Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcaklığı geçtikten sonra oda sıcaklığında soğumuş şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin.
Revani tatlısı püf noktaları
Revani tatlısının şerbeti iyi çekmesini istiyorsanız şerbeti dökmeden önce kekinizi dilimleyebilirsiniz. Şerbeti döktüğünüzde kek sıcak şerbet ise soğuk olmalıdır.
Püf Noktası
Şerbeti soğuk, tatlı sıcak olmalı. Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Şerbet soğuk tatlı sıcak olmalı. Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz. Pişen tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Revaniyi dilimleyerek şerbeti daha güzel çekmesini sağlıyoruz.
İlgili 27 soru bulundu
Şerbetiniz orada soğurken gelelim hamuruna. Muhteşem bir revani için gerekli tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması şart. Aksi takdirde revaniniz kabarmaz.
Tatlı ve şerbet hiçbir zaman aynı ısıda olmamalıdır. Şerbet, tatlının üzerine yavaş yavaş eklenmeli, tatlının şerbeti çekmesi için bir süre beklenmelidir. Hazırlanan şerbet oda sıcaklığında mutlaka dinlendirilmelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez veya şerbet şekerlenir.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Revaniyi fırından almadan önce bir kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkarsa pişen revaniyi dilimleyin ve üzerine ılık şerbeti dökün. Yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Buzdolabı yerine kuru yerleri tercih edin
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir.
Sütlü revani tatlısının hamuru için; derin bir kaba 3 adet yumurta kırın. Üzerine 1 su bardağı toz şeker ekleyin. Mikser ile köpürene kadar çırpın. Daha sonra 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı sıvı yağ koyup, tekrar çırpın.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Şerbet için de su, şeker ve limon suyunu 10 - 15 dk. kadar kaynatın. Revaninin ilk sıcağı geçince dilimleyin. Ilıktan biraz daha sıcak olan şerbeti üzerine dökün ve çekmesi için 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Bir gün dinlenirse tatlımız daha da güzel oluyor ,süsleyerek servis edelim.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Ancak bu kural birkaç tatlı tarifinde değişebiliyor. Mesela şekerpare gibi kurabiyemsi tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Hatta tepsiyle üzerini kapatıp şerbetin iyice içine işlemesini sağlamalısınız.
Baklava Şerbetinin Yapılışı
Şeker eriyene kadar karıştırın. İçine çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyin. Ocaktan almadan hemen önce eklerseniz, şerbet şekerlenir. Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra, altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Şerbetin yapılışı
Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
Çok sıvı ya da çok koyu kıvamlı bir şerbet değil, kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Şerbetin içerisine limon tuzu ya da limon ilave edin. Bu şekilde baklavanın şekerlenmesini de engellemiş olursunuz.
3 su bardağı suya 2,5 su bardağı şeker dökülür ve kıvam alana kadar karıştırılır. Üzerine yarım limon suyu dökülür, 2 dakika sonra kapanır ve soğutulur. Soğuyan şerbet fırından çıkan tepsi üzerine dökülür.
Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Üzerine süt sıvı yağ eklenir karıştırılır. Daha sonra un irmik kabartma tozu ve vanilya eklenir karıştırılır. Borcam yağlanıp üzerine biraz un serpiştirilir ( borcamda pisen hamur işlerinin altını unlarsanız altı daha güzel kızarır hamur kalmaz).
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirilir. Fırından alındıktan sonra dilim dilim kesilir. Böylece şerbet döküldüğünde kek daha çabuk emer. Önceden hazırlanan ve soğuyan şerbet keke döküldükten sonra 2-3 saat kadar buzdolabında dinlendirilir ve ardından servis edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri