Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir. Varlık dünyasındaki her şey ateşten mey- dana gelir. Ateşin kendisi sürekli bir değişim içindedir. Dolayı- sıyla bu değişim ve dönüşüm arkheden yani ateşten kaynak- lanmaktadır.
Ana madde ateş
"Bütünün kendisi olan bu evreni ne bir tanrı, ne de bir insan oluşturmuştur. O, sürekli belli ölçülere göre yanan, belli ölçülere göre sönen ezeli ve ebedi ateştir."
Ona göre hiçbir şeyin tek bir tanımı olamaz durumlara göre değişir. Herakleitos varlık anlayışı her şeyi ateşe dayandırmaktadır. Dünyanın bir tanrı tarafından yaratıldığını değil de canlı bir ateşten dönüşerek ve değişerek meydana geldiğini savunan Herakleitos bir gün yeniden her şeyin ateşe döneceğini ileri sürmüştür.
Ona göre evrende sürekli bir değişim vardır. Herakleitos'un öğretisinde oluş ve değişim önemli bir yere sahiptir. Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir. O, her şeyin her an değiştiği ve bir oluş içerisinde olduğunu belirtir.
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir. Her şey ateşle yanarak değişir. Ateşin yanarken aldığı haller düşünülerek her şeyin bir değişim içinde olduğu anlatılır.
Platon'a göre gerçek varlık idea, "düşünce varlığı"dır.
Herakleitos felsefesinde, varlığın bir oluş içinde açıklandığını ve varolan tek gerçekliğin oluş ve değişmeden ibaret olduğunu görürüz. Buna karşılık Parmenides'te öncelikle oluş düşüncesinin inkârına tanık oluruz. Parmenides gerçekliği ebedi, değişmez ve sürekli olan 'Bir' kavramı ile açıklamıştır.
Parmenides'e göre, Herakleitos'un düşüncesinin aksine evrende değişen hiçbir şey bulunmamaktadır. Gerçeklik ve varlık, kesin anlamda birdir. Sürekli ve kalıcı olup yaratılmadığından yok edilmesi mümkün değildir. Gerçeklik ve varlıkta hareket ve değişme yoktur.
Herakleitos'a göre, evren sürekli bir oluş ve değişim içindedir. Her şey her zaman durmaksızın değişmektedir. Hiçbir şey aynı olarak kalmamaktadır. Değişme, ya gelişme ya da başka bir şeye dönüşme şeklinde gerçekleşmektedir.
''Logos'' ve ''arkhe'' kavramlarının yaratıcısı olan Herakleitos, Batı felsefesinin kurucusu sayılan en önemli filozoflardan biridir.
Democritus'un teorisi, her şeyin fiziksel olarak, ancak geometrik olarak bölünemez olan "atomlardan" oluştuğunu; atomlar arasında boşluk olduğunu; atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu ve olacağını; sonsuz sayıda ve şekil/boyut olarak farklılık gösteren atom türleri olduğunu savundu.
Buna karşın Herakleitos, değişimi Varlığın özüne yerleştirmekte ve değişim olmaksızın varlığın da olamayacağını ifade etmektedir. Değişim bir yanılgı değildir. Fakat, bununla birlikte değişim kaotik de değildir. Doğadaki değişim aynı zamanda belirli bir düzen de içerir.
Herakleitos'a göre, arkhe “ateş”tir. Alevde yakılan bir şey değişime uğrar ve sonunda hepsi alev olur, alevin kendisi ise asla değişmez. Yakılan her şeyin ateşe dönüşmesi gibi, ateşte her şeye dönüşmektedir, bu sebepten ötürü Herakleitos, ateşin arkhe olduğunu öne sürmüştür.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür. MÖ 5. yüzyılda Herakleitos logosu evreni düzenli bir bütün olarak kuran ve hareket ettiren ussal ilke biçiminde tanımlamıştır.
"DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİDİR." Herakleitos.
Onlar aynı soruyu farklı arkhe öğretileriyle yanıtlamaya girişirken, Parmenides özdeşlik-değişim gerilimini çözmeyi bu gerilimin iki kutbundan birisi olan değişimin varlığını kategorik olarak değilleme yoluyla reddeder.
Parmenides, daha önceki Sokrates öncesi filozofların ''İlk Neden'' teorilerini, varlığın değişime izin vermeyen birleşik bir bütün olması nedeniyle "değişimin" imkânsız olduğunu iddia ederek çürütmesiyle ünlüdür.
Aristoteles'e göre, düşüncenin ürünü olmayan düşünsel varlıklar, var olmak için başka bir şeye gereksinim duymazlar, tam tersine diğer bütün var olanların varlık nedenini oluştururlar.
-Herakleitos, dünya görüşüyle yakın bağı içinde insana rasyonel bir varlık olarak kendi düşünce yapısında belirli bir yer veren, hatta onu evrensel ilkeyle, yani logos'la gerçek rasyonel bir ilişkiye sokan, insanı rasyonel araştırma konusu olarak keşfeden ilk filozoftur.
Heraklitos, insanın ateş, su ve topraktan oluştuğu düşünen bir filozoftur. Milattan önce 535 ile 475 yılları arasında Efes'te yaşadığı düşünülmektedir.
Sokrates'e göre, insan, doğasına dair bilgiye diyalog yoluyla ya da diyalektik düşün- ceyle ulaşabilir. Dolayısıyla onun felsefesinde insan, kendisine sorulan rasyonel bir soruya rasyonel bir cevap verebilme yete- neğine sahip bir varlıktır, diye tanımlanabilir.
Bu bakımdan Descartes düalisttir denilebilir. Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
1.Yunan felsefesinde, özellikle Platon'un (yaklaşık olarak M.Ö 427-347) felsefesinde, yalnızca akıl yürütme yoluyla bilinebilen deney-üstü gerçeklerin aksine, fenomenler, deneyim dünyasını oluşturan duyumsanabilir şeylerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri