Annenin sütünün kesilme nedenleri arasında beslenme yetersizliği, düzensiz beslenme ve stres sayılabilir. Özellikle yoğun stres ve üzüntü sütün azalmasına veya kesilmesine neden olabilir.
Normal koşullarda plasenta annedeki stres hormonunun bebeğe geçişini azaltır fakat uzun süreli devam eden stres durumunda plasentada stres hormonunu etkisiz hale getiren enzim azaldığından bebeğe geçen hormon miktarı artar.
Anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadıkları stres; ağrılı, erken veya düşük doğum yapmaktan kaynaklanır. Tüm bu stres hormonları da bebeğin beyin gelişimini, baş çevresini ve doğum kilosunu olumsuz etkiler.
Anne sütünün bileşimi, annenin beslenmesinden doğrudan etkilenir. Annenin yetersiz enerji alması, zayıflama diyeti yapması gibi sebepler anne sütü miktarını azaltabilir. Anne yetersiz beslenirse süt yapımı için gerekli enerji, annenin vücut yağ depolarından sağlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Bu da iyi uyumasına, mutlu olmasına yardım eder. Bebek, emerken öğrenir ve keşfeder. Koklayarak tanır, emerek sütü çeker, bazen (ilerleyen dönemlerde) anneye dokunur ve onunla göz teması kurar. İşte tüm bunlar, onun ilk öğrenme deneyimidir.
Bebekler hissediyor
Yapılan bir araştırma bebeklerin anne karnındayken 6. aylarından itibaren annenin duygusal değişimlerinden etkilendiğini ortaya koymuştur. Bir anne mutsuzsa bebek bunu derinden hissedebiliyor.
Bebeğiniz 20 dakikadan fazla ağlarsa beyni zarar görüyor. İngiliz çocuk bakım uzmanı Penelope Leach'in son kitabı, “Ağlayan bebekleri bir süre haline mi bırakmalı” şeklindeki klasik tartışmaya nokta koydu. Leach'e göre, yapılan son araştırmalar, sürekli ağlayan bebeklerin yeni gelişen beyninde hasar oluşturuyor.
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Annenin stresli olduğu zamanlarda, bebeğin kalp atışlarının hızlandığı ve hareketlerinin arttığı bilinir. Annede olabilecek depresyon, endişe ve uyum problemleri, anne karnındaki bebeğin etkilenmesine sebep olur.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Yeni doğum yapan annelerin en büyük korkularından biri de strese bağlı sütün kesilmesidir" dedi.
Aslı Alay, annenin sütünün kesilme nedenleri arasında beslenme yetersizliği, düzensiz beslenme ve stres olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Özellikle yoğun stres ve üzüntü sütün azalmasına veya kesilmesine neden olabilir.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir. Burada önemli olan akıntının patolojik olup olmadığıdır.
Ön sevişme ve cinsel ilişki sırasında koca, kadının göğsünden zevk almasına izin verilir, Hanefi mezhebinde bu harekette salgı (yani süt) tüketilmediği sürece caizdir.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. ( ot ye, süt ver…??) 2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri