Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Pistonlu pompalar: 300-400 Bar basınç aralığında kullanılabilen, yüksek verimli yüksek basınç pompalarıdır.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
İlgili 26 soru bulundu
Bir hidrolik sistemin temel bileşenleri arasında bir pompa, bir rezervuar, bir valf ve bir silindir bulunur. Pompa, sıvıyı (genellikle yağı) sistem içinde hareket ettirmek için kullanılır, rezervuar sıvıyı depolar, valf sıvının akışını kontrol eder ve silindir sıvı gücünü mekanik harekete veya kuvvete dönüştürür.
Hidrolik pompaların yağ emisi sırasında yağ ile beraber havayı da emmesi sonucu pompa parçaları üzerinde oluşan parça kopmalarıdır. Hava emen hidrolik pompada; pompa basınca çıkarken veya düsük basınca maruz kaldığında çarpma veya vurma sesine benzer sesler çıkarmaktadır.
Piyasada kanatlı pompa adıyla da bilinir. Daha çok takım tezgâhları ve kapalı alanlarda çalışan hidrolik devrelerde tercih edilir. Dişli pompaların aksine, düşük gürültü seviyesine sahiptir ki bu özelliği ile çok tercih edilir.
Parçalar ve contalar dağılmaya başladığında, hidrolik pompa garip sesler çıkarmaya başlayabilir. Vurma veya vurma seslerine dikkat edin. Bunlar, muhtemelen yetersiz basınçtan kaynaklanan sistemdeki havayı veya kavitasyonu gösterir. Yetersiz basınç, aşırı ısınmış bir arabaya benzer şekilde ciddi hasara neden olabilir.
Pompa, yeterli basıncı ve debiyi sağlamaz ise hidrolik devre ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Hidrolik sıvıdaki normal karışım hava miktarı yaklaşık %10'dur. Bununla birlikte, sıvıyla karıştırılan çok fazla hava köpük olarak görünecektir. Bu, hava kaçana ve daha sonra sıvıdan havayı çıkarmak için tasarlanmış bir gazlı bez veya elekten geçene kadar sıvının sıcaklığının yükseltilmesiyle çözülebilir.
Dişli hidrolik pompa çalışma basınçları; 160-250 Bar arasında değişmektedir. Paletli hidrolik pompa çalışma basınçları; 150-200 Bar arasında değişmektedir.
mekanik olarak çekilen gücü (hidrolik güç) gösterir. Toplam şebekeden çekilen güç P1 = P2 / ηmot (motor verimi) formülü ile hesap edilebilir.
Hidrolik silindir portlarına bağlanacak manometreler ile kilitleme sonrasındaki basınçlar takip edilerek kaçak olup olmadığı tespit edilebilir. Silindirin piston alanının halka alanına oranı kadar mil tarafındaki basınç piston tarafındaki basınçtan büyük olacaktır.
BASINÇ ENDİŞELERİ Basınç sorunları, sisteminizde sıvı akışının olmamasına neden olabilir. Sisteminizde sıvı akışının olmaması nedeniyle basınç düşüşü meydana gelebilir, bu da daha yüksek çalışma sıcaklıklarına ve aşırı ısınmaya neden olur.
Hidrolik aktüatör yüksüz durumdan aniden yüklendiğinde, şok yükü nedeniyle sıvı basıncının aniden yükselmesine neden olarak basınç şoku ve titreşime neden olur.
Hidrolik pompa, sıvıları harekete geçirir ve sıvıların iş yapmasını sağlar ya da hidrolik pompa mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir araçtır. Pompalar basınç meydana getirmezler ya da basınç üretmezler. Akış sağlar ve gücü iletmek için kuvvet uygularlar.
Pompanın ürettiği basınç sürekli izlenir ve pompa hızı gereken basıncı verecek şekilde ayarlanır. Talep arttıkça basınç düşmeye başlar ve bunu telafi etmek için pompanın hızı arttırılır. Talep düştüğünde basınç artar ve doğru basınç seviyesine ulaşmak için pompanın hızı düşürülür.
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
Bu arızalar genelde; yay kırılmaları, valf bobinleri yanmaları vs. tipi arızalardır. Bu tip arızalara baktığımızda sistem arızalarının % 10 ile %20 'si arasında bir orandadır. İkinci tip arızalar ise ; Kademeli (=Uyarılı) oluşan arızalar : sistem üzerinde önceden ölçülebilir/gözlenebilir belirtisi olan arızalardır.
Hidrolik sistemin ideal çalışma sıcaklığı 45 derece ile 50 derece arasında olmalıdır. Bunun nedeni, hidrolik sistemin seçilen bir basınçlı yağ viskozitesine göre tasarlanmış olmasıdır, ancak viskozite, sistemin çalışmasını etkileyecek olan yağ sıcaklığı ile değişecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri