Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.
Ne yazık ki Hindistan cevizi ağacı Türkiye'de yetişmemektedir.
Palmiyelerin iki çeşidi bulunur. Bunlar; hurma çeşidi olan ve Hindistan cevizi olan türlerdir. Palmiye ağaçlarının meyvesi, Hindistan cevizidir.
Hindistan cevizi ağacı tropikal iklimlerde yetişmekte olan bir ağaçtır. Palmiyegiller familyasından olan bir ağaçtır. Oldukça uzun boya sahip olan ağaçlarda yetişmekte olan hindistancevizi meyvesi kabukları tüylü, içi beyaz ve dışı kahverengidir. Yüzyıllar boyunca alternatif tıpta kullanılmıştır.
Bakımı: Hindistan cevizi ağacı, her mevsim sıcak hava ister. Kışın bile hem ısı hem de nem yüksek olmalıdır. Eğer yaprakların her iki yanına su sıkarsanız, odanın nemi artacaktır. Mayıs ayından Eylüle kadar, ağaç bolca sulanmalıdır- ancak bitki su içinde kalmamalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Kokonat, ülkemizde Hindistan cevizi olarak bilinen “coconut”ın Türkçe okunuşudur. Hindistan cevizi, Tropikal bölgelerde yetişir. Meyvesi yenir. Hindistan cevizi lifi elde edilir.
Hindistan Cevizi Hangi Bölgede Yetişir? Dünyada hindistan cevizinin en çok üretildiği yer Endonezya'dır. Filipinler, Hindistan ve Sri Lanka Endonezya'yı takip eder. Ülkemizde hindistan cevizi üretimi yapılmamaktadır.
Hindistan cevizinin bilinen faydaları da şu şekilde sıralanabilir: Hindistan cevizi, bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde Hindistan cevizi, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Hindistan cevizini çiğ şekilde tüketmek boğaz enfeksiyonlarına ve bronşite iyi gelir.
Hindistan cevizi; kalsiyum, doymamış yağlar, karbonhidratlar, lif, bakır, manganez, demir, magnezyum, selenyum ve çinko açısından çok zengindir. Bunun dışında bol oranda; sodyum, protein, potasyum, piridoksin, niasin, riboflavin, pantotenik asit, tiamin, C, E ve K vitaminlerini içermektedir.
%10 indirimle Aktar Diyarı Kuru Hindistan Cevizi 1 Kg 230 TL'ye, %29 indirimle Hindistan Cevizi 1000 gr - 1kg 131 TL'ye, %18 indirimle Aktarmarka Rende Hindistan Cevizi Kuru 1 kg 150 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Özellikle içeriğindeki lif oranı sayesinde sağlıklı bir besin olarak tercih edilen Hindistan cevizini toz hali ile tanıyor olsak da günümüzde bütün bir halde erişmek de mümkün. Her damak tadına uymayan Hindistan cevizini ister direkt olarak, ister içindeki suyunu değerlendirerek tüketebilirsiniz.
Hindistan cevizini günde 1 adet tüketmek en ideal orandır. Bunun yanında hindistan cevizi yağını günde 2 yemek kaşığı tüketmek sağlık açısından daha uygundur. Diğer tüm besinlerde olduğu gibi hindistan cevizini ve yağını tüketirken herhangi bir yan etkisi olması durumuna karşın bir uzmana danışmanız daha iyi olacaktır.
Hurma ve Hindistan cevizi meyveleri yenen palmiye türlerindendir. Birçok çeşidi bulunan palmiye Türkiye'de sınırlı sayıda Akdeniz iklimi'nin egemen olduğu yerlerde yetiştirilir.
Hint cevizi ya da Muskat (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsi ve baharat olarak kullanılan meyvesi.
Hindistan cevizi suyu vücudun pH dengesini korur ve su kaybını önler. Bu durumun sonucunda ise böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını destekler. İdrarda meydana gelen zararlı kristallerin temizlenmesini de Hindistan cevizi suyu sağlar.
Pikan cevizinin anavatanı Kuzey Amerika kıtasıdır. Özellikle ABD' nin güney eyaletleri ile Meksika önemli yetiştiricilik merkezleri ve doğal yayılış alanlarıdır.
Hindistan cevizi yağı tüm özelliklerinin yanı sıra iyi bir yüz temizleme ürünüdür. Cildi kir, yağ ve makyaj kalıntılarından arındırır. Ayrıca antibakteriyel özelliği sayesinde ciltteki bakteri ve mikropları yok eder. Sivilcelere karşı etkilidir.
Vücuttaki HDL'yi artırarak, kalp sağlığını geliştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı yüksek trigliseritleri düşürerek kalbe yarar sağlar.
Glisemik indeksi düşüktür.
Rafine şeker gibi, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. İçeriğindeki inülin maddesi sayesinde glikoz emilimini yavaşlatır. Dolayısıyla diyabet hastaları tarafından tercih edilebilir.
Dört mezhep imamlarına göre; Şafiî, Malikî ve Hanbelî imamlarının açık ifadeleriyle, Hanefî ûlemasının da dolaylı olarak bu hükmü gerektiren ifadelerinden küçük hindistancevizinin haram olduğu anlaşılmıştır.
Özetle Hindistan cevizi ;
İsmine rağmen, hindistan cevizi bir ceviz değil, drupe olarak bilinen bir meyve türüdür.kuruyemiş alerjisi olan çoğu insan, herhangi bir reaksiyon belirtisi olmadan hindistancevizi ve ürünlerini güvenle yiyebilir.
Saça Hindistan cevizi yağı sürmek şu avantajları da sağlamaktadır: İçerisinde barınan yoğun nem oranı sayesinde saçı derinlemesine nemlendirir ve gün boyunca elektriklenmeyi giderir. Saçları yumuşatarak daha düzgün görünmesinin sağlar. Kabarık saçlarda, saçın kabarmasını engeller.
Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile ( ağaç başına 50 kg, dekardan 500 kg ) önemli bir meyvemizdir.
Osmanlı Devleti zamanında çok fazla bilinmediği için ve o bölgelerin Hindistan olarak adlandırıldığı için mahkumun getirdiği bu meyve Hindistan cevizi ismi verilmiştir.
Hindistan cevizi vitaminlerin bağırsakta emilimini kolaylaştırır. Sindirim problemleri, hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusma, gaz, dizanteri gibi rahatsızlıklara karşı da oldukça değerli bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri