Kanal tedavisinin amacı hastaları rahatsız eden ağrıları ortadan kaldırmaktır. Tedavi; diş ve çevre dokularının etkili bir şekilde uyuşturulmasıyla başlar ve ortalama 45 dakika içinde seans tamamlanır. Hastaların tedavi sürecini ertelemesi diş kökündeki dokularda enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Kanal tedavisi ne kadar sürer?” sorusuna cevap verebilmek için dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşebilir. Kanal tedavisi bir kanal tedavi uzmanı “endodontist” tarafından yapılabilir.
Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir.
Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir.
İlgili 39 soru bulundu
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Bununla birlikte bazı vakalarda hasta az da olsa rahatsızlık duyabilir. Bu problem yardımcı anesteziler yapılarak kolaylıkla aşılır.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin. İyileşme süresine giren dişlere dolgu yapıldıysa o taraflarda iyileşme hızını arttırması açısından sert zarar verecek yiyecekler yemekten kaçının. Yapılan uygulamanın ardından hafif bir şekilde ağrı olması olağan ve normaldir.
Diş çevresinde de kemikte normalleşme süresi ve hissiyatların tamamen normale dönmesi benzer şekilde çok hızlı gerçekleşmez. Kanal tedavisi günümüzde uygulanan etkili anestezik maddeler sayesinde acısız, sızısız gerçekleşebilen bir işlemdir.
Diş çekimi, hasarlı bir dişin uzun vadede ki durumu kötü ve onarılamaz bir durumda ise önerilir. Fakat diş hekimleri dişin kurtarılması için en ufak bir umut dahi görürse öncelikle kanal tedavisini uygularlar. Diş çekimi diş hekimleri tarafından son çare olarak uygulanmak istenen bir durumdur.
Özellikle gece yaşanan diş ağrılarında ya da yemek yeme esnasında yaşanan diş ağrısında da kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Ancak tedavi edilmemesi durumunda bakteriler dişin özü denilen kısma ilerleyerek iltihaplanmaya neden olur. Bu durumda kanal tedavisi gündeme gelir. İltihabın çok ilerlemesi halinde, şiddetli ağrı yaşanmasına karşın bu kişilerde kanal tedavisi mümkün olamıyorsa dişin çekilmesi gerekir.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır.
Kanal tedavisi sonrasında özellikle ilk birkaç saat aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ya da içecekler tüketmek, çiğneme eylemi gerçekleştirmek yapılan kanal tedavisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de mutlaka hastalar kanal tedavisi öncesinde mutlaka yemek yiyerek randevuya tok gitmelidir.
Etkin ve yeterli oranda yapılan bir anestezi söz konusu olduğu zaman dişin kanal tedavisi esnasında ağrı yapması ya da hastamızın canın acıması gibi durumlar oluşmaz. Kanal tedavi sonrası aynı gün ya da takip eden birkaç günde diş üzerinde basınç şeklinde ağrı veya yemek yerken hassasiyet oluşabilir.
Kuron Kaplama: Kuron kaplama, çürümüş ya da hasar görmüş dişin yüzeyine yapılan diş kaplama yöntemlerinden biridir. Kuron tedavisi görmüş bir dişin iç kısmına erişmek için kuronun çıkarılması gerektiğinde bu dişler zarar görebilir. Bu sebeple kanal tedavisi önerilmeyebilir.
Kanal tedavisi yapılırken ağız ve diş eti kısmına anestezik iğneler uygulanır. İşlem boyunca da uyuşukluk devam eder. Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye başlamadan önce de bu uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.
Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Lokal anestezik ve modern endodontik tekniklerin kullanımı sayesinde birçok hasta için kanal tedavisi, dolgu tedavisinden daha acı verici değildir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal Tedavisi bir günde biter mi? Dişin kanal sistemi içerisinde herhangi bir akıntı olmadığında bilimsel veriler doğrultusunda kanal tedavisini aynı gün aynı seansta bitirmek mümkündür.
Dilerseniz kanal tedavisi nasıl yapılır sorusuna yakından bakalım: Tedavinin ilk aşamasında müdahale edilecek bölge tamamen uyuşturulana kadar lokal anestezi uygulanır. Genellikle 1 veya 2 iğne yeterli olsa da bazı durumlarda 3 iğneye kadar uygulama yapılabilir.
Kanal tedavisi uygulanmış dişler; uzun yıllar ağızda kalarak, çiğneme fonksiyonunun devamlılığına ve estetiksel anlamda güzel bir görünümün elde edilmesine olanak sağlamaktadır. İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri