zararlı mutasyon olduğu anlamına gelir.
Özetleyecek olursak, DNA eşlenmesinde gerek çevresel faktörler gerekse DNA tamir enzimlerini kodlayan genlerdeki mutasyonlar sebebiyle çeşitli hatalar meydana gelmektedir. Bu mutasyonların çoğu geçicidir; çünkü hemen tamir edilir.
Spontan (kendiliğinden) mutasyonlar: Herhangi bir insan faktörü olmaksızın doğal olarak meydana gelen mutasyonlardır. Bu tip mutasyonlar genetik varyasyonun temel kaynağıdır. İndüklenebilir (uyarılabilir) mutasyonlar: Herhangi bir mutagen yardımıyla meydana gelen mutasyonlardır.
Sanılanın Aksine, Evrimsel Süreçte Sadece Eski Genlerin Kopyaları Değiştirilmiyor; Yepyeni Genler Oluşabiliyor! Bilim insanları uzun zamandır evrimin mevcut genleri tamir ederek yeni bir gen ortaya çıkardığını düşünüyorlardı. Ama evrimin çok daha yaratıcı olduğu anlaşıldı.
Ters mutasyonlar ise mutant bir fenotipi yabani tip fenotipe dönüştüren mutasyonlardır.
Gen Mutasyonları,
DNA bazlarında meydana gelen her türlü değişiklik mutasyon olarak kabul edilirse de, saptanabilir bir fenotipik etki oluşturmayan tipte mutasyonlar da mevcuttur. Bu mutasyonlar gen ürününün yapısını ve aktivitesini değiştirmediği için sessiz (silent) mutasyon olarak adlandırılır.
Ancak DNA üzerinde yüzlerce hatta binlerce bazın delesyonu ile oluşan mutasyonlar da söz konusudur. Böyle bir delesyonun meydana geldiği gende tam bir inaktivasyon oluşur. Bazı durumlarda tek bir delesyon birden fazla geni ilgilendirecek kadar büyük DNA segmentinin ayrılmasına neden olur.
Bir aminoasidi kodlayan bir kodunu hiçbir a.a'yı kodlamayan bir koduna, örneğin bir sonlama kodununa (stop kodunu) dönüştüren mutasyonlara “Anlamsız Mutasyon” denir. Bu tür mutasyonlar, protein sentezinin normalden önce sonlanmasına, dolayısıyla genin biyolojik işlevini görememesine yol açar.
Yapay mutasyon, kontrollü koşullarda bir mutagenik maddenin kullanılması sonucu oluşur.Doğal ve yapay mutasyonların arasında kesin sınırlar çizmek zordur. Doğal mutasyonlar ;Doğada, yeni karakterlerin ortaya çıkmasını sağlarlar.
Genetik hastalıklar nadir de olsa bazı tedavi edilebilmektedir. Genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bazı kanser türleri akıllı ilaç teknolojisi, immünoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Yeni çıkan teknolojiler sayesinde CRISPR, gen terapisi uygulanabilecektir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde kemik iliği nakli yapılan bir kişinin sadece kanında değil dudak ve yanak içinden alınan DNA örneklerinde kendisinin yanısıra donörün DNA'sı da tespit edildi.
Radyasyon, morötesi ışınlar, beta, gama ve X ışınları, radyoaktif maddeler, formaldehit ve nitrik asit gibi kimyasal maddeler, birtakım ilaçlar, pH, ısı değişimleri ve bazı virüsler mutasyona sebep olabilir. Mutasyona yol açan bu faktörlere mutajen denir. Mutasyonlar kendiliğinden de gerçekleşebilir.
Çalışma sonuçlarına göre bakteriler bir başka organizmaya zarar verme hedefli değil yalnızca hayatta kalma amaçlı mutasyon geçiriyor.
Genlerdeki değişimlere genellikle mutasyon denir ve bunlar çoğunlukla kalıcıdır. Modifikasyonlar ve mutasyonlar arasındaki fark nedir? Modifikasyonlar, çevrenin değişimine bağlı olarak meydana gelir ve genellikle geçicidir. Mutasyonlar ise genlerde meydana gelir ve genellikle kalıcıdır.
Somatik mutasyon: Germ hücreleri haricindeki vücut hücrelerinde, yani somatik hücrelerde ortaya çıkan mutasyonlardır. Bu tür mutasyonlar sonraki kuşağa geçmez, biyolojik sonuçları yalnızca ortaya çıktıkları bireyi etkiler.
Genetik: Renk körlüğünün en sık gözlemlenen sebebi kalıtımsal faktörlerdir. X kromozomuna bağlı olarak aktarılan bazı mutasyonlar, anneden erkek çocuklarına aktarılarak kırmızı-yeşil renk körlüğüne neden olabilir. Genetik temelli renk körlüklerinde kalıcı körlük veya görme kaybı yaşanmaz.
Özellikle beslenme, sıcaklık, doğal radyasyon, kimyasal maddeler ve yüksek oksijen basıncı gibi dışsal etkenler doğal mutasyonlara neden olabilir.
Negatif mutasyon sonucu ne anlama gelmektedir? Ailede bilinen mutasyon varlığında negatif test sonucu, bireyin ailesel kanserin sorumlusu olan patojenik mutasyonu taşımadığı anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri