Yani “Hipermetrop ince kenarlı mercek mi?” sorusunun yanıtı, ince kenarlı mercek olarak verilebilir.
Hipermetropi tedavisinde amaç, ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesini sağlamaktır. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır.
( miyopinin tersi, miyopide göz uzundur.) Bu kısalık nedeniyle göze yakın cisimlerden gelen ışınlar retinanın arkasında sanal bir noktada odaklanır. Bu durumda retina üzerinde oluşan görüntü bulanıktır. Nadiren korneanın düzlüğü ya da göz merceğinin incelmesi de hipermetropiye neden olabilir.
Hipermetrop Gözlüğü Sürekli Takılır Mı? Yakın görme bozukluğunda gözlüğün kullanım süresi hasta özelinde değişebilir. Gözlük kullanımı ve gözlüğün hangi aralıklarla takılması gerektiğine dair soruların doktor kontrolünde sorulması hasta için faydalı olacaktır.
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Kalın kenarlı mercekler, genel itibariyle görüntü oluşumunu düz ve daima küçük boyutlarda yapmaktadır.
Hipermetrop için gözlük camlarında ışığın retinada odaklanmasını sağlayan, gözün kırma gücünü artıran ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır.
Hipermetropi göz geliştikçe 15-18 yaşa kadar azalır.
Ancak daha sonraki yaşlarda gözün odaklama gücü yaşla düzelmeyeceğinden yok olmaz, gençlerde odaklıma gücü hipermetropu saklar ancak yaş artınca gözlük ihtiyacı hem uzak hem de yakın için hızla ortaya çıkar.
18 yaşını doldurmuş göz yapısı (kornea kalınlığı) lazere uygun kişilere uygulanmaktadır. LASIK ameliyatı sırasında gözün kornea tabasının üzerinde flep adı verilen bir tabaka kaldırılır ancak uzaklaştırılmaz. Doktor bu tabakanın altına müdahale eder.
Hipermetropi, gözün refraktif bozukluğunun derecesine göre sınıflandırılır. Göz muayenesi sonucu kırılma hatası 2 derecenin altında saptanmışsa hafif hipermetropi, 2 ila 5 derece aralığındaysa orta dereceli hipermetropi, 5 derece ve daha fazla bir değerdeyse yüksek dereceli hipermetropi olarak tanımlanır.
2-) HİPERMETROPLUK :
Göz Yuvarlağının Normalden kısa veya göz Merceğinin Normalden İnce Olması Durumunda Ortaya Çıkar. İnce Kenarlı Merceklerle Düzeltilir.
Çoğu bebek hipermetrop doğar. Büyüdükçe ve göz uzadıkça 18 yaşa dek hipermetropi azalır.
Düşük ve orta derecede miyop, astigmat ya da hipermetrop olan kişilerde bu tür ameliyatlar uygulanabilmektedir. Toplumda göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatı, çeşitli görme kusurlarında kullanılmaktadır. Bu kusurlar astigmat, miyop, hipermetrop ve şaşılık sorunlarıdır.
Kontakt lensler doğrudan gözünüzün yüzeyine yerleştirilir ve uzağı görememe (miyopi), yakını görememe (hipermetropi), astigmatizm ve yaşa bağlı yakını görememe (presbiyopi) bozukluklarını düzeltebilirler.
Bir eksende kırıcılık gücü yeterinden az ise hipermetrop astigmat, Bir eksende yeterinden fazla ise miyop astigmat denir. Miyop göz bozukluğu olanlar uzağı kötü görürken Hipermetrop göz bozukluğu olanlar yakını daha kötü görür. Astigmat göz bozukluklarında uzak ve yakın aynı derecede kötü görünür.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
10 dakikada gözlüksüz hayat. 5-10 dakikalık bir lazer operasyonuyla gözlük ve lenslerden ömür boyu kurtulmak mümkün . Üstelik 10 dereceye kadar miyoplar , 6 dereceye kadar astigmat ve 6 dereceye kadar hipermetroplar sıfırlanabiliyor .
Hipermetrop çoğunlukla doğuştan ve genetik faktörlere bağlı olarak görülür. Hipermetroplar yakını görmekte zorlanmakla beraber, hipermetropinin derecesi yüksekse uzağı görmekte de zorlanabilmektedirler.
Genellikle büyüme (ergenlik) döneminde hipermetroplarda göz numaralarında (dioptrilerinde) azalma, miyoplarda ise artma gözlenir. GÖZLÜK TAKIP TAKMAMAK NUMARANIN ARTMASINI YA DA AZALMASINI ETKİLEMEZ. ANCAK NE KADAR ERKEN YAŞTA FARK EDİLİR VE DÜZENLİ TAKILIRSA GÖRME KUVVETİ VE GELİŞİMİ DE O KADAR İYİ OLUR.
Hani uzağı biraz görür fakat yakını görmekte zorlanır. Gelişimi ise çocuklarda daha fazla rastlanır hipermetropi. Yaşla birlikte biraz azalır. Vücut büyüdükçe göz de büyür çünkü.
Kırma kusurlarının en yaygın tedavisi gözlük kullanılmasıdır. Hipermetrop gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı –dışbükey- merceklerdir. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek için kullanılabilir.
Gözün hipermetrop, miyop, astigmat, katarakt, şaşılık gibi nedenlerle iyi görememesi sonucunda görme yollarının gelişememesidir. Sıklıkla bir gözün normal olup diğer gözün hipermetrop, astigmat veya miyop nedeniyle az görmesi göz tembelliğine yol açar.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Miyop tedavisi
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır.
Hipermetrop, yakın görme sorunu olarak bilinse de hipermetrop olanlar özellikle belli yaştan sonra uzağı da çok iyi göremezler. Dolayısıyla hipermetrop sadece yakın görme sorunu değilidir. Ancak uzak görmeye göre kıyaslandığında yakını daha az görürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri