O halde şöyle söyleyebiliriz: İdare, herhangi bir sağlık raporundan şüphe ettiği anda memuru hakem hastaneye gönderebilir.
Memurun almış olduğu raporun fenne aykırı olduğu yönünde idare tarafından tereddüt oluşması durumunda idare, memuru hakem hastaneye sevk edebilmektedir.
Bu görüşümüzü izah edelim. Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin 15. Maddesinde; personel, idarece sevk edildiğinde aynı ilde en geç bir iş günü içerisinde, il dışında ise en geç üç iş günü içerisinde sevk edildiği hastaneye müracaat etmek zorundadır.
"Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması halinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır.
Çelişki halinde hasta Sağlık Bakanlığının saptayacağı bir hakem hastaneye gönderilir. Bu hastane sağlık kurulunca verilen karar kesindir.” hükmü ile sağlık raporlarına itirazlar açıklanmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
O halde şöyle söyleyebiliriz: İdare, herhangi bir sağlık raporundan şüphe ettiği anda memuru hakem hastaneye gönderebilir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır.” hükmü yer almaktadır. mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Nitekim bir Danıştay kararında yüksek mahkeme, hakem hastaneye gitmeyen memura kurumunca verilen aylıktan kesme cezasını hukuka uygun bulmuştur (Danıştay 12. Daire, 2021/2572 K.):
ACİL DURUMLAR DIŞINDA AİLE HEKİMİ SEVKİ GEREKECEK
Tasarıya göre, aile hekiminden sevk almadan hastanelere gidilemeyecek, hastaneler de sevksiz hasta kabul etmeyecek. Acil durumlar ve kronik hastalıklar bu uygulamanın dışında tutulacak. Hastanın hangi basamaktaki hastaneye sevkedileceğine aile hekimi karar verecek.
Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir. Esasında bu durum, "Bir doktor kaç gün rapor verebilir?" sorusunun cevabıyla da eş değerdir.
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir. Heyet raporu almak için tüm şartların da sağlanması da gerekmektedir.
İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise rapor kesinleşir. Rapor sonuçlarının farklı olması ve itirazın devam etmesi hâlinde, müdürlük tarafından en yakın hakem hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tarafından verilen karar kesindir.
Heyet raporu veren hastaneler, başvuran kişilerden birtakım belgeleri ibraz etmesini ister. Bu belgeler her hastanede geçerlidir ve değişmez. Hastanelerin genel olarak heyet raporlarında talep ettiği belgeler şu şekildedir: 3 veya 4 adet vesikalık fotoğraf.
Heyet raporu için şunu söyleyebilirim.Alınan rapor sicile işleniyor.Alacağın basit raporun departmanı basit bir bölüm olsada(Sakatlık-ağır derece kırıklar) ileride karşına çıkacak bir durum.
Verilen hukuka uygun hastalık raporuna istinaden soruşturma açılamaz.
3-İtiraza konu istirahat raporunu düzenleyen hastane Hakem Hastane Listesi'nde yer alıyorsa, çalışan, listede yer alan aynı veya üst roldeki en yakın başka bir hastaneye sevk edilecektir. 4-Hakem hastanenin sağlık kurul kararı kesindir. Bu karara itiraz edilemez.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Heyet raporunun diğer adı da “sağlık kurulu raporu”dur. Rapor geçerliliği için en önemli nokta hastanenin tam teşekküllü olması ve hastanede sağlık kurulu biriminin olmasıdır.
Heyet raporuna itiraz süresi için raporun teslim edilmesi beraber 30 gündür. Ancak süresiz olan raporlarda kişinin isteğine göre itiraz edilir. Kişi, süresiz raporundaki belirtilen ibarelerde değişiklik olduğunu düşünmesi durumunda istediği zaman itirazda bulunabilir.
Mesai günü memuriyet mahalli dışından yani il dışından alınan hastalık raporlarının geçersiz olduğu ancak mevzuat gereği yalnızca geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar durumunda il dışından rapor alınabileceği belirtilmekte ise de bu kural birçok memur tarafından bilinmemektedir.
Yasalara göre kişinin engelli sayılabilmesi için vücut fonksiyonlarını en az % 40 oranında kaybetmesi gerekmektedir. Engelli rapor oranı % 40 ın altında ise kişi engeli kabul edilmez ve engellilere sağlanan hiçbir haktan faydalanamaz.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri