17.yy'da Anadolu ve Suriye'nin önemli bir bölümünü içine alarak Fırat ırmağından Ege kıyılarına kadar uzanan Hitit uygarlığından İ. Ö. 1200 yıllarına gelindiğinde geriye pek bir şey kalmamıştı. Yani 500 yıllık uygarlık kaybolup gitti.
MÖ 3000 yıllarında pek iyi bilinmeyen nedenlerden ötürü güneye doğru göçe başlayan Kuzey Avrupa kavimlerinden birisi olan Hititler, Anadoluya MÖ 2100-2000 yılları arasında Kafkasya üzerinden gelmişler ve Doğu ve Güneydoğu Anadoluya geçmişlerdir.
Hititlerin ilk başkenti, aynı zamanda ilk şehride olan Neşa yada Kaniş'dir (Kültepe). Hititlerin daha sonraki başkenti ise bizim Boğazköy olarak bildiğimiz bu günkü Çorum ilinin sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş'dır.
Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır. Kafkasya üzerinden Anadolu'ya geldiği tahmin edilen Hititler, Kızılırmak bölgesine yerleşmiş ve Asurluların Anadolu üzerindeki hâkimiyetinin sona ermesiyle beraber bölgenin idaresini ellerine geçirmişlerdir.
Mabetler, saraylar, sosyal yapılar, kaya kabartmaları ve orthostatlarla (bina cephelerinde alt sırada yer alan kabartmalı taşlar) önceki sanattan ayrılır. Hitit Devleti M.Ö. 1200 yıllarında deniz kavimleri göçü ve kuzeyden Kaşka kavmi saldırılarıyla yıkılmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Tarihsel iklim değişimleri ile insanlık tarihini bir araya getiren bir araştırma, Orta Anadolu'da MÖ 1198 ve 1196 yılları arasında yaşanan bir kuraklığın Hititlerin başkenti Hattuşaş'ın terk edilmesine, bunun sonucunda da Hitit uygarlığının çökmesine neden olmuş olabileceğini ortaya koydu.
Geç Hitit Devletleri Urartu ve Asurlular'a bağımlı olarak yaşadılar. MÖ 7. yüzyılda ise Asurlular bu devletlerin siyasal varlığına son verdi.
Hititler, Hint-Avrupa kökenli bir uygarlıktı.
Anadolu'ya Kafkaslardan gelmiş oldukları tahmin edilmekte olan Hitit medeniyeti, Anadolu topraklarının Kapadokya bölgesinde kurulmuştur. Hititler medeniyetinin başkenti ise Hattuşaş yani Boğazköy olmaktadır.
Şuppiluliuma (yaklaşık MÖ 1344 - MÖ 1322), adı Hititçe olan ilk Hitit kralı. Şuppi Hititçe saf, luli ise kaynak anlamındayken; Şuppiluliuma, saf kaynaklı anlamı taşır. Yaklaşık 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralı, Hitit Krallığı'nı imparatorluğa dönüştüren hükümdar olarak kabul edilir.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö.
Hititler, MÖ 1600'lü yıllarda Anadolu'ya yerleşerek, Hattuşaş'ta bir imparatorluk kuran ve kökenleri Hint-Avrupa ailesine dayanan bir topluluktur. Hitit İmparatorluğu, MÖ 1300'lerin ortalarında en geniş sınırlarına ulaşarak, yukarı Mezopotamya'dan Doğu Akdeniz ülkelerine kadar yayılmıştır.
Kadeş Muharebesi (Kadeş Savaşı), Hitit Krallığı ile Yeni Mısır Krallığı arasında yapılan ve o döneme dek toplanan en büyük iki ordunun karşı karşıya geldiği savaş.
Hititlerin Anadolu'ya gelirken Kafkasya'dan geçerek Çanakkale Boğazı üzerinden geldikleri ve Karadeniz tarafından geldikleri ile ilgili bazı söylentiler vardır. Fakat en çok inanılan görüş Kafkasya üzerinden gelmiş oldukları yönünde olandır.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Bazı araştırmacılar Çerkesler ve Antik Anadolu Halklarından olan Hattiler arasında bağlantılar olduğunu, Çerkes dili ile bu medeniyetlerin dilleri arasında benzerlik olduğunu savunmaktadır.
Hitit Uygarlığı, MÖ 1750-1190/1180 arasında Anadolu'ya hâkim olmuş ve büyük devlet statüsüne ulaşmış önemli bir uygarlıktır.
1285 yılında Mısırlılarla tarihte bilinen ilk uluslararası yazılı barış antlaşmasını imzalayan Hititler, ilk tarihi çivi yazısını bulmuştur. Hititlerin insanlığa katkılarının başında çivi yazısı ve hiyeroglifler gelmektedir.
Hititçe veya Hitit dili (Hititçe: 𒉈𒅆𒇷; nešili veya nešaumnili), Tunç Çağı'nda Anadolu'da yaşamış Hititlerin veya dillerinde kendilerine verdikleri isimleri ile Neşalıların konuşmuş olduğu, Hint-Avrupa dillerinin Anadolu alt grubuna ait bir ölü dil.
Luviler, Anadolu'da yaklaşık olarak M.Ö. 2300'e doğru ortaya çıkmış bir halktır. Benzersiz bir yerli hiyeroglif yazısı ve Mezopotamya'dan ithal edilmiş çivi yazısı ile yazılmış olan Anadolu dillerine mensup Luvice dilini konuştukları bilinmektedir.
Antik Yunan Kültürünün Temelini Atan Kadim Anadolu Halkı: “Luviler”
Luviler, Batı ve Güneybatı Anadolu'nun yanı sıra Kilikya'da ve Kuzey Suriye'de de varlık göstermiş bir halktı. Anadolu'nun ilk merkezi krallığı olan Hitit devletinin M.Ö. 1200 civarında yıkılmasından sonra Hitit çivi yazısı bir daha kullanılmamak üzere ortadan kalktı.
Hitit metinlerinde farklı tipte eserlerin üretiminin yapıldığı metaller arasında altın, gümüş, demir, bakır, kalay ve bronz geçer.
Hitit kralları Anallarda, yaptıkları bütün savaş, barış vb. faaliyetlerini tarafsız bir şekilde anlatmışlardır. Bir nevi Hititlerin tanrılara hesap vermek için yazdıkları günlüğün ismidir. Anallar tanrılara hesap vermek amacıyla yazıldıkları için güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir.
Bu arada gittikçe güçlenen ve M.Ö. 1270 yılında Mitanni Devletini yıkan Asur Devleti tehlike oluşturmaktadır. Nitekim, IV. Tuthaliya zamanında, Asur kralı I. Tukulti-Ninurta ile Nihriya'da bir savaş olmuş, Asur kayıtlarına göre Fırat Nehrini geçen Asur kuvvetleri 28800 Hititliyi esir olarak götürmüşlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri