Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi ? Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.
Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
1.1. Evlenmeden Önce Kadının Soyadı
Evli olmayan kadın, haklı nedene dayanması halinde soyadını mahkeme kararı ile değiştirebilir. Haklı nedenin varlığı halinde soyadının mahkeme kararı ile değiştirilmesi erkek veya kadın fark etmeksizin mümkündür.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.
Soyadını değiştirmek isteyen kişi davasını bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açacaktır. Dava, başvurucunun yerleşim yerindeki ya da nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki adliyede açılabilir. Davanın kabulü için soyadı değişikliği dava dilekçesinde, HMK ile belirlenen dava şartlarının yerine getirilmesi şarttır.
Peki isim ve soy isim nasıl değiştirilir? Özellikle son zamanlarda kişiler soy isim ve isim değişimi için birçok araştırma yapmaktadır. Soyadını değiştirmek zor değildir. Gerekli mahkemeye başvuru sonrasında bu istek yerine gelir.
Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
Haklı sebebi olan, 18 yaşından büyük ve ayırt etme gücünü haiz herkes soyadı değiştirme davasını bizzat veya özet yetkili vekaletname ile yetkilendirdiği bir avukat aracılığıyla açabilir. 18 yaşından küçük çocuklar, ancak veli ya da vasisinin izniyle bu davayı açabilir.
Ad veya soyadının gülünç olması, bir travmayı hatırlatıyor olması, kötü tanınan bir şahsın ismiyle özdeşleşmesi, mesleki veya sanatsal gerekçeler gibi birçok sayısız sebeple isim değiştirme veya soyadı değişikliği davası açılabilir.
Evlendikten sonra bireylerin kimliklerini değiştirmesi gereklidir. Kimlik değiştirilebilmesi için ise kimlik değiştirme ücreti yatırılması gerekmektedir. Evlilik sebebi ile kimlik değişimi için yatırılması gereken ücret 2021 yılı itibarı ile 30 TL olarak belirlenmiştir.
Yurttaşlar, nüfus müdürlüklerine giderek nüfus memurunun kılavuzluğunda soyadlarını seçmişler, gitmeyenlerin soyadlarını ise süresi içinde nüfus müdürlüğü belirleyerek tescil etmiştir.
Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek. Bugün Resmi Gazete'de de yayımlanan karar dokuz ay sonra yürürlüğü girecek.
e-Devlet üzerinden isim değişikliği son dönemlerde en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Yargıtay, 2018 yılında verdiği bir kararla genel tutumunun aksine velayet hakkına sahip annenin çocuğun soyadını değiştirmesine engel bulunmadığını hükme bağlamış ve bunu da “çocuğun üstün yararı” ilkesine dayandırmıştır.
Kadın Kocanın Soyadını Almak Zorunda Değildir, Bekarlık Soyadını Tek Başına Kullanabilir. Osmanlı döneminde babadan geçen soyad uygulaması, Türkiye'de 1926 yılından itibaren kocadan kadına geçmektedir; Türk Medeni Kanununa göre evlenmekle birlikte kadın kocasının soyadını alır.
Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.
"5490 sayılı Kanun'un 36. maddesinde, nüfus davaları ile ilgili esas ve usuller öngörülmektedir. Kanun'un 36. maddesinin itiraz konusu hükmü içeren (b) bendinde aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği belirtilmiştir.
Nüfus idaresinden 'Osmanlı' kararı
Orhan Osmanoğlu, “Ailenin diğer fertleri 'Osmanoğlu' soyismini kullanmakta. Davacı da diğer aile fertleri gibi bu soyadı ile anılmak istemektedir” dedi. Nüfus temsilcisi, Nilüfer Cem'in Osmanoğlu soyadını alması için herhangi bir engel olmadığını ifade etti.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
18 yaş altı isim değişikliği için çocuğun ismini değiştirme adına açılacak davalarda, davayı çocuğun kendisi değil, velayet hakkına sahip veliler veya avukatı tarafından açılabilecektir. Küçük, 18 yaşını doldurmamış olan, reşit olmayan kişidir.
Evli erkeğin soy ismini değiştirmesi halinde, kendisi ile birlikte eşi ve reşit olmayan çocuklarının da soyadları değişir. Reşit olan çocukların soyadları ise kendiliğinden değişmez. Soyisim kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için reşit bir kimsenin ancak ayrı bir dava ile soyadını değiştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri