Kanunun 157-159 maddeleri arasında ilgili hükümler yer almaktadır. TCK mad. 157 “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir” demektedir5.
Kanunda hilenin tanımına doğrudan yer verilmemiş ise de aldatma (hile); genel olarak, bir kimseyi irade beyanında bulunmaya, özellikle sözleşme yapmaya sevk etmek için onda kasten hatalı bir kanı uyandırmak veya esasen var olan hatalı bir kanıyı korumak yahut devamını sağlamak şeklinde tanımlanır.
Hile, bir şey ile ilgili olarak bir kimseyi aldatmak, o şeyin niteliğiyle ilgili olarak yanıltıcı bilgi vererek kandırmak demektir. Türk borçlar hukukundaki hile ise, karşı tarafta yanlış bir kanaat uyandırarak sözleşmenin yapılmasını sağlamaktır. Hilenin oluşması için kasıtlı bir davranış gerekmektedir.
emredici nitelikteki hukuk kuralına aykırı bir hukukî fiil veya işleme uygulanacak müeyyideyi engellemek için, hukuken geçerli başka fiil veya işlemleri gerçekleştirerek aynı sonuca ulaşmaya kanuna karşı hile denilir.
Hile, bir kimsenin zihninde yanlış fikirler oluşturarak gerçek durumu bilseydi yapmaya- cağı bir hukuki işlemi yapmasını sağlamaktır. Roma Hukukunda hile hem haksız fiil hem de bir irade sakatlığı sebebi olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle de hileye maruz kalan kişiye çeşitli hukuki koruma yolları tanınmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu'na eklenen 245/A maddesi ile “zararlı yazılım üretmek, satmak, pazarlamak, almak, kullanmak veya bulundurmak” özel bir siber suç sayılıyor ve suçu işleyenler 1 ila 3 yıl hapis ve para cezası ile karşı karşıya kalabiliyorlar.
Haksız fiil, hukuk kurallarına aykırı bir şekilde diğer bir kişinin malvarlığı veya şahıs varlığında zarar meydana gelmesine neden olan eylemdir. Bir haksız fiilden bahsedilebilmesi için zarara sebep olan fiilin öncelikle hukuka aykırı olması gerekir. Hukuka aykırı fiil maddi ya da manevi bir zarara neden olmalıdır.
Hilelerin Türleri
ACFE hileleri üç ana başlık altında toplamaktadır. Bunlar; varlıkların kötüye kullanımı, yolsuzluk ve finansal tablo hileleridir(ACFE, 2010).
Türk Borçlar Kanunu bir yandan temerrüt faizinin miktarı konusunda azami bir miktar öngörmekte, öte yandan da birleşik faiz yasağı getirmektedir. Oysa sözleşmede gecikme cezası veya vade farkı kararlaştırılması, bu sınırlama ve yasakların dolanılması anlamına gelmekte ve bu durum kanuna karşı hile teşkil etmektedir.
Genel olarak kanuna karşı hile ve müeyyidesi hususunda açık bir düzenleme olmasa da kanuna karşı hilenin yaptırımı noktasında genel kabul gören görüş, hile ile kişilerin amaçlamış olduğu haktan, yani kanuni korumadan mahrum bırakmaktır (Topçuoğlu Hamide, Kanuna Karşı Hile, s. 7) .
Bir oyunda ya da spor müsabakasında, karşı tarafı kandırmak için yapılan eylemlerin tümüne hile denir. Bu kelime birçok deyim ve atasözünde geçer. Örneğin: ''Hilesi hurdası yok.'' Sürekli hile yapan kişiler ise hilekar ya da hilebaz olarak nitelendirilir.
Hile denetimi, mali tabloların hile, hata ya da yanlışlık içerip içerme- diğini anlamaya yönelik makul bir güvence sağlamak amacıyla gerçekleştirilen planlanmış bir faaliyettir.
Aldatma, mutlak ve kusura dayalı bir boşanma nedeni olup Türk Medeni Kanunu'nun Boşanma Sebepleri başlıklı 161. maddesinde düzenlenmiştir. “Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Konuya Yargıtay uygulaması açısından bakıldığında Yargıtay gabin, hata ve hile iddialarının aynı davada ileri sürülemeyeceğini (Y.4.HD. 25.1.1949 T. 1949/611 E. 1949/231 K. ; Y.4.HD. 20.3.1953 T. E.
Başka bir ifadeyle, hile riski faktörleri; hile yapmaya teşvik eden, hile için baskı oluşturan veya hile yapma fırsatı sağlayan olay veya durumlardır.
Türk Borçlar Kanununun 30. Maddesinde; “Sözleşme kurulurken esaslı yanılmaya düşen taraf, sözleşme ile bağlı olmaz.” İfadesiyle yer bulan düzenlemeye göre; bir kimsenin iradesinin hata sebebiyle sakatlandığının kabul edilebilmesi için o hatanın esaslı bir hata olması şartı aranmaktadır.
Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.
TÜRK BORÇLAR KANUNU'NDA DÜZENLENMEMİŞ (İSİMSİZ) SÖZLEŞMELER
Bu tür sözleşmelere örnek olarak, vasiyeti yerine getirme görevlisi atanması (MK m. 500-556) irtifak sözleşmesi (MK m. 781), taşınmaz rehin sözleşmesi (MK. m. 781), şerh sözleşmesi (MK m. 1009) örnek verilebilir.
Denetimde önemli aksaklıklar hata veya hile so- nucu meydana gelirler. Hatalar finansal tablolardaki kasdi olmayan aksaklıklar veya tutar ve açıklama ek- siklikleridir. Hileler ise kasdi aksaklıklar veya tutar ve açıklama eksiklikleridir.
Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'na eklenen 245/A maddesi ile de “zararlı yazılım üretmek, satmak, pazarlamak, almak, kullanmak veya bulundurmak” özel bir siber suç olarak düzenlendi ve bu suçu işleyenler 1 – 3 yıl hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile karşı karşıya kalacaklar.
Hile üçgeni olarak ifade edilen kavram, bir kimsenin hileli işlemlere yönelmesine neden olan faktörleri açıklayan bir modeldir. Bu faktörler, baskı, fırsat ve rasyonelleştirmeden oluşur (Cressey, 1973).
Hakaret, kişilik haklarını ihlal eden eylemlerin başında gelmektedir. Hakaret fiili hukuk düzeni karşısında haksız fiil teşkil etmekte, ceza hukuku bakımından da suç oluşturmaktadır(TCK 125. madde). Hakaret fiili, kişilik hakları içerisinde 'şeref ve haysiyet' olarak adlandırılan haklara haksız saldırı oluşturmaktadır.
Haksız fiil sorumluluğunun doğabilmesi için gerekli olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir: Hukuka aykırı fiil, zarar, illiyet bağı ve kusur.
TBK md. 72/I'e göre; haksız fiil sebebiyle tazminat davası açma hakkı; mağdurun, zararı ve tazminat yükümlüsünü (haksız fiil sorumluluğu isnat edilebilecek kişiyi) öğrendiği tarihten itibaren iki yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Hakaret suçunun oluşması için özel kast aranmaz, genel kast yeterlidir. Şaka yapma, alay etme amacıyla yapılan fiiller hakaretin objektif unsurlarını içeriyorsa bu durumda yine suç oluşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri