Kullanılan meyvenin şekerli olması ve çürük olmaması gerekir. Sirke yaparken kullanılan meyve eğer çürük ise fermantasyon işlemini engeller ve sirkenin tadını bozabilir. Sirke için kullanılan meyvelerin şeker oranı yetersiz ise ekstra bal ya da pekmez kullanılabilir.
Sirke bal su karışımı faydaları
Kalp ve sinirleri güçlendirmek için düzenli olarak elma sirkesi ve bal karışımı tüketilmesi tavsiye edilir. Kilo verme, göbek eritme ve yağları yakma üzerinde etkisi oldukça fazladır Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelir. Eklem ağrılarına faydalıdır.
Sirke Yapmanın İncelikleri
Fermantasyonu hızlandıran şey nohut, bulgur ve meyvelerin içindeki şekerdir. Eğer kullandığınız üzümler yeterince tatlı değilse desteklemek için biraz bal veya şeker de ekleyebilirsiniz.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
Canlı bir sirkenin hayatta kalabilmesi için kafa derisine olabildiğinde yakın konumda olması gereklidir. Yaklaşık olarak kafa derisinden 6 milimetre daha uzakta bulunan sirkeler, ya boş ya da ölü olabilir.
Üzüm Sirkesi
3 lt. klorsuz su, Çok az bulgur, 1 avuç nohut, 1 çay kaşığı tuz.
Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Özetle, teknik olarak serin ve karanlık bir yerde şişesinde saklanan sirke 100 yıl sonra bile güvenle tüketilebilir. Genelde sirkede bozulan şey kalitesi olacaktır. Bu kalite düşüşü genellikle hava ve güneş ışığı ile temasla oluşacaktır.
Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir. Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz.
* İlk iki gün alkol bakterilerinin hızlı oluşması için kavanozun ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmalıdır.(kavanoz'un ağzına bir ameliyat eldiveni takılarak içi hava ile dolup şişene kadar beklenebilir ya da kapak ile kapatılır.)
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
2 lt su, 2 yemek kaşığı bal (veya şeker), 1 tatlı kaşığı tuz.
Hazırlanışı ve tüketimi: Bir bardak ılık suyun içerisine sirke ve balı koyup karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı, günde 3 öğün yemeklerden 25-30 dakika önce aç karnına yavaşça için. Hazırladığınız bu kürü 3 hafta boyunca düzenli olarak uygulayın.
Kalp kasları dahil tüm kas yapısı güçlenir, hazmı kolaylaştırır, mide hararetini giderir. Safrayı keser, safra rahatsızlıklarını giderir, akıntıları düzenler. Diş etlerini ve diplerini düzeltir, onarır, mikroplardan arındırır. Sirke ve bal ile hazırlanan preparatlar kolestrolü düşürür.
Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
-Şeker veya bal neden konulur? Sirkeyi kurarken içine koyduğumuz şeker veya bal (Avrupa'daki geleneksel sirke yapımı da bu şekilde) alkol fermantasyonunu hızlandırmak/doğal yolculuğa yardımcı olmak için faydalandığımız maddelerdir. Asetik asit fermantasyonuna geçince içinde şeker ya da bal kalmıyor içiniz rahat olsun.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
Sirkeler için zeytinyağı, elma sirkesi, biberiye yağı nasıl kullanılır anlattık. Saçtaki sirke için nane yağı da etkilidir. Nane yağını da diğer yöntemler gibi uygulayarak sirkelerden kurtulabilirsiniz. Bunun yanında, ciltten ölü hücreleri temizleyen limon da sirke dökülmesinde etkilidir.
Ev yapımı olan sirke fabrikasyon sirkelerde olduğu gibi keskin ve güçlü bir kokuya sahip değildir. Tadı da daha hafiftir. Organik sirke tadı doğal olarak kullanılan meyvenin aromasına sahiptir.Doğal organik sirkeyi anlamanın bir diğer yolu ise, sirke şişesinin alt bölümünde tortu oluşmasıdır.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Cam kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ve 20 gün boyunca ışık almayan, serin bir yerde saklayın. 2 gün arayla kavanozu karıştırabilirsiniz. 20 gün sonra kavanozda jelimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Sirke ananız hazır!
Sirke yapmak için gereken mayaya sirke anası denir. Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabaka olan sirke anası, fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra bir kaba alınarak daha sonra kullanılmak üzere muhafaza eldir.
Kavanozun yarısını elma ile doldurun. Üzerine elmaları geçecek kadar içme suyu koyun ama kavanozu tamamen doldurmayın, kavanozun ağzı 3-4 parmak boş kalmalı. Sirke anası varsa sirke anasını, yoksa fermente elma sirkesinden 1 çay bardağı ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri