Oldukça yaygın bir mantardır ve kuzugöbeği neredeyse tüm dünyada tüm ılıman bölgelerde yetişir. Kuzugöbeği mantar türlerinden ülkemizde de bulunmaktadır. Kuzugöbeği mantarı, kanalların kıyıları boyunca çalılık seyrek orman alanlarını ve ayrıca orman yangınlarından sonraki arazileri tercih eder.
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
genelde çam ormanlarında bulunmaktadır.
Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler.
Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle: Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Yetiştirilmesi zor bir bitki olması kuzu göbeği mantarının diğer mantarlardan daha pahalı olmasının en önemli sebeplerinden biri.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Kilogramda fiyatı 400 TL olması nedeniyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasında kazanç sağlayacağı kaydedildi.
Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir.
Tezgahların baş tacı olan kuzu göbeği mantarı 2023 yılında kilosu 800 ile 1000 TL arasında satılıyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Sahte Kuzu Göbeği mantarının (Kuzu Göbeği Ebesi) tamamen farklı bir mantar grubuna dahil olduğunu, 4-12 cm şapkası ve kahverengi görüntüsü ile beyin şekline benzediğini ifade etti.
Ancak kuzu göbeği ebesi mantarı asla tüketilmemeli. Yanlışlıkla tüketildiğinde mide de kramp ağrıları yaşanır. Daha sonra şiddetli bir baş dönmesi ve bulantı seyreder. Girotoksin maddesi özellikle sinir sistemini olumsuz etkilediğinden karaciğer ve böbrekleri iflasına yol açabilir.
Sotelenen veya buharda pişirilen mantarlar direkt yenilebileceği gibi garnitür olarak da yenilebilir. Kuzugöbeği mantarı, bahar aylarında yetişiyor ve az bulunduğu için de oldukça değerli. Ancak tüketirken dikkat edilmesi gerekli. Aşırı miktarlarda ve çiğ olarak tüketilmemesinde fayda var.
Mantarların toplanmasına izin yok
Kuzugöbeği mantarının çok değerli ve nadir görülen bir mantar olduğunu kaydeden Küçükateş, "Kilosu 400 lira ile kurusunun 2 bin liraya kadar satıldığı söyleniyor. Kuzugöbeği mantarı çok nadiren yetişir.
Mantarları yemeden hemen önce temizleyin. Mantarlar çok kirli değilse soğuk suda durulayın ve tamamen kurulayın. Çok kirliyse, 30 dakika kadar soğuk tuzlu suda bekletin ve iyice durulayın.
Kuzu göbeği tohumlarına internet üzerinden kolayca ulaşabilir, satın alabilirsiniz. Kuzu göbeği ekim kitleri bulunabileceği gibi sadece tohumunu alarak da uygun ortamda yetiştirebilirsiniz. Ticari amaçla ya da kendi tüketiminiz için kuzu göbeği mantarını evde, terasta, bahçe de kolayca yetiştirebilirsiniz.
Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir. Yetişen mantarlarınızı topladıktan sonra aynı işlemlere devam ederek aynı komposttan tekrar tekrar ürün alabilirsiniz.
Kuzu göbeği mantarını saklama ve pişirme yöntemleri nelerdir? Kuzu göbeği toplandıktan sonra uzun süre dayanamayan bir mantar türüdür. Hasat yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. Hemen tüketilemeyecek olan mantarlar kurutularak veya dondurularak saklanabilir.
Kuzu göbeği mantarları dikine ortadan ikiye kesilir. Tavada zeytinyağında 5-6 dakika kavrulur. Üç diş sarımsak ince ince doğranır ,hafif kavrulmuş mantara ilave edilir. 4 dakika beraber piştikten sonra sonra üzerine maydanoz tuz ve karabiber eklenir. Ocaktan alınıp tavanın kapağı kapalı olarak 1-2 dakika bekletilir.
Bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı, yağışların ardından ortaya çıkması ile vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Vatandaşlar tarafından doğadan güçlükle toplanan kuzugöbeği mantarının kilosu 500 liradan satılıyor.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
'Amanita phallloides', dünyanın en çok zehirleyen mantarı, literatüre göre 1 santimetreküpü dahi insanı öldürebiliyor. Ayırt etmede yanlış yöntemler var. Ağaç üzerinde yetişen mantar zehirli değildir veya gümüş kaşık içerisindeki renk değişikliği gibi durumların hiçbirisi doğru değil, yanlış inanıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri