Herhalde TDK Zarf: Büyük bir ihtimalle, 2. Zarf: Belki'' olarak ifade edilmiştir. Vatandaşlar tarafından çok karıştırılan ve sıklıkla yanlış yazılan bu kelime, birleşik olarak yazılması gereken bir zarf kelimesidir ve doğru yazılışı ''herhalde'' olmalıdır.
Herhalde kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "herhalde" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise heralde şeklindedir.
HANGİ YAZILIŞ DOĞRU: HERHÂLDE Mİ, HER HÂLDE Mİ? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, herhâlde şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde rastlanan "her hâlde" şeklindeki yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"herhâlde"dir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır. Cümle içinde kullanımı da bu kurala uygun olarak olmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Her halde yazımı ayrı yazıldığı için yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Heralde şeklinde yazım ise h harfinin düşmesine sebep olduğu için yazım yanlışı olarak kabul bilinmektedir. Türk Dil kurumuna göre herhalde kelimesi kişisel bir tahmin yürütme amacıyla söylenen bir kelime olmaktadır.
Her biri kelimesinde her genel bir anlam içerirken biri kelimesi daha özel anlam kazanmıştır. Bu kelimesi yapısında bir durum için genelleme yapılırken genelden özele geçiş söz konusu olmaktadır. Bu nedenle her biri kelimesi anlam olarak ayrı yazılması sayesinde kelimenin anlamında bütünlük sağlamaktadır.
Çünkü bu sözcük her bir şeklinde yani ayrı olarak yazılmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne dilimizde kullanılan bütün kelimelerin doğru yazımı ve anlamları yer almaktadır. TDK sözlüğüne göre bu sözcük her bir şeklinde yani kelimeler ayrı ayrı olacak şekilde yer almaktadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Her kelimesinin sonuna bir kelimesi gelince sayılabilen şeylerin teker teker hepsi gibi bir anlam oluşur. Her bir kelimesin bir belirsizlik sıfatı olduğu için doğru yazılışı da ayrı olmalıdır. Dolayısıyla her bir bitişik mi yazılır sorusuna hayır şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Herhalde kelimesinin sözlük anlamı "büyük bir ihtimalle"dir. Ancak cümle içinde kullanılmayarak, sadece cevap amaçlı kullanıldığında "tabii ki" demektir.
2. Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, karargâh, tezgâh, yadigâr, Nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım; gülgûn, merzengûş; mahkûm, mezkûr, sükûn, sükût vb.
Siyasi (doğru)
TDK'ya göre bu sözcüğün doğru yazılmış şekli en üstteki gibidir.
Konuşurken fark edilmeyen dil bilgisi kuralları, yazı dilinde belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Hoşgörü yazımı hoş ve görü kelimelerinin birleşiminden oluştuğu için bitişik yazılır. Hoş kelimesi anlamlı bir sözcük olmasına rağmen bağımsız bir şekilde kullanılmadığı için görü kelimesi ile birleşerek bir kelime oluşturmuştur. Hoşgörü TDK kaynaklarında da bitişik yazılmıştır.
Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
“Ayaküstü” kelimesi Türkçe dilinde sıkça kullanılan bir deyimdir ve “aceleyle, hızlıca, çabucak” anlamına gelir. Doğru yazılışı ise ayrı olarak “ayak” ve “üstü” şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri