Endorfin hormonu kana hipotolamus nöronlar tarafından hipofiz bezi aracılığı ile de omuriliğe salgılanır. Hacamat esnasında özellikle kafa arkası tepe çakra ve ön alından yapılan hacamat dan sonra endorfin salgısının arttığı tespit edilmiştir.
Omuz hacamatı
Hormon dengesizlikleri, akciğer hastalıkları, baş ağrısı, baş dönmesi, saç dökülmesi, boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı tedavilerinde uygulama yapılan bölgedir.
Boyun ve bıngıldak dışında kalan yerlere hacamat yapılabilir. Bıngıldak başın tepe noktasının ortasındaki çukurluktur. Hacamatın en faydalı olduğu bölgeler iki kürek arasının 10 cm üstü, iki kulak arası ve kalbin arkasıdır.
Üst beyin merkezinden gelen emirler, hipotalamus vasıtasıyla hipofize iletilir ve hipofiz bezi hormon salgılamaya başlar. Kan yoluyla vücutta ilgili yerlere ulaşan bu hormonlar, tiroit bezini, böbrek üstü bezleri, cinsiyet bezlerini uyararak hormon salgılamasını sağlar.
Özellikle B vitamini çeşitlerinin tamamı hipofiz bezini güçlendirmek için kullanılabilir. D vitamini, Omega-3 yağ asitleri, demir, kalsiyum gibi mineraller de beynin işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlayan desteklerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Bunlara “hipofiz adenomu” denir. Yine de bulundukları yer kritik bir bölge olduğu için davranışları her zaman kötü huylu olamayabilir. Cinsel iktidarsızlıktan, yorgunluğa, alına yayılan baş ağrısından görme kaybına, kontrolsüz kıl çoğalmasından aşırı su içme ve aşırı idrara çıkmaya kadar pek çok belirtilere neden olur.
Hipofizanın maalesef tekrar edebilir. Büyüme hormonu salgılayan adenomların nüks yani tekrarlama oranları yüzde kırklar civarındadır.
Bunun dışında trafik kazaları, düşme ya da kafaya alınan darbelerin yol açtığı kafa travmaları ve hipofiz ya da beyin bölgesine uygulanan cerrahi ya da radyoterapi uygulamaları da hipofiz bezinden salgılanan hormonların azalmasına neden olabilir.
Hipofiz yetmezliğinin en büyük nedeni, iyi huylu tümörlerin fazla büyümesine bağlı olarak, bez dokusunun baskıya uğraması ve olması gerekenden fazla ya da az hormon üretmesidir. Bunun yanında, kadınların doğum sonrasında fazla kanamalarının olmasına bağlı olarak da hipofiz bezi zarar görebilmektedir.
Bacaklara uygulanan hacamatın faydaları arasında kan dolaşımının rahatlaması ile huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi sayılabilir.
Vücudunda ciddi rahatsızlığı olan insanlar ayda 1 kez olmak şartıyla 5 veya 7 seans hacamat yaptırarak maksimum faydayı görebilirler. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda 10-15-20 günde bir ara vermeden yapılan hacamatlar kişinin sağlığını tehlikeye sokar. Bu sebeple en az ayda bir yapılması önerilir.
- Kupaların tek kullanımlık olması gerekir. Tek kullanımlık olmayan kupalar bulaşıcı hastalık bulaştırabilir. - Fazla kupa uygulaması iyi değildir. En fazla 6-7 kupa yeterlidir.
Kuyruk sokumu bölgesine yapılan hacamat prostat, basur, adet düzensizliği sorunlarına iyi gelir.
Kulak arkasına yapılan hacamat uygulamalarında, kişide meydana gelen kulak rahatsızlıkları, sinüzit, boğaz hastalıkları, baş ağrısı, migren, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gibi durumların tedavisi amaçlanmaktadır.
Söz konusu hacamat noktaları aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir. Kürek kemiklerinin ortası: pankreas ve safra kesesi gibi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır. Kafa arkası: psikolojik problemlerin tedavisinde. Baldırlar: sedef ve böbrek hastalıklarının tedavisinde uygulanmaktadır.
Hipofiz Bezi Tümörünün Belirtileri
Baş ağrısı: Hissedilen baş ağrılarının çoğu başın arka kısmında oluşmaktadır. Hormon salgılanmasına yardımcı olan hipofiz bezi beynin arka kısmında olduğu için bu ağrı bazen burnun iç kısımlarından dahi hissedilebilmektedir.
Hipofiz bezi, gece-gündüz, açlık, uyku, yaş, yemek yeme gibi faktörlere de bağlı olarak hangi hormonu, ne zaman ne kadar salgılayacağına karar verir. Hipofiz bezi, vücuttaki tüm hormonal salgıları doğrudan veya tiroid veya böbreküstü bezleri gibi diğer bezlere etki ederek kontrol eden toplam sekiz hormon salgılar.
Hipofiz bezi tümörleri kafaiçi tümörlerin yüzde 15'ini oluşturur ve çok nadir olarak habistir. Tedavisi ameliyat, ilaç ve radyocerrahi yani Gamma Knife tedavisidir. Daha çok 25-45 yaşları arasın da kadın ve erkekte görülür ancak daha erken ve daha geç yaşlarda da görülebilir.
Sık görülen hipofiz hastalıklarının bazıları büyüme hormonu eksikliği, hipofiz adenomu, hipofiz tümörü (kanseri), hipofizer apopleksi, akromegali, diabetes insipidus ve Cushing hastalığıdır. Çocuklarda, büyüme ve cinsel gelişimin yavaşlaması, hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) gibi sorunlara yol açar.
Hipofiz tümörü tedavi edilmezse ne olur? Maalesef bu tümörler çoğu zaman kendiliğinden büyüyebilir. Göze yakın olduğu için önce görme bozukluklarına yol açabilirler, bazen görme kaybına neden olabilir. Burun akıntısı, el ayak büyümesi, şeker hastalığı, kilo alma gibi şeyler olabilir.
Büyüme hormonu da beyindeki hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Psikolojik stres ve fiziksel egzersiz bu hormonda artışa neden olur.
Hangi branş hekimi tarafından olursa olsun, hipofizde bir adenom (tümör) saptandığında veya hipofiz adenomundan şüphelenildiğinde daha ayrıntılı değerlendirme, tanı konma ve uygun tedavi seçimi için hastalar mutlaka endokrinoloji polikliniklerine yönlendirilmelidir.
Hipofiz yetmezliğinin en önemli özelliği genellikle belirtilerinin hafif olması ve yavaş ilerlemesidir. Bulgular: Baş ağrısı ile birlikte olan veya olmayan görmede azalma (görme alanı kaybı): Hipofiz adenomları hipofiz bezinin hemen üzerindeki göz sinirine bası yapması sonucu oluşur.
Sperm oluşumu ve testosteron salgılanması hipofizden salgılanan FSH ve LH hormonları tarafından kontrol edilir. Normal erişkin bir erkekte her bir testis 20 gram ağırlığında ve 4.5x3x2.5 cm boyutlarında ve 15-30 ml hacmindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri