Rahim genişliğinin teyit edilmesi için sıvı verilme işlemi de gerekmektedir. Histeroskopi ameliyatı, zor bir operasyon değildir. Ameliyat gerçekleştikten sonra bir iki saat içerisinde hasta evine gidebilir. Bazı durumlarda ise hekimler bir gün hastanede yatış isteyebilmektedir.
Bitirme ve İyileşme: Histeroskopi işlemi tamamlandığında histeroskop dikkatlice çıkarılır. Genellikle hastanın aynı gün içinde taburcu edilmesi mümkündür. Histeroskopi sonrası iyileşme süreci hızlıdır ve komplikasyon gelişme riski düşüktür.
12 saat içinde pıhtılaşma meydana gelmektedir. Doku hasarının gelişimiyle beraber 2 veya 3.günde tamir süreci başlar. 3 ya da 5 günde iyileşme başlar ve 3 ya da 4. haftalarda iyileşme tamamlanır. Bu süreçte doku hasarı her yerde eş zamanlı olarak iyileşmektedir.
Ve tanısal ile ofis histeroskopi uygulananlar bir gün sonra günlük normal hayatına devam edebilirler. Bazı ciddi opertatif işlem uygulananlar ise 3-4 gün sonra normal hayatına yada işlerine dönebilmektedirler.
Histeroskopi sonrası cinsellik birçok insan tarafından merak edilen hususların başında yer almaktadır. İşlem sonrasında hemen cinsel ilişkiye girilmemesi ve belirli bir süre beklenmesi gerekmektedir. Tanısal veya ofis histeroskopilerinde cinsel ilişkiye girmek için 1-2 gün beklemenin yeterli olduğu bilinmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Operatif histeroskopi sonrası hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bunun yanı sıra adet ağrılarına benzer, 1-2 gün devam eden ağrı da hissedilebilir. Hastaların bu durumda ağrı kesici almalarında sakınca yoktur.
Histeroskopi ne kadar sürer? Tanısal histereskopi işlemi birkaç dakika, operatif histereskopi de yapılan işleme bağlı değişmekle beraber 5 ile 20 dakika arasında sürmektedir. Arkuat uterus nedir? Arkuat uterus, rahmin fundus kısmının yani tepe kısmının içe doğru çökük olmasıdır.
Histeroskopi, teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle hayatımıza giren modern tıp tekniklerinden birisidir. Söz konusu yöntem, hem tanı koyma hem de tedavi amacıyla uygulanabilir. Tedavi amacıyla kullanılan bu yöntem ise histeroskopi ameliyatı olarak bilinir.
Histeroskopi işlemi sonrasında kanama görülür, ancak bu sadece 2-3 gün sürer.
Histeroskopi ameliyatı sonrası; rahim ağzı yaralanmaları, rahim içinde enfeksiyon oluşumu, kanama gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca anesteziye bağlı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilmekte, çok nadir karşılaşılsa da karın içinde sıvı birikimi meydana gelebilmektedir.
Sonuç olarak hastada akciğerlede su toplanması, kalp yetmezliği veya ritim bozuklukları ve beyin ödemi görülebilir. Bu nedenle işlemin uzatılmaması, verilen-alınan sıvının hesaplanması ve hastanın kalp-akciğer fonksiyonlarının iyi takip edilmesi gerekir.
Histeroskopiden sonra hamile kalan kadınlar en süre beklemez, hemen hamile kalabilir. Operatif histereskopi sonrası da uygulanan işleme bağlı olarak en çok 3 ay beklenir.
Farklı bir öneride bulunulmadığı sürece aynı gün duş, ertesi gün banyo yapılabilir. Laparoskopi, başlarda tanısal amaçlı uygulanan bir işlemken teknolojinin gelişmesiyle artık tedavi amaçlı (laparoskopik cerrahi) uygulanmaktadır. İşlem gününü takip eden birkaç gün içerisinde ağrı, kramp ve vajinal kanamalar olabilir.
Endoskopik Cerrahi İle Adneksial Torsiyon Ameliyatı
Çogunlukla histerektomi ile birlikte yapılır. Yumurtalık kistleri, endometriozis ve tekrarlayan pelvik ağrı cerrahi nedenlerinden birkaçını teşkil eder. Laparaskopik yoldan da bu cerrahi yapılabilmektedir.
Rahim alınma ameliyatında (Histerektomi) hastanede kaç gün kalınır? Ameliyatın ardından hastada herhangi bir komplikasyon yaşanmadığı sürece hastanede kalma süresi açık cerrahide 2 gün, kapalı yanı laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda 1 gündür.
Histeroskopi, ideal olarak adet kanamasının bitiminden hemen sonra yapılır (28 günde bir adet gören bir bayanın, adetinin ilk gününe göre, 10.-14. gün aralığında). Bu dönemde rahim iç tabakası incedir ve rahim içi daha net olarak görülebilir.
Histeroskopi uygulaması genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle herhangi bir ağrı ya da acı duyulmamaktadır.
Histeroskopi, rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısmının incelenmesini sağlayan, özel bir optik cihazdır. Histeroskopi uygulaması, ışıklı bir kamera sistemi aracılığıyla rahim içinin gözle görülerek incelenmesini sağlayan, tanısal ya da ameliyat amaçlı gerçekleştirilebilen bir yöntemdir.
Genel anestezi ya da bölgesel (epidural/peridural) anestezi altında rahim ağzı genişletildikten sonra rahim içi sıvı ile doldurulur ve ince teleskop benzeri optik cihaz (histeroskop) rahim içine ilerletilir. Histeroskop ile rahim iç tabakasının görüntüsü ekrana iletilir.
Histeroskopi, kısırlığın (infertilite) değerlendirilmesinde önemli bir tanı ve tedavi yöntemidir. Kısırlığın birçok nedeninden biri de rahim içinde olan lezyonlar, polipler, miyomlar, rahim içinde perde (septum) ve rahim içi yapışıklıklarıdır. Ancak bu durum histeroskopi ile tanı konup, tedavi edilebilmektedir.
Histeroskopi sonrası ne zaman hamile kalınır:
Yukarda da belirttiğim gibi ilk bir kaç ay gebelik oluşma ihtimali yüksek de olsa histeroskopi sonrası 6 ay hamilelik oluşması beklenebilir.
Histeroskopi Ameliyatı
İşlem yapılacağı gün hastanın aç ve susuz olması istenmektedir. İşlem sırasında rahim ağzının kolay açılabilmesi için, işlemden 2-3 saat önce vajinaya ilaç konulması veya bir gece önceden ilaç içmesi gerekebilmektedir. Bu gerekli görülen hastalara, doktor tarafından bildirilen bir durumdur.
Tüp bebek tedavisinden 1 ay önce özel bir tıbbi alet ile rahim ağzında rahim içine girilir ve çizikler atılır. Bu sayede yeni rahim iç zar dokusu gelişimi sağlanarak, embriyonun tutunma şansı artırılmaya çalışılır. -Tüp bebek tedavisi esnasında kullanılan ilaçlara yetersiz yanıt veren hastalara uygulanmaktadır.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Rahim Poliplerine Ne Neden Olur? Poliplerin oluşmasının kesin nedeni bilinmemektedir ancak hormon seviyelerindeki dalgalanmalar bir faktör olabilir. Endometriumun her ay kalınlaşmasına neden olan östrojen de rahim poliplerinin büyümesiyle bağlantılı gibi görünmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri