Himalaya tuzunun çok keskin bir tadı vardır. İşlenmeden doğal olarak tüketilebilir. Suda çözüldüğünde kimyasal ve moleküler yapısı değişmez. Kristalize bir molekül yapısı vardır.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzu arasındaki farklardan biri de renk ve görünüşlerinde ki farklılıklardır. Çankırı kaya tuzu içerisinde ki elementlerin dengeli oluşu sebebiyle şeffaf ve kristal yapıda bir tuz iken himalaya tuzu içerisindeki demir elementinin çok fazla oluşu nedeniyle pas rengini anımsatan pembe renklidir.
Himalaya tuzu, yüksek mineral oranı ve pembe rengi ile bilinen bir kaya tuzu çeşididir. İçerisinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum vb. birçok mineral bulundurur. Pembe rengi ise içinde bulunan demir oksitten gelmektedir.
Pembe tuz sofra tuzuna kıyasla daha keskin bir tada sahiptir. Bu nedenle yemeklerde normal kullanılan tuz miktarına göre daha az kullanılması gerekir. Himalaya tuzunun oluşumu yıllarca sürdüğü için suda çözülmesi de zaman alır. Yemeklere, su içinde eritildikten sonra konması tavsiye edilir.
Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor.
İlgili 30 soru bulundu
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
Vücudumuzun sıvı ve elektrolit dengesinin korunması, kas ve sinir sistemlerinin görevlerini hakkıyla yapması için tuza mutlaka ihtiyacımız var. Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan'da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor.
Himalaya tuzu, sofra tuzuna göre daha az zararlı olduğu düşüncesiyle tercih edilse de Himalaya tuzu da yüksek oranlarda sodyum içermektedir dolayısıyla sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanılması, yüksek sodyum tüketiminin neden olduğu kardiyovasküler hastalık riskinin önüne geçemez.
Hiçbir katkı maddesi içermeyen doğal tuzlar asla bozulmaz. Sonuçta, tuz binlerce yıldır doğamızda saf halde bulunuyor ve eski zamanlarda gıda muhafazası için kullanılıyordu. Bu, tuzun ette ve diğer gıdalardaki bakteri ve mikrobiyal büyümeyi gerçekten önleyebileceği anlamına gelir.
Pembe tuz her türlü yemekte kullanılabilir. Focaccia gibi ekmeklerde veya çöreklerde doğrudan kullanılabilir. Yemeklerin yanı sıra, suyla karıştırılarak doğrudan içildiği veya banyo tuzu olarak kullanımı da söz konusudur.
Turşu suyu için; Bir kaseye su, himalaya tuzu, elma sirkesi, toz şekeri ekleyip karıştırın. Bu karışımı kavanozdaki sebzelerin üzerine dökün. Suyu kavanozun ağzına kadar doldurun, üzerinde boşluk olursa hava alır. Turşunuz bozulur.
Yemeklerde bütün olarak yada seramik dişli tuz değirmeninde öğütülerek kullanılır. Ayrıca içme suyunda mineral olarak da kullanılabilir.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil.
Sodyum içeriğinin daha az olması, doğallığı ve diğer minerallerin düzeyi Himayala tuzunu kesinlikle bir adım öne çıkarıyor. Ayrıca düşük sodyum içeriği birçok hasta için daha fazla tuz tüketimi anlamına gelir. Eğer tuz tüketiminden vazgeçemeyen bir hastaysanız Himalaya tuzu daha az zarar görmek için iyi bir tercih.
Çin tuzu adından da anlaşılabileceği üzere Çin mutfağında kullanılan bir tuzdur. Himalaya tuzu gibi büyük ölçüde sodyum klorür içeren tuzdan farklıdır. Çin tuzu monosodyum glutamattır (MSG). Asıl olarak hazır gıda sektöründe lezzet arttırıcı olarak kullanılır.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır.
Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir. Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Son yıllarda adına pek çok yerde rastladığımız Himalaya Tuzunun tarihi neredeyse dört milyar yıl kadar eskilere dayanır. Himalaya tuzu sofra tuzu niyetine kullanılabildiği gibi cilt ve ayak bakımında, banyolarda ve sivilce tedavisinde de kullanılır.
Pembe tuz her türlü yemekte kullanılabilir. Focaccia gibi ekmeklerde veya çöreklerde doğrudan kullanılabilir. Yemeklerin yanı sıra, suyla karıştırılarak doğrudan içildiği veya banyo tuzu olarak kullanımı da söz konusudur.
Bu nedenle gerçek Himalaya tuzunu güvenilir firmalardan almak, beyaz olanların ışık geçirgenliği olmasına, pembe olanların ise pembe-beyaz renge sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor. Himalaya tuzu dünyaya ve ülkemize Pakistan'dan geliyor. Hindistan, Çin ve Tibet dışarıya tuz vermiyor.
Bez Torbada İri Taneli Pembe Renk Himalaya Orijinal Tuz 79TL'ye, %19 indirimle Himalaya Tuzu 1 Kg. Bez Torbada İri Taneli Açık Pembe Renk Himalaya Orijinal Tuz 79TL'ye, %67 indirimle Himalaya Tuzu Pembe Toz 500 Gr 22TL'ye sahip olabilirsiniz.
Karatay, kaya tuzunun sağlık açısından önem taşıdığına işaret ederek, içinde insan için en çok ihtiyaç duyulan mineraller olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez, bakır, çinko, selenyum ve iyot bulunduğunu kaydetti.
Beyaz peynirin içine tuzdan kaynaklı her hangi bir yabancı madde karışmaması için rafine tuz ya da temizliğine güvenilir gıda sanayi tuzu kullanılmalıdır. Peynir üretiminde rafine sofralık tuz kullanılabilir.
Deniz ve kaya tuzu arasında ise ciddi bir fark yok. Hangisi ucuzsa ve güvenliyse onu satın alın! Kaya tuzunun illa “Himalaya tuzu” olması filan da gerekmiyor. Bizim ülkemizde de bol miktarda kaya tuzu üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri