Matmazel kime denir cümle içinde kullanımı nasıldır sorusunun yanıtı, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Matmazel, evlenmemiş yani bekâr olan kızlara denmektedir.
Kız kurusu (İngilizce Spinster), evlilik için olağan yaşını geçtiği düşünülen evlenmemiş kadınlara yönelik söylenilen bir söz.
Geçmişte zaten cinsellik adına kadın kız ayrımı yapılırdı yaşına bakılmaksızın, örf adetler de buradan geliyor. Ama resmi olarak 18 yaşına kadar her birey çocuktur. Ama 32 yaşındaki bekar birine olgunluğundan ötürü kadın denilebilir, evli ya da bekara bakılmaz yani.
Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır. Asıl niyet kibar olmaksa; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha yerinde olacaktır.
kisi / kişi kadın; eş, zevce.
İlgili 42 soru bulundu
1. Farz: Evlenmediği taktirde zinaya düşeceği kesin olan kimsenin -mehri verecek ve eşinin geçimini sağlayacak durumda ise- evlenmesi farzdır. 2. Vacib: Yine evlenmezse zinaya düşme tehlikesi bulunan kimsenin -mehir ve nafakayı sağlayacak durumda ise- evlenmesi vacibtir.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Allah, hiç kimsenin alnına (Kötü biriyle evlensin) diye yazmaz. Biz, kendi irademizle, içkiciyle evlenmeye karar vermişsek, bunu yazar. Kızımızın iyi biriyle evlenmesi için gayret etmezsek, kötüyle evlenmesine göz yumarsak günah olur. Sonra (Kaderi böyleymiş) demek yanlış olur.
Dr. Saim Yeprem, İslam dininde “dini nikahın” olmadığını belirterek, “Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de geçerli saydığı nikahtır” dedi.
ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır. evlenmesinin mubah/meşru olduğunu göstermektedir.
Değerli kardeşimiz, Bu dünyada birbiriyle evlenemeyen kişiler, ahirette evlenebileceklerdir. Dünyada bekar olarak imanlı bir şekilde vefat etmiş bir kadın cennete girdiğinde, Cenab-ı Hak orada onu mü'min bir erkekle nikahlar. Çünkü, cennetin zevklerinden birisi de, yeme ve içmenin yanında nikahtır.
Peygamberimiz (asm), evlenmeye imkânı olmayan kimselerin oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. Yüce dinimiz İslâmiyet'in yapılmasını emrettiği her şeyde bilebildiğimiz veya bilemediğimiz nice hikmetler, nice yararlar vardır; haram kıldığı, yasakladığı şeylerde de sayılamıyacak kadar zararlar vardır.
2. Âyette nikâh kelimesine “evlenme” anlamı verildiği zaman âyetin anlamı şöyle olur: “Zina eden erkek ancak zina eden veya Allah'a ortak koşan bir kadınla evlenir.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır. Türk Medeni Kanunu'nun 129.
Evlenme, nikâh yoluyla kadın-erkek arasında kurulan birlikteliği ifade eder. İslâm dini Müslümanların evlenip yuva kurmalarına büyük önem verir. Evlenmenin amacı insanda en güçlü dürtü olan cinsel hazzın meşruiyet ölçüleri içinde kontrolünü sağlamak ve insan soyunun güvenli şekilde sürekliliğini temin etmektir.
Sevgi ve ilgi ihtiyaçlarının karşılanması, Çocuk sahibi olma isteği, Sosyal saygınlığı artıracağı düşüncesi, Maddi gereksinimlerinin karşılanması düşüncesi kadınların evlenme kararı ve nedenlerini en çok etkileyen faktörlerin başında geliyor.
Dört kadınla evlenme konusu, illa dört tane eş olacak anlamında değildir. Esas olan bir kadınla evlenmektir. Ancak gerekli olması durumunda, bütün şartlara da uymak kaydıyla, iki kadın veya üç kadın veya dört kadınla evlenilebileceğine izin verildiğini göstermektedir.
Evlenmek isteyen müminlerin çekebileceği bu etkili zikirler arasında Yüce Rabbimizin 99 adet isminden biri olan Ya Fettah, Ya Habir ve Ya Vedud isimleri günlük olarak mümkün mertebede 5 vakit farz namazlarından sonra zikredilmelidir. *Evlenemeyen kişiler Furkan suresi 74. ayeti okumalıdırlar.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Cennette herkese istediği verileceğine göre, dünyada iken evli olanların biri diğerini ister, diğeri onu istemezse (böyle bir şuur ve talep olacaksa) isteyene benzeri verilir, istemeyen serbest kalır ve istediğini alır. - Şunu unutmamak lazımdır ki, cennette asla üzüntülü bir durum söz konusu değildir.
Bir kadın kocası ile birlikte cennete girdiği zaman, cennette de kocasının hanımı olacaktır. Fakat kadının kocası cehennemlik ise veya bir kız dünyada evlenmeden ölmüş ve cennete girmiş ise, cennet ehlinin erkeklerinden birisiyle evlenecektir.
Eski tarihlerden beri genellikle Uzak Doğu Asya ve Güney Asya ülkelerinde, akrabalık örüntülerinin iktisadi ve siyasi boyutunda etkin bir rol oynamaktadır. Günümüzde çokkocalığın temel olarak yaygın olduğu iki bölge bulunur: Tibet Platosu ve Güney Pasifik Adaları (özellikle de Markiz Adaları).
Soru: Dinimizde bir erkek hanımının haberi olmadan başka bir hanımla nikahlanabilir mi? el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri