Vezüv Yanardağı en son 1944'te patlamıştı. Yanardağın etki alanında halen yaklaşık 6 milyon insan yaşıyor.
Girekol Tepe, Gölcük, Kars Platosu, Süphan Dağı.. Kenanoğlu, verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlamanın 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleştiğini, ondan 15 yıl önce 1840'ta Ağrı Dağı'nda gerçekleşen patlamada 1900 kişinin öldüğünün iddia edildiğini kaydetti.
20. yüzyılda ise 1906, 1929 ve 1944 olmak üzere 3 defa patlayan yanardağ, 1944 yılından bu yana aktif olmasına rağmen herhangi bir hareketlilik göstermemiştir.
Vezüv yanardağı (İtalyanca: Monte Vesuvio, Latince Mons Vesuvius) Napoli'nin doğusunda bulunan, 1281 m yüksekliğindeki aktif bir yanardağdır. Avrupa ana karasındaki son yüz yılı içinde aktivite gösteren tek yanardağdır. Diğer iki benzer yanardağ olan Etna ve Stromboli adalarda yer almaktadır.
Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden patladı: Volkanlar ne kadar ölümcül? Dünyanın en aktif volkanlarından birisi olarak kabul edilen Kilauea, bu yıl ikinci kez patladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), yanardağın zirve kraterindeki patlamadan ilk görüntüleri paylaştı.
İlgili 29 soru bulundu
21 Mayıs 2023'te Etna, bir kez daha patlamalarla kül püskürtmeye başladı. Yanardağın zirvesinin etrafında oluşan yoğun kül bulutları görüşü engellerken Doğu Sicilya'nın en büyük şehri olan Katanya havaalanındaki uçuşların askıya alınmasına neden oldu.
İnsanlık için en tehlikeli süper yanardağ, herhâlde Yellowstone Millî Parkı'nda bulunan Yellowstone'dur. Bundan sonraki patlaması, jeologların görüşüne göre yakın olup jeolojik zaman aşımlarına göre yakın zamanda (birkaç bin yılda) bir patlama beklenmektedir.
Vezüv Yanardağı
Düzenli olarak titreşen ve patlamaya hazır bir yanardağ olan Vezüv, ayrıca M.S. 79 yılında yaşandığı düşünülen bir patlama ile Pompei, Herculaneum ve Stabia kentlerini haritadan silmiştir.
Tarihi zamanlara ulaşan volkanik etkinlikler ise Erciyes ve Nemrut volkanında gerçekleşmiştir. Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır.
Bir volkan patladığı zaman 100 km çapındaki alana zarar verebilir. Ortaya çıkan lavlar 100 km'ye kadar ulaşabilir mi? Lavlar yavaş hareket ettiği için yol açtıkları can kaybı daha az. Çünkü lavlardan kaçılabilir.
Tanrıların Gazabı olarak adlandırılan Vezüv Yanardağı'nın patlaması olayı ve Tevrat ile Kuran'da cezalandırıldığından bahsedilen Lut Kavmi'nin Pompei halkı olduğu birbirleriyle bağdaştırılan iki olay olarak karşımıza çıkıyor. Tabi, bunların hiçbiri kanıtlanış bilgiler değiller.
Vezüv'ün patlamasıyla kuzeybatı yönünden esen rüzgarlar, tüm küllerini Pompei'ye uçurmuş ve o bölge tabiri caizse haritan silinecek derecede zarar görmüştü. Ayrıca bu yanardağın toplamda 200 kez patladığı bilindiğini ekleyelim.
Mauna Loa ne büyüklükte? Hawaii dilinde "uzun dağ" anlamına gelen Mauna Loa, dünyadaki en büyük aktif yanardağ ve 5 bin 271 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Hawaii Volkanlar Ulusal Parkı'nın içindeki Mauno Loa, Amerikan eyaletindeki Big Island'ın yarısını kaplıyor ve burada bulunan beş yanardağdan bir tanesi.
Volkanlar, etkinliklerini yüz binlerce hatta milyonlarca yıl devam ettirebilir. Ancak bir volkanın uzun süredir faaliyete geçmemiş olması etkinliğini kaybettiği anlamına gelmez. Çünkü volkanlar yaşam süreleri boyunca birçok kez faaliyete geçebilir ve bu volkanik faaliyetler arasında on binlerce yıl olabilir.
Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı'dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan Erciyes (3917m) sönmüş bir volkan.
MİLATTAN ÖNCE 6600 YILINDA PATLAMA OLDU
Prof. Dr. Yılmaz, Hasan Dağı'nda en son milattan önce 6600 yılında volkanik patlama yaşandığını belirterek, ''O zamandan beri olmamış. Ama Dünya Volkanoloji Birliği (IAVCEI), burayı aktif volkan olarak kabul ediyor.
Uludağ volkanik bir dağ değildir. Uludağ'da yer kabuğunun arasına sokulan magma, alttan basınç uygulayarak Uludağ'ın yüksek kesimlerini oluşturmuş, ama hiçbir zaman yeryüzüne çıkamamıştır, bu yüzden Uludağ'ımız volkanik bir dağ değil iç püskürük bir dağdır.
DEPREM YANARDAĞI TETİKLER Mİ? Uzmanlara göre teorik olarak, depremlerin yanardağların tetikleme ihtimali her zaman var. Bununla birlikte yanardağların da deprem üretme olasılığı bulunuyor. Ancak bu, bir deprem yüzünden kesinlikle volkanik hareketlilik olacak anlamına gelmemektedir.
Depremin oluşturduğu sismik dalgalar, yanardağın içindeki akışkan sistemi hızlandırıyor. Bu da gaz üretimini artıyor. Bu gazların yanardağ bacasında birikmesi sonucu yüksek bir basınç oluşuyor.artıyor. Sonunda da volkanik patlama meydana geliyor.
Vezüv'ün Patlaması
MS 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması Pompeii de dahil olmak üzere birçok şehri etkileyen yıkıcı bir olaydı.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Vezüv'ün M.S. 79 yılında patlaması sırasında Pompeii'yi vuran piroklastik akıntılar yaklaşık 15 dakika sürdü: Kent sakinleri tarafından solunan bu volkanik kül ölümcül oldu, boğulmalarına yol açtı" denildi.
Yanardağ ile ilgili açık bir ayet veya hadis rivayetine rastlayamadık. Bununla beraber, “Sakinlerini sarsmasın diye yere sabitlenmiş ulu dağların (revasi) konulduğunu” (Lokman, 31/10), “Dağların birer kazık (evtad) olarak yaratıldığını” (Nebe, 78/7) ifade eden ayetlerden yanardağlara olan işaretleri anlamak mümkündür.
Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa'da, 38 yıl aradan sonra 27 Kasım'da yerel saatle 23.30'da volkanik püskürme başladı. Hawaii'de bulunan Mauna Loa Yanardağı'nın yeniden harekete geçmeye başlayacağının ilk işaretleri Ekim 2022'de ortaya çıktı.
Coğrafyası Tambora Dağı, Endonezya takımadalarının güney zincirindeki volkanik adalar dizisi olan Sunda Yayı'nın bir parçası olan Küçük Sunda Adaları'ndan Sumbawa üzerindeki Sanggar Yarımadası'nda yer almaktadır.
Bugün dünya üzerinde yaklaşık 600 aktif volkan bulunuyor. Ancak bunların sadece 20-25 kadarı bir yıllık dönem içinde hareket geçiyor. Volkanik patlamalarda Japonya, İzlanda, Filipinler ve Endonezya gibi ülkeler başı çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri