Huy veya mizaç psikolojide içe veya dışa dönüklük gibi bireyin kişiliğini ifade eden sıklıkla öğrenilmişten ziyade doğuştan geldiği kabul edilen davranışlardır.
Huy, “doğuştan olan tabiat, yaratılış, mizaç” demektir.
huy / hûy / خوی
Mîzâc, tabiat, ahlâk.
İçgüdü durumuna dönüşen alışkı, bk. yaradılış. Character.
Höyük bazen hüyük, öyük yada üyük olarak da bilinmektedir. Eski yerleşim yerlerinin zamanla toprak ile örtülüp tepe biçimine gelmiş hallerine verilmekte olan bir isimdir.
İlgili 25 soru bulundu
Zanaat, sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslek. Bu tür mesleklerin erbâbına zanaatkar denir.
Tanımdan da anlayacağımız gibi höyük kelimesinin eş anlamlısı tepe sözcüğüdür. Eski yerleşim yerleri zaman içinde toprakla örtülü hale gelir.
(İnsan huyunu değiştiremez. Çünkü yaratılıştaki huy devam eder) hadis-i şerifi, yaratılışta olan huyların değişmeyeceğini gösterir. Fakat, (Huyunuzu güzelleştirin) (Herkes, Müslümanlığa elverişli olarak dünyaya gelir.
Huy / mizaç / fıtrat = doğuştan gelenler; Karakter / kişilik = sonradan kazanılanlar.
İnsanda iki çeşit huy vardır. Bu iki huydan birisi iyi huy, diğeri ise kötü huy demektir. Buna ilmi terimde ahlak denilmektedir. Başka bir ifade ile ahlakı hasene ve ahlakı seyyie diye ikiye ayrılmaktadır.
Huy veya mizaç psikolojide içe veya dışa dönüklük gibi bireyin kişiliğini ifade eden sıklıkla öğrenilmişten ziyade doğuştan geldiği kabul edilen davranışlardır. Mizaç için pek çok sınıflandırıcı şemalar geliştirilmiş olsa da akademik olarak genel bir fikir birliği yoktur.
İnsanın vaktinin boşa geçmesine sebep olan çeşitli meşgale: “Günlerimiz bir hayhuy içinde geçip gidiyor.” [Hay-â-huy ve Hây u huy şeklinde de kullanılır].
Kişinin dirimbilimsel özellikleri ve toplumsal-ekinsel çevre koşulları içinde oluşan, ruhsal etkinliklerini belirleyen, ırasının coşkusal yanlarının ve genel olarak bireysel özelliklerinin toplamı. Mizaç.
Özgürlük, soyluluk, nefsin tutkularından kurtulma; bir kişi, zümre veya kurumun kanunî haklarını koruma ve kullanma serbestliği gibi anlamlarda kullanılan geniş kapsamlı bir terim.
İnsanı ruh ve bedenden müteşekkil bir varlık olarak gören Ġazzâlî'ye göre fıtrat, insanın ruhî yönünün tabiatını ifade ederken; mizaç, insanın bedenî yönünün tabiatına işaret eder.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
Mizaç tipi yaşam boyu değişmez.
Karakter, mizaç, huy gibi sözcükler kişilik manasına kullanılan fakat kişiliğin alt özelliklerini ifade eden önemli iki kavramadır. Kişilik çok yönlü ve karmaşık bir yapıya sahiptir.
Açıklama: huy:- insanın yaradılış ve ruhsal özelliklerinin, kendine özgülüklerinin tümü. -içgüdü durumunu almış, vazgeçilemeyecek alışkanlık. yaradılış: -bir kimsede doğuştan bulunan vücut ve ruh özelliklerinin, doğal yeteneklerin tümü.
Ahlak, Arapça "hulk"(huy) kelimesinin çoğulu olup huylar, seciyeler anlamına gelir.
Kısaca, insanın duygulanım ve coşkularının bütünü olarak tanımlanabilen huy ya da mizaç, kişiliğin sadece bir yanını ya da bir öğesini oluşturmaktadır. Karakter; kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir.
İnsanın şahsiyeti doğuştan getirdiği genetik faktörler ve yaşadığı çevre, aile eğitimi ile şekillenir. Her insanın özellikleri, istekleri ve davranışları farklı olduğu gibi, karakter ve kişilikleri de farklı- dır. İnsan temiz bir fıtrat üzere dünyaya gelir. İçindeki duygu, istek ve ihtiyaçlar davranışlarını belirler.
Höyükleri tümülüslerden ayırmak da kolaydı. Tümülsler, yapay olarak taş, toprak taşınarak bir defada yığılıyor; höyükler ise binlerce yıl sürecinde oluşuyor. Tümülüsler, çoğunlula bir tepe üzerine taş toprak yığılmasıyla, höyükler bir ovada, bir düzlükte bulunur.
Üçtepe Höyük Diyarbakır il merkezinin 40 km. güneydoğusunda yer alan bir höyüktür. Bismil ilçesine 10 km. mesafedeki eski adı Kerh ya da Kerh-i Dicle olan Üçtepe köyündedir. Göksu Çayı'nın batı kıyısında ovaya hakim durumdaki höyük 200 x 180 metre genişlik ve 44 metre yükseklikteki doğal bir tepedir.
Yığma tepe şeklindeki mezar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri