Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Hisseli tapu ayırma işlemli için öncelikle serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatmanız gerekiyor. Harita mühendisi arsaya dair çap ve kroki ölçümlerini yapıyor. Daha sonra bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunuyorsunuz.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
İfraz işlemi müracaatını takip eden 30 gün içerisinde ilgili kurumlar tarafından incelemeler yapılır ve işlem sonuçlandırılır. İşlemin onaylanmasının ardından imar planı 15 gün içerisinde tapu müdürlüğüne teslim edilir. Tapu müdürlüğünün tescil işlemini 30 gün içerisinde gerçekleştirme mecburiyeti bulunmaktadır.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Hisseli Tapu Dışarıdan Birine Satılır mı? İlgili taşınmaz üzerinde hisse sahibi kişiler satın almadığı takdirde bir başkasına satış mümkündür. Fakat hisse sahiplerinin haberi olmaksızın satış gerçekleştirilirse diğer pay sahiplerinin önalım davası açmaya hak kazanacağını belirtmek gerekir.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Hisseli Arazide Yer Tespiti Nasıl Yapılır? Hisseli bir arsa ve hisseli bir arazi üzerine hissesi bulunan mal sahiplerinin, sahip oldukları alanın yerini tespit etmeleri ve arazinin sınırlarını öğrenmeleri için arsanın bulunduğu konumdaki kadastro müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Hisseli tapuda ifraz işlemi, taşınmazın parselleri belirlenerek, her bir parselin ayrı ayrı tescili ile gerçekleştirilir. Hisseli tapuda ifraz işlemi yapabilmek için, hissedarlar arasında anlaşma sağlanması gerekmektedir. Anlaşmanın sağlanması halinde, tapu sicil müdürlüğüne başvurularak işlem yapılabilir.
Sözleşmenin düzenlenmesi ve imzalanması sonrasında, tapu sicil müdürlüğüne başvurularak hisseli tapunun devri gerçekleştirilebilir. Hisseli tapunun satış işlemi için belirlenen fiyatın diğer hisse sahipleri tarafından kabul edilmemesi durumunda ise, bu durumda mahkeme yoluyla payın satışı talep edilebilir.
Hisseli tapunun müstakil tapuya dönüştürülmesi için yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemelere göre birkaç seçenek mevcuttur. Öncelikle, taşınmazda hissesi olan kişiler tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir edebilirler. Bu durumda yeni malik yani mal sahibi tek tapuya sahip olur.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir.
Tapuda, birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz mallar hisselere bölünerek ayrı ayrı tapu şeklinde çıkartılabilmektedir. Bu da ifraz işlemi adı altında yürütülen düzenlemeyle bölünebilmektedir.
Hisseli arsa üzerinde noterden anlaşma yaparak kullanım yerlerini belirleyebilir ve bu anlaşmayı tapuya da şerh ettirebilirler.
Hisseli Arsa Satın Alırken İyi Düşünün
Diğer ortaklar satış sırasında yazılı beyan vermiş olsalar dahi daha sonrasında üç ay içerisinde dava açma hakkına sahiptir. Yani siz hisseyi satın aldıktan sonra üç ay içerisinde parasını size ödeyerek sizden arsayı geri alabilirler.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Çok hisseli yerden hisse alınması çok risklidir. Bu satış için hepsinden muvafakat almak çok zordur içlerinden birisi şufa Hakkı veya ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Sık sık hissedarlar satışlarla değişebilir. Bizzat satmasalar dahi borçlarından dolayı haciz konulup satılabilir.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerinindir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.
Hisseli bir tapuya sahip olan kişinin satış işlemi sırasında tüm ortaklardan imza alması her birinin tapuda hazır olarak bulunması gerekmektedir. Tapu devir işlemleri tamamen avukata vekalet yöntemi ile de devredilebilir.
Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmeli ve evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi uyarınca noterde hisse devri yapılabilmektedir.
Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir. Hisseli taşınmazın satışı ile ilgili paylı mülkiyette herhangi bir sorun yoktur.
Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
Tapu randevusu alabileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. Bunun ilki ALO 181 hattını aramanız ikincisi ise online Tapu Randevusu almak olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri