Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmağa mecburdur.
Askere gitmek, askerlik çağına girmiş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için zorunlu bir uygulama. Zorunlu askerliğin süresi ise 6 ay ve 1 yıl olarak değişiyor.
Türkiye. Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Sadece Türkiye Cumhuriyeti doğumlu olan ve 20 yaşına gelmiş Erkek vatandaşlara zorunlu kılınan bir hizmettir.
Türkiye, Avrupa Konseyi'ne üye olmasına rağmen vicdani reddi hak olarak tanımayı reddeden tek ülkedir. Vicdani ret aleyhine olan veya yorumlanan normlardan biri olan 21 Haziran 1927 günlü 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nda "Askerlik hizmeti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için zorunludur." ifadesi vardır.
İlgili 29 soru bulundu
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Bedelli askerlik kalkmadığı sürece, zorunlu askerlik de kalkmaz.
Askerlik çağının başlangıcı nedir? Askerlik çağının başlangıç yaşı 19'dur. Başlangıç yaşının tespitinde yaşa girilen senenin ocak ayının birinci günü esas alınır.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler. 2. Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır.
Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar (erbaş ve er) ile özel yasalarla silahlı kuvvetlere katılan ve resmî bir kıyafet taşıyan kişilerdir. Askerlerin aslî görevi ülkelerinin topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmaktır.
Askerlikleri bittiği halde yedi yıldan beri orduda yedek asker olarak tutulanlar terhis edilecek. Suriye'de 2011'den bu yana devam eden savaş başlamadan önce bir düzenleme yapılmış, askerlik süresi 18 aya indirilmişti. Ancak ilkokul mezunları için bu süre 21 aydı.
Askerlik çağı ve hizmet süresi
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesinin 1. Fıkrasına göre cezalandırılır. Söz konusu hükme göre; asker ve yoklama kaçakları idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Eğer ki kendiliğinden gelenler olursa bunlar günlüğü 5 TL, yakalananlar ise günlüğü 10 TL'den cezalandırılırlar.
Yoklama kaçağı cezası; Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Belirtilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; asker kaçağı dışında olan Türk vatandaşları askerlik durumu belgesi almaları mümkün olup memur olarak atanmaları mümkündür. Askerliğini; askerlik çağına gelmemiş, tecilli, muaf ve yapmış olanların memur olarak atanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır.
Yoklamaları veya askere sevkleri sırasında tutuklu, hükmen tutuklu veya hükümlü oldukları tespit edilenlerin askerlikleri ertelenir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek. Yeni askerlik sisteminde "yedek astsubay" olacak.
Lise veya dengi okullarda 22 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar, b. Fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında ise 28 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
2026 yılı askerleri arasında yer alacak olan 2005 doğumluların kendilerinin veya velilerinin askerliğe hazır olduklarına dair başvurularını 30 Mart 2021'e kadar yapmaları gerekiyor.
7179 Sayılı Askeralma Kanunu'nun 3. Maddesinde askere gitme yaşı açık bir şekilde belirtilmiştir. Erkek bir vatandaş 20 yaşına girdiği yılın Ocak ayının ilk gününden itibaren askerlik görevini yerine getirmelidir.
Türk Silahlı Kuvvetleri 20 yaşından küçük kimseyi askere almaz. Reşitlik yaşı her ne kadar 18 olsa da 20 yaşına gelmeyen kişilerin askere gitmesi mümkün değildir.
Kuzey Kore en uzun süre zorunlu askerlik yapılması gereken ülke. Erkekler 11, kadınlar ise 7 yıl askerlik yapmak zorunda.
18 yaş her ne kadar kişinin bağımsız bir birey haline geldiği yaş olsa da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu konudaki tutumu oldukça net ve katıdır. 20 yaşından önce bireyler vatani görevlerini ne kadar istekli olsalar dahil gerçekleştiremezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri