hiras - هراس (برهان). بیم. ترس. باک. پروا. اندیشه. رعب. کند نیکویی ماند اندر هراس.فردوسی. اقرب الموارد). [ هَ رْ را ] (ع ص) هریسه ساز.
–HIRAŞ (ﺧﺮﺍﺵ) sıf. (Fars. harāşіden “tırmalamak, yaralamak”tan ḫirāş) Sonuna geldiği kelimelere “tırmalayan” anlamı katarak Farsça usûlüyle birleşik sıfatlar yapar: Can-hıraş: Bk. CANHIRAŞ.
1. Başka, diğer, âhar: “Sûret-i uhrâ.” “Mes'ele-i uhrâ.” “Cihet-i uhrâ.” Yine bir def'a-i uhrâda Hudâ / Baktı ifrât-ı mahabbetle ana (Hâkānî'den). 2. teşmil. Öteki dünya, âhiret.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan cahıraş sözcüğü, can ve hıraş kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Can, hem hayat hem de ruh anlamına gelirken hıraş, parçalayan ve yırtan demektir.
-HORDE – -HURDE
ḫūrden “yemek”ten ḫūrde > ḫōrde) Sonuna geldiği kelimelere “yemiş, yenilmiş” anlamı katarak Farsça usûlüyle birleşik sıfatlar yapar: “Dâne-horde: Kurşun yemiş.” “Sal-horde: Bk. SALHURDE.” “Taam-horde: Yemek yemiş, doymuş.”
İlgili 41 soru bulundu
+hor - Nişanyan Sözlük. Farsça χor خور veya χʷār خوار “yiyen, tüketen” sözcüğünden alıntıdır.
Bögü'nün “doğru” anlamında kullanımı da Uygur metinlerinde karşımıza çıkmaktadır.
1. Cilveli, nazlı, hoş. 2. Nazlı büyütülmüş, şımarık. 3. Yapısı ince, narin.
Malı koruma veya saklamaya yarayan ev, dükkân, kasa gibi kapalı mekânları ifade eden fıkıh terimi.
20. yüzyılın ilk çeyreğinden beri halk arasında yaygın olarak kullanılan hırt sözcüğünün kökü belli değildir. Hal ve hareketleri kaba olan, görgüsüz ve cahil kişilere hırt denir. Söylenen her söze kolayca inanan, saf ve budala kişiler için de aynı sözcük kullanılır.
Hoy, Ermeni kaynaklarında 'Hir', Pehlevi dilinde tuz ve ter anlamında 'Hoy' ve 'Hey' ve Türkçe kaynaklarda ise 'Koyun' isminin zamanla değişerek Hoy şekline geldiği belirtilmiştir. Kentin Kaçar Hanedanı zamanındaki unvanı ise hoşluk, güzellik, rahatlık ülkesi anlamında Dar'us Safa'dır.
Osmanlı Türkçesi كون, o da Eski Türkçe kün (kün).
1928 yılında yapılan Harf Devrimi'nin sonucunda Latin alfabesi kaynaklı yeni Türk harfleri kullanılmaya başlanmış, böylelikle Osmanlıcanın kullanımı son bulmuştur.
(حَ) [ ع . ] (اِ.)1 - پرنیان ، ابریشم . 2 - پارچة ابریشمین .
ساعت Arapça ve farsça anlamları
الفنون).
Sözlükte vakit (vakt, çoğulu evkāt) “zamanın belirli bir parçası” anlamına gelir. Bu kelimeden türeyen mîkāt da (çoğulu mevâkīt) bir iş için belirlenen zamanı veya mekânı ifade eder.
Hıfz ve kitâbet dönemi, Hz. Peygamber ve ashabın yaşadığı zaman dilimini içine alarak I. (VII.) yüzyılın sonlarına kadar devam eder. Bu süreç hadislerin daha çok ezberlemek amacıyla yazıldığı dönemdir.
Her türlü tehlike ve emniyet için Hız ayetleri (ايات الحفظ) : Hıfz ayetleri koruyucu ayetlerdir Kur'an-ı Kerim deki hıfz ile ilgili ayetler toplanıp yazılmıştır bu ayet ve duaları okumak, İnşallah çeşitli sıkıntılardan, kaza ve belalardan koruyucudur.
HIFZETMEK – HIFZEYLEMEK
Korumak, saklamak, muhâfaza etmek: Hükmü cârî ola heft iklîme yâ Rab haşre dek / Hıfz ede zât-ı kerem-kârın hatâdan zülcelâl (Fıtnat Hanım).
Nârin olma durumu, incelik, zariflik.
“Nazenin” kelimesi, cilveli ve nazlı anlamında kullanılır. Bu anlamda, bir kişinin nazlı, çekici ve cazibeli bir tavır sergilemesini ifade eder. Nazenin bir kişi genellikle incelikli ve zarif bir davranışla dikkat çeker. Cilveli ve nazlı tavırlarla karşısındaki kişiyi etkileyebilir.
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
(ﻣﻮﻳﺘﺎﺏ) i. (Fars. mūy “kıl” ve tāb “dokuyan” ile mūy-tāb) Kıl dokuyan, dokumak sûretiyle kıldan çul, yem torbası vb. eşyâ yapan kimse, dokumacı, mutaf: Ezcümle çarşû-yı kebirde Kalpakçılarbaşı'nda kâin dükkânlarda çadırcı ve muytab esnafı icrâ-yı san'at etmekteler (Mec.
Guş etmek dinlemek, kulak vermek anlamına gelmektedir. Söz dinlemek ve dikkat edip kulak vermek anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; Osmanlıca dilinden yazılmış bir metinde gûş eyledi beni cümlesini gördüğünüzde bu cümlenin anlamı beni dinledi, söylediklerime kulak verdidir.
Süsleme sanatlarında ve küçük eşya yapımında kullanılan deniz kaplumbağası kabuğu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri