Protein ve potasyum gibi maddeler açısından son derece iyi özelliktedir. Hindi eti kolesterol oranı yönünden fit kalmak ya da zayıflamak isteyenler için mükemmel bir tercihtir. Hindi eti Canan Karatay tarafından da önerilen ve sağlıklı olduğu belirtilen bir üründür.
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde de hindi etinin, tavuk etine kıyasla daha besleyici olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu durum hem bağışıklık açısından avantaj sağlar, hem de kemik sağlığı açısından önemli bir fark yaratır.
Pişirilmesi zor olan hindi eti günümüzde çok tercih edilmez. Özel günlerden özel günlere pişirilerek tüketilen hindi eti, 100 gramlık bir porsiyonu bile vücudun ihtiyacı olan proteini fazlasıyla karşılar. Diyet yapanların tavuk ve kırmızı etine oranla hindi eti tüketilmesi tavsiye edilir.
Hindi eti kırmızı ete nazaran daha az kolesterol içerir. B1, B2, B3 vitaminleri ve mineraller açısından son derece zengindir. Yağ oranı oldukça düşük olan hindi eti tam bir kalp dostudur. Hayvansal yağları azaltmayı hedefleyen bir beslenme planında en büyük yardımcınızdır.
İlgili 28 soru bulundu
Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağıdır. Protein oranı tavuk etinde daha yüksektir. Hindi eti ise daha besleyicidir.
Hindi eti, selenyum da ihtiva etmektedir. Selenyum tiroit bezinin çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlamaktadır. Zengin bir protein kaynağı olan hindi eti, insan sağlığı açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda doğal bir aminoasit olan triptofan kaynağıdır.
Antibiyotikler, sadece gerekli durumlarda hindilerde ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Hindi ve kümes hayvanları yetiştirilirken, besinlerin içerisine hiçbir şekilde antibiyotik eklenmez. Sadece gerekli durumlarda hayvanlarda ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek amacıyla antibiyotik kullanılır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Ancak hindi füme, salam, sosis gibi ürünlerde kanserojen etkiye sahip sodyum nitrat maddesi bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Ülkemizde hindi etleri besin güvenliğini sağlayan hijyenik koşullar çerçevesinde hazırlanmakta, dağıtım ve satış aşamalarında soğuk zincir sağlanmaktadır.
Tavuğun Zararları
Antibiyotik, tavuklar üzerinde kullanıldığı için bakterilerin direnç oluşturmasını sağlar. Bu da insan vücuduna girince faydalı bakterilerin ölmesini sağlar. Kız çocuklarının erken yaşta ergenliğe girmesine sebep olur. Tavuklarda açlık hissi oluşturduğu için arsenik kullanılıyor.
Protein açısından oldukça zengin olan bu gıda kaynağı, sağlığımız açısından da çok faydalıdır. Hindi etinin lezzeti nasıldır? Hindinin bacaklarında, uyluklarında ve kanat kısmında bulunan koyu eti sulu ve lezzetlidir.
Hindi etinin sindirimi kolay protein oranı yüksektir (%'20) Yağ miktarı düşük (%5) ve çok az kolesterol içerir. Bu nedenle kilo sorunu olanlar ile hastalar rahatlıkla tüketebilir.
Tavuk eti, hindiye göre 1 gram daha fazla protein içerir. Hindi ve tavuğun kanatlarından elde edilen beyaz et, göğüs etine çok benzer. 28 gram hindi kanat ve tavuk kanat, 9 gram protein içerir.
Hindi eti, yağ içeriği dışında, besin içeriği bakımından tavuk etine çok benzer.
Hindi eti özellikle yılbaşı kutlamalarında tercih edilen kolesterol ve yağ oranı düşük bir beyaz et türüdür.
Kur'an-ı Kerîm'de; "Size ölü hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kılmıştır.
Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanların, 2. Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanların, 3. Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Çırıkka, sağlıklı hindinin doğal beslenmesi gerektiğini belirterek, “Kanatlarının altında derinin sarı renk olması lazım. Derinin altındaki sarılık hindinin yağlı olduğunu göstergesidir. Kanat altında sarı renk hindinin iyi beslendiğinin gösterir. Sağlıklı hindinin tüyleri pırıl pırıl olmalı” dedi.
Hindi eti tüketimimiz ise gelişmiş ülkelerdeki tüketim ile kıyaslandığında oldukça düşük düzeydedir. Hindi eti, çeşitli ürünlere işlenebilmesi ve lezzetli olmasından dolayı tüm dünyada birçok kişi tarafından tercih edilirken, özellikle renk ve lezzet açısından tüm dünyada kırmızı ete alternatif olarak görülmektedir.
İnsanlar sığır eti, domuz eti, kuzu eti, av eti veya kümes hayvanlarına karşı alerjik reaksiyonlara sahip olabilirler. Hindi eti alerjisi de bu alerjilerden biridir. Bağışıklık sisteminin hindi etinde bulunan bazı proteinlere zararlıymış gibi tepki vermesi reaksiyonun ana nedenidir.
Kırmızı et hindi etine göre oldukça pahalıdır ve yemeklerde kullanılması da son derece zahmetlidir. İşte bu sebelerden ötürü hindi eti her alanda daha avantajlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizler de hindi etini sıklıkla tüketerek, düşük yağ oranıyla bolca protein alma şansına sahipsiniz.
Doç. Dr. Buğra Genç, hindi etinin yılbaşı gibi özel günlerde tüketildiğini, diğer günlerde ise tavuk etinin daha ön planda yer aldığını söyledi. Hindi etinin insan sağlığı için önemli olduğunu ifade eden Yrd.
Ayrıca düşük yağ oranına sahip hindi eti tüketimi kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri