Yani hayır, alım-satım kazançların için vergi ödemene gerek yok.
Başta borsa ve tahvil kazançları olmak üzere menkul kıymet gelirlerinin birçoğu aslında kaynakta kesinti (stopaj) yoluyla vergilendiriliyor. Vergi kesintisi, işlemlere aracılık eden banka veya aracı kurumlar tarafından yapıldığı için yatırımcılar ayrıca beyanname vermiyorlar.
Bireysel yatırımcıların, Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde ettikleri faiz ve alım satım kazançları üzerinden, banka veya aracı kurum tarafından yüzde 10 oranında vergi kesintisi yapılıyor.
Komisyon oranınız nedir? Hisse senedi alım satımlarında gerçekleşen işlem hacminin binde ikisi (BSMV hariç) oranında komisyon alınır.
2. Hisse senedi alım satım kazançları kurum kazancına dahil edilir. (Şartları sağlıyorsa %75 oranında kurumlar vergisi iştirak satış kazancı istisnası uygulanabilir.) Stopaja tabi tutulmuş olması halinde yıllık beyannamede mahsup edilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Borsa' da işlem görenler hariç olmak üzere, Hisse senedinin elde edilişi ile elden çıkarılışı arasındaki fark Gelir Vergisi Kanunu'na göre “Değer Artış Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabi tutulmaktadır. İki yıl geçtikten sonra satılan hisse senetlerinin alım-satım kazancı ise vergi dışıdır.
Yukarıda bahsettiğimiz üzere, elde edilen brüt kâr payının yarısı gelir vergisinden istisnadır. Beyan edilecek %50'lik temettü üzerinden hesaplanan vergiden şirketçe yapılan kâr payı vergi kesintisinin tamamı mahsup edilmektedir.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesabınıza 2 iş günü sonra geçmektedir. Ancak takas süresini (T+2) beklemeden emirlerinizin gerçekleşmesi ile birlikte oluşacak borsa işlem limitiniz dahilinde işlem yapabilirsiniz.
Hisseyi sattıktan sonra paranız hisse senedi hesabınızda bekletilir, hisseyi bozduktan hemen sonra (eğer hisse bürük takasta değilse) farklı bir hisse alımı yapabilirsiniz. Hisse senedi bozduktan sonra hisse alımını vadesiz bakiyeniz ve yatırım hesabı bakiyenizdeki miktar kadar alım yapabilirsiniz.
2022 yılı itibarıyla hisse senedi hesaplarından alınan ücret ve masraflarda güncelleme yapılmıştır. Yatırım Hesap Bakım Ücreti: Yatırım Hesaplarından tahsil edilmekte olan “Yatırım Hesabı Bakım Ücreti” 01 Ocak 2022 itibarıyla 6 ayda bir 76 TL (yıllık 152 TL) olarak tahsil edilecektir.
Gerçek kişiler, hisse senetlerini edinme tarihinden itibaren hangi süre içinde elden çıkartırlarsa çıkartsınlar, bundan doğan kazanç, stopaja ve beyana tabi değildir. Yani Gelir Vergisi yoktur.
BİST'te gerçekleştirilen hisse senedi işlemlerinden sağlanan kazançlar, tutarı ne olursa olsun ayrıca beyan edilmiyor. Stopaja tabi olmasına rağmen hisse senedi alış satış işleminin vergisi yok.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Bir hisse senedinin değeri 0'a düştüğünde, etkileri uzun veya kısa pozisyonda olmanıza bağlı olarak değişir. Eğer hisse senedine sahipseniz (uzun) - yatırımınız hisse senediyle birlikte 0'a iner. Ancak, kısa bir pozisyonda tutuyorsanız - bu,% 100 kazanç anlamına geleceği için en iyi senaryodur.
Hisse senetlerini, SPK tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlar veya banka aracı kurumlar üzerinden bir yatırım hesabı açarak alıp satabilirsiniz. Yetkilendirilmiş bu aracı kurumlar sayesinde Borsada işlem gören tüm hisse senetlerinde alım satım yapma imkanı bulursunuz.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Gün içinde alım emri verdiğiniz ve gerçekleşen işlemleriniz karşılığında gelen hisse senetlerinizi de anında satışa yazabilirsiniz.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Hisse senetleri yatırımcısına iki farklı şekilde kazanç sunar. Bunlardan birincisi değer artışıdır. Yani hissenin fiyatının yükselmesiyle elde edilen kârdır. Bir diğer kazanç ise temettüdür.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir.
“Hisse Başına Kâr = Çeyreklik Net Kâr / Toplam Hisse Adedi”
Hisse başına kâr, bir şirketin çeyreklik net kârının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesiyle hesaplanır.
GVK'nın 82 nci maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı 2023 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 129.000 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında elde edilen arızi kazançlar için yıllık Mart/2023'de yıllık beyanname verme sınırı 58.000 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri