Yumurtayı gizli yerlerde yapar ve folluğa da girmezler. Hindilerde yumurtlama ilkbaharda başlar. Genellikle 20-25 adet yumurta yaparak, kuluçkaya yatarlar. Bu süreçte yumurtladığı yeri göstermek istemezler.
Çok küçük yumurtalar olmaz. Tavus kuşu, hindi gibi hayvanların yumurtaları uygundur.
Gurk olmalarında yaş önemli midir? Hindi civcivleri genellikle baharda ve yaz başında hayata gelir. 10 ay sonra tekrar ilkbahar geldiğinde ya da kış sonunda artık yetişkindirler ve yumurtamaya başlarlar. 10-20 arası yumurtladıktan sonra gurk olurlar.
Hindiler yumurtlayarak ürerler. Gelişmiş yapılı bir canlı olduğu için eşeyli üreme yoluyla çoğalırlar. Yumurtalarından yavruları çıkana kadar kuluçkaya yatarlar.Gebelikleri 26 - 29 gün kadar sürer.
Yıllık yumurta verimleri 40-70 arasında değişir. Hindiler için hem tabii kuluçka yöntemi hem de yapay kuluçka makinesi yöntemi kullanılır. Hindilerim kuluçka süreleri 28 gündür. İlk 24 günlük kısım gelişim süreci, son günler ise çıkım süreci olarak nitelendirilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bir adet hindi yumurtası için 4 veya 5 TL ödeyebilirsiniz.
Hindilerde yumurtlama ilkbaharda başlar. Genellikle 20-25 adet yumurta yaparak, kuluçkaya yatarlar.
15 kişi için 7 kiloluk bir hindi, 12 – 13 kişi için 6 kiloluk bir hindi uygun olur. Eğer 6 kişi için hazırlayacaksanız, bulabileceğiniz en küçük hindiyi tercih edin.
Hindiler ile iki tavuk türü arasında hibridizasyon deneyleri yapılmıştır. Erkek tavuklar dişi hindileri tohumladığında hem erkek hem de dişi embriyolar oluşur, ancak erkekler çok daha az yaşayabilir ve genellikle gelişimin erken aşamalarında ölürler.
erkekleri 22 haftada 53.5 kg, dişileri ise 16. haftada 24 kg yem tüketmektedirler. Küçük boy hindilerde aynı dönemlerde erkekler 6-7 kg, dişiler ise 3-4 kg canlı ağırlığa ulaşmaktadırlar. Kültür ırkı broiler hindilerde 2.4-2.6 kg lık yem tüketimi ile 1 kg canlı ağırlık artışı sağlanabilmektedir.
Hindi, kapalı alanda besleniyorsa, arpa, mısır, buğday, kepek hamuru yer. Açık alana çıkabiliyorsa; taze otlar ve böcekleri yer. Bu nedenle hem bahçelerdeki zararlılar ve böceklerle protein gereksinimi sağlamaktadır. Hindi güçlü ve uzun ömürlü bir hayvandır.
İdeal Kuluçka Süresi ve Civciv Çıkımı
25. gün civarında makinanın nemi % 75'e çıkarılarak kabukların yumuşaması sağlanmalıdır . Ardından da sıcaklık 37.0 C'ye düşürülmelidir. Yumurtalar 28. günde çatlamalıdır.
Hindi civcivleri genellikle baharda ve yaz başında hayata gelir. 10 ay sonra tekrar ilkbahar geldiğinde ya da kış sonunda artık yetişkindirler ve yumurtamaya başlarlar. 10-20 arası yumurtladıktan sonra gurk olurlar. Aşağıdaki şartlar uygun değilse yumurtadan kesilmez ve gurk da olmazlar.
Hindicilik yapılacak kümesin kapalı, aydınlatması, ışıklandırılması, ısıtılması yeterli olmalıdır. Kümes tabanlarının l00-l50 hindi palazını alacak şekilde bölünmesi, altlarına 8-10 cm kalın çam talaşı serilmesi gerekmektedir.
Dişi hindiler 90-100 günlükken (ortalama 8-9 kg canlı ağırlığında), erkek hindiler ise 120-140 günlükken (ortalama 17-18 kg canlı ağırlığında) kesime alınırlar.
6-14. haftalar arasında hindiler meradan geldiklerinde %18-20 proteinli, 2900-3000 Kcal/Kg enerjili büyüme yemi ile beslenmelidir. Bu dönemde buğday-mısır kırmasıyla da beslenebilir.
Hayvan için kullanılan turkey kelimesinin farklı bir hikayesi vardır. Hindiye benzeyen bir kuş türü olan Afrika kökenli beç tavuğu Avrupa'ya Osmanlı İmparatorluğu aracılığıyla gelmiş ve bu sebepten Turkey-cock (Türk horozu) veya Turkey-hen (Türkiye tavuğu) olarak adlandırılmış.
Marketlerde satılan hazır tavuklar islami usullere göre kesilmişse bunları tüketmekte herhangi bir sakınca yoktur. Fakat kesin olarak islami usullere göre kesilmediğinden emin olduğumuz markalar varsa bunları tüketmek haram olur. Bunun için de helal sertifikası bulunan ürünleri tercih etmek gerekir.
Hindi yumurtası, tavuk yumurtasından daha az bilinen ve daha nadir tüketilen bir yumurtadır. Oval bir şekle sahiptir. Bir tanesi yaklaşık olarak 75 gram gelmektedir. Kırmızı ve sarı renklerden oluşan hindi yumurtası yüzeyindeki çillerle kendini gösterir.
Çiğ tavuk ve hindi 1 yıl saklanabilir. Bundan daha uzun süre bekletilmesi sağlık açısından risk taşır. Etleri çözdürürken dondurucudan buzdolabına indirerek çözülmesini beklemek gerekir.
Protein açısından oldukça zengin olan bu gıda kaynağı, sağlığımız açısından da çok faydalıdır. Hindi etinin lezzeti nasıldır? Hindinin bacaklarında, uyluklarında ve kanat kısmında bulunan koyu eti sulu ve lezzetlidir.
HİNDİ FİYATLARI NE KADAR? Bolu, Türkiye'nin hindi üretiminde yüzde 30'unu karşılıyor. Yılbaşı için üretilen hindiler, 20 Aralık 2021 itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayacak. Bu yıl hindilerin 40-50 TL'den satılacağı belirtiliyor.
Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Dişi hindi 5 kilogram civarında geliyor, erkek hindi ise 8-10 kilogram civarında geliyor. Canlı hindi de 125 lira ile 250 lira arasında değişiyor.
Depolanan yumurta, 7 gün boyunca civciv meydana getirebilme özelliğini muhafaza eder, fakat sonraki günler bu olasılık hızla düşer. Bu nedenle yumurtaların inkubasyondan önce 7 günden daha fazla saklanmamasına dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri